Αγγελόπουλος: “Έχουμε τακτοποιήσει το 90-95% των υποχρεώσεων μας”

Συντάκτης: Share:

Ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ απάντησε σε μια σειρά από ερωτήσεις για το μέλλον της Ένωσης.

Αναλυτικά, όσα ανέφερε ο Μάκης Αγγελόπουλος στους φίλους της ΑΕΚ:

«Αυτή η συνέντευξη έρχεται 3 χρόνια μετά την συνέντευξη που είχαμε κάνει με τον κόσμο. Μου αρέσει η επικοινωνία αυτή. Είχαμε αναφερθεί στους δύσκολους καιρούς που ήμασταν και είχαμε πει καθαρά ότι περνούσαμε δύσκολα οικονομικά. Έχουμε μια κρίση στο ελληνικό μπάσκετ. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε ζητήσει από τον κόσμο να βοηθήσει την ομάδα. Ο Ήφαιστος Λήμνου έχει αποχωρήσει από το πρωτάθλημα, ο Κωστής Ζομπανάκης αποχώρησε από το Ρέθυμνο. Άρης και ΠΑΟΚ συνέχιζαν με διοικήσεις πρωτοδικείου. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον εμείς δεν κρυφτήκαμε και είπαμε ότι θα τα καταφέρουμε. 3 χρόνια μετά είμαστε εδώ να απαντήσουμε στις ερωτήσεις μας. Είμαστε πολύ καλύτερα απ’ ότι είμασταν τότε. Έχει μπει πολύ νερό στ’ αυλάκι. Το 95% των προβλημάτων έχει λυθεί και έχουμε καλύτερη ορατότητα και μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον».

Για το πότε τελειώνει η ΑΕΚ με τα μπαν και τις οικονομικές εκκρεμότητες:

«Το 90-95% έχει τακτοποιηθεί, έχει κλείσει. Άρα σε αυτό το κομμάτι η απάντηση είναι εύκολη. Για να έχουμε καλύτερη εικόνα δεν ξέρω αν θα μπορούμε να το αναλύσουμε τώρα. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι πώς προκύπτουν αυτά τα θέματα και πώς προέκυψαν οι οφειλές. Είχαμε σηκώσει την κόκκινη σημαία λόγω κορωνοϊού. Εκείνη την εποχή είχαμε τον κόβιντ και τα πενιχρά μας έσοδα είχαν καταβαραθρωθεί. Έχουμε αναλάβει μια σημαντική επένδυση που δεν μπορούσε να περιμένει. Είχαμε δώσει πολλά εκατομμύρια για το γήπεδο και ταυτόχρονα χρηματοδοτήσαμε μια νέα διοργάνωση. Είμαστε η μόνη ομάδα που χρηματοδότησε με 2,5 εκατομμύρια συνολικά το Final 4 και το Final 8. Έχουμε επενδύσει στο γήπεδο και σε δύο διεθνείς διοργανώσεις που μόνο η ΑΕΚ έχει κάνει. Το μεγαλύτερο μέρος έχει τακτοποιηθεί και ένα κομμάτι θα κλείσει τους επόμενους μήνες».

Για τις τιμωρίες της έδρας:

«Ίσως η πιο σοβαρή πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη νέα χρονιά. Προγραμματίζουμε μια σειρά από κινήσεις που θα θωρακίσουν το γήπεδό μας. Προέρχομαι από τους οργανωμένους και οι οργανωμένοι με παρότρυναν να μπω στην ΚΑΕ και οι οργανωμένοι στήριξαν την ομάδα. Δυστυχώς από τότε που μπήκε το νερό στ’ αυλάκι οι οργανωμένοι χάθηκαν από το γήπεδο και όταν εμφανίστηκαν οι προθέσεις τους δεν ήταν αγωνιστικές. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να υπάρχουν αλά καρτ οπαδοί. Δεν ανέχομαι ότι ερχόμαστε στο γήπεδο για να δείρουμε 16 συνταξιούχους Ιταλούς ή να δείξουμε την πολιτική μας θέση και να δημιουργήσουμε επεισόδια με 500 Ισραηλινούς. Θέλω να πω σε αυτό ότι η ΑΕΚ είναι αυτοσκοπός, όχι το μέσο για προβολή απόψεων. Και στις δύο περιπτώσεις απ’ ότι είδαμε οι οπαδοί ήρθαν, έδειραν και έφυγαν. Αντίστοιχα στο πρώτο παιχνίδι στην Ιερουσαλήμ σε γήπεδο με 11.000 και 100 δικούς μας δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα. Με το Μεσανατολικό ασχολείται ο ΟΗΕ δεν θα λυθεί στο γήπεδο. Δεν είναι η δουλειά μας αυτή. Όλο αυτό έχει πλήξει τους κατόχους διαρκείας, υπάρχει αναστάτωση. Θα εξωτερικεύσουμε τα μέτρα και εφόσον προκύπτει τιμωρία οι κάτοχοι διαρκείας θα αποζημιώνονται όσοι το θελήσουν, οικονομικά. Θα έχουμε άμεση και έμμεση δράση. Δεν είναι δυνατόν να έρχεται οπαδός μας για να διαλύει το γήπεδο. Είναι αδιανόητα πράγματα».

Για την αυστηρότητα της ΔΕΑΒ και αν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί:

«Με βάση το γράμμα του νόμου δεν μπορούμε να πούμε κάτι. Δυστυχώς η απόφαση ήταν αυτή και δεν υπάρχει δευτεροβάθμιο όργανο. Αυτό θα λυθεί από την Κυβέρνηση. Και για τις δύο υποθέσεις που τιμωρηθήκαμε από την ΔΕΑΒ ο αθλητικός δικαστής μας αθώωσε. Υπάρχει μια δυσαρμονία. Αυτό θα λυθεί με την ύπαρξη δευτεροβάθμιου οργάνου. Για την ποινή που είχαμε στην Πάτρα, ήταν ακατανόητη. Εμείς δεν είχαμε πάρει εισιτήρια. Ήταν υπεύθυνοι οι γηπεδούχοι και η αστυνομία της Πάτρας. Ήταν μια τιμωρία άδικη».

Για το δικό του μερίδιο στην αποτυχία και τι σκοπεύει να αλλάξει:

«Το βάρος και η ευθύνη της αποτυχίας βαραίνει αυτόν που ηγείται. Άρα η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά εμένα. Ακόμα και αν δεν αγωνίζομαι εγώ, οι άνθρωποι που επέλεξαν τον προπονητή και όλους επιλέχθηκαν από εμένα. 100% η ευθύνη είναι δική μου. Όταν έχουμε το τρίτο μπάτζετ αγωνιστικά και τερματίζουμε έβδομοι κάτι έχει γίνει πολύ λάθος. Αν είναι αποδεκτό μια ομάδα να τα καταφέρει, το τέσσερις δείχνει ότι το πρόβλημα ήμασταν εμείς. Δυστυχώς το μπάτζετ κρίνεται με βάση την τιμή. Υπάρχει διαφορά μεταξύ τιμής και αξίας. Τιμή είναι αυτό που πληρώνεις, αξία αυτό που παίρνεις. Υπήρχε διαφορά μεταξύ τιμής και αξίας. Ο χώρος του θεάματος έχει αυτή την ιδιαιτερότητα. Δεν μπορείς να εγγυηθείς ούτε την τιμή, ούτε την ποιότητα ούτε τη σταθερότητα. Κάτι δεν πήγε καλά, το έχουμε συζητήσει με τους ανθρώπους στην εταιρεία, το συζήτησα και με τους παίκτες. Λίγο η χημεία, λίγο ο προπονητής που δεν ήταν αυτό που θέλαμε, λίγο ότι οι παίκτες ήταν χωρτασμένοι, ίσως που δεν είχαμε και κάποιους ρολίστες να θυσιάζονται για την ομάδα, όλα αυτά μαζί έφταιξαν. Έχουμε κάνει ανάλυση και αυτό δεν θα επαναληφθεί».

Για το όραμά του:

«Είναι ένας χώρος δύσκολος να επιχειρήσει κάποιος. Συγκρούεται η επιχειρηματικότητα με το συναίσθημα. Υπάρχει μια εταιρία που έχω επενδύσει 21 εκατομμύρια 500 χιλιάδες. Υπάρχει και μια ομάδα. Τον κόσμο τον ενδιαφέρει η ομάδα. Σε μένα υπερίσχυε πάντα το συναίσθημα για την ομάδα. Ίσως θα πρέπει να αλλάξει λίγο αυτό, ίσως να μπουν πιο πολλά οικονομικά κριτήρια για να υπάρξει μια μεγαλύτερη ισορροπία για να μην πηγαίνει μόνο προς το συναίσθημα. Αυτό θα βοηθήσει και τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας».

Γιατί οι άλλες ΚΑΕ δεν κάνουν κάτι για να σπάσουν το δίπολο Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού;

«Αυτό που έχει λογική και αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί είναι να δούμε πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Πλέον η ανταγωιστικότητα της λίγκας πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα όλων. Και τι σημαίνει αυτό; Πρέπει να μπούνε κανόνες ισονομίας. Ξέρουμε όλοι ότι στο ΝΒΑ υπάρχει το σάλαρι καπ. Δεν μπορεί να ξοδεύει ο καθένας όσα θέλει, στη Γαλλία έχει ήδη εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία εδώ και δυο χρόνια. Και απ’ ό,τι μαθαίνω, υπάρχει πρόθεση να επεκταθεί σε άλλες αγορές. Άρα νομίζω πως πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι πρέπει να παίξουμε στα ίσα! Με τους ίδιους κανόνες και τους ίδιους όρους. Νομίζω ότι το σάλαρι καπ είναι μια λύση προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως ορίζουμε το χαμηλότερο μπάτζετ για τις ομάδες, να ορίσουμε και το ανώτατο. Σε αυτή την περίπτωση, όλοι θα έχουν τη δυνατότητα και την τύχη να ανταγωνιστούν όλους σε ένα παιχνίδι. Προφανώς, σε σειρά αγώνων πάντα θα έχει πλεονέκτημα αυτός με το μεγαλύτερο μπάτζετ αλλά νομίζω ότι σε ένα ματς, όλοι θα έχουν την τύχη να τα καταφέρουν. Πρέπει όλες οι ομάδες να συμφωνήσουν στο θέμα της ανταγωνιστικότητας, να προσπαθήσουμε να παίξουμε με τους ίδιους όρους οικονομικά.
Δεν είναι δυνατόν ομάδες που έχουν έσοδα από μια ιδιωτική διοργάνωση στην οποία είναι μέτοχοι (Ευρωλίγκα) να έρχονται να μας ανταγωνιστούν στο πρωτάθλημα. Αυτό νομίζω είναι ο ορισμός του αθέμιτου ανταγωνισμού. Να έχουν δηλαδή έσοδα από μια διοργάνωση στην οποία δεν επιτρέπουν στους άλλους να συμμετάσχουν. Μια κλειστή λίγκα. Στην οποία δεν μπορούμε να παίξουμε εμείς. Όμως αντλούν έσοδα από εκεί και έρχονται και ανταγωνίζονται στο πρωτάθλημα. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Η Ευρωλίγκα είναι η μοναδική κλειστή λίγκα σε όλα τα σπορ! Σε όλα! Είτε είναι ποδόσφαιρο, είτε χάντμπολ, βόλεϊ… Το μόνο άθλημα στο οποίο υπάρχει αυτός ο “κόφτης” είναι η Ευρωλίγκα. Οι θέσεις δεν προκύπτουν από το πρωτάθλημα. Άρα ποιο το νόημα του πρωταθλήματος. Και ποιος ανταγωνισμός στο πρωτάθλημα όταν θεωρητικά η ευρωπαϊκή συμμετοχή πρέπει να προκύπτει από την εγχώρια λίγκα. Βλέπετε τι γίνεται στο ποδόσφαιρο, όπου οι ομάδες διεκδικούν τα ευρωπαϊκά “εισιτήρια” μέσα από τα πρωταθλήματα. Πρωτάθλημα 20 χρόνια μεταξύ των ίδιων ομάδων δεν γίνεται ούτε στην Ουγκάντα. Και το λέει αυτό κάποιος, όπου η ΑΕΚ είναι η μοναδική άλλη ομάδα στα τελευταία 20 χρόνια που έχει κερδίσει τίτλους. Μακροπρόθεσμα θα έχει προβλήματα το άθλημα στην χώρα μας. Η παραγωγική διαδικασία έχει κολλήσει, ταλέντα δεν υπάρχουν. Νέοι παίκτες δεν βγαίνουν, ταλέντα δεν υπάρχουν και το σημαντικότερο, δεν βλέπω νέους επενδυτές με όρεξη να ρίξουν χρήματα, επειδή υπάρχει η κατάσταση του αθέμιτου ανταγωνισμού».
Μετανιώνετε που πήγατε όλοι μαζί στην ΕΡΤ, αλλά τώρα το σύστημα δείχνει να σας εκδικείται; «Σε έναν βαθμό μετανιώνω, γιατί εμείς πάντα βάλαμε πάνω και από την ομάδα το γενικότερο καλό. Το καλό του μπάσκετ από της ομάδας. Πιστεύω ότι σε μία πίτα που θα μεγαλώσει, η ΑΕΚ που είναι ένα συγκεκριμένο brand θα έχει το μερίδιό της. Άρα όσο μεγαλώνει η πίτα, θα μεγαλώνει και το μερίδιο της ομάδας.Δυστυχώς είδα ότι πολλές άλλες ομάδες λειτούργησαν με μικροσυμφέροντα με επενδυτικό ορίζοντα το επόμενο Σάββατο. Δεν είδαν μακροπρόθεσμα το πρόβλημα και όχι κοντόφθαλμα. Επιμένω ότι ούτε τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό συμφέρει αυτό. Γιατί το να μη ανταγωνιστικό πρωτάθλημα σημαίνει ότι το να αυξήσουν τα μερίδιά τους οι δύο σε μία συρρικνωμένη πίτα, δεν τους ωφελεί. Όλους ωφελεί, όσοι είμαστε με το μπάσκετ, να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Εν κατακλείδι, έχω μετανιώσει, επειδή πολλές φορές είδα ότι δεν έχουν όλοι την ίδια ατζέντα και μακροπρόθεσμη οπτική που βάλαμε στο τραπέζι».