Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου μήπως έχω και εγώ ευθύνη;

Συντάκτης: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

«Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου ποια είναι η ωραιότερη σ’ ολόκληρη τη χώρα;» αναρωτιόνταν η Βασίλισσα στο παιδικό παραμύθι των αδερφών Γκριν «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι».

Αυτά μπορεί να γίνονται στα παραμύθια, αλλά στο έρμαιο ποδόσφαιρο τούτης εδώ τις χώρας τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπάρχει κανένας που να κοιτάξει τον καθρέφτη του, να δει το είδωλό του και να αναρωτηθεί τι ευθύνες έχει για αυτά που γίνονται.

Το χθεσινό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη με την επίθεση κάποιων ηλιθίων – περί τέτοιων πρόκειται και ως γνωστόν, η βλακεία είναι ανίκητη – κατέδειξε για ακόμα μια φορά την υποκρισία που υπάρχει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Από τον υψηλότερο αξιωματούχο μέχρι κάθε λογής ποδοσφαιρόφιλο, όλοι έτρεξαν να καταδικάσουν το περιστατικό, σημειώνοντας και αυτήν τη φορά πως θα αποδοθούν ευθύνες τόσο στους φυσικούς όσο και στους ηθικούς αυτουργούς.

Προσωπικά είμαι ο τελευταίος που βλακωδώς θα τα βάλει όλα σε ένα τσουβάλι και θα εντάξει το χθεσινό περιστατικό στη γενικότερη βία που υπάρχει στα γήπεδα και το ποδοσφαιρικό μας άρρωστο περιβάλλον. Άλλωστε δεν μιλάμε ούτε για οπαδούς, ούτε καν για έναν επαγγελματικό αγώνα. Μιλάμε για παιδιά κάτω των 16 ετών. Παιδιά που το μόνο που επιζητούν είναι η χαρά του ποδοσφαίρου, της μπάλας, του σουτ, του γκολ.

Αλλά ρε διάολε, φτάνει με την επικοινωνιακή διαχείριση. Φτάνει με το φαίνεσθαι. Κάποια στιγμή πρέπει να περάσουμε στην πράξη. Στο… ζουμί που λέει και ο λαός μας. Και το ζουμί σε αυτήν τη φάση που έχουμε έρθει, στον πάτο δηλαδή, είναι να βρούμε έναν καθρέφτη να δούμε κατάματα τις ευθύνες μας και επιτέλους να ενεργήσουμε.

Από το πρωί έχω διαβάσει όλες τις ανακοινώσεις, όλα τις  τοποθετήσεις σε facebook, twitter και Instagram. Από την μια έχουμε αυτούς που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το σκηνικό για να πάρουν – με το νου τους – ηθικό πλεονέκτημα. Το αντίπαλο… στρατόπεδο, αφού φυσικά καταδίκασε το γεγονός, προέβαλε παρόμοια παλαιότερα «μνημεία» οπαδικής αλητείας, για να την πει στην την άλλη πλευρά. Και από δίπλα, όλοι οι παρατρεχάμενοι που προσπαθούν να υπερασπιστούν μια εκ των δύο πλευρών.

Ένα όνομα, ένα επώνυμο, μια φωτογραφία από αυτούς τους… παλικαράδες που τα έβαλαν με παιδιά ηλικίας 14 και 15 ετών, δεν θα δούμε. Και όπως φυσικά δεν έχουμε δει ούτε σε παλαιότερες περιπτώσεις.

Για αυτό λοιπόν, ας πιάσουμε τους καθρέφτες και ας ελπίσουμε ότι αυτοί θα απαντήσουν. Μόνο έτσι κάποιοι θα συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους…

Όλοι στους… καθρέφτες!