Όχι άλλο κάρβουνο…

Συντάκτης: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

5 Ιανουαρίου 1970 προβάλετε η μνημειώδης πλέον ταινία του ελληνικού κινηματογράφου «Ορατότης μηδέν» όπου ο Νίκος Κούρκουλος σε ένα εκπληκτικό μονόλογο αναφώνησε την φράση «Όχι άλλο κάρβουνο».

15 Δεκεμβρίου 2020, μια ημέρα και κάτι ώρες μετά το τέλος του ντέρμπι στο Κλεάνθης Βικελίδης που ωστόσο ακόμα δεν έχει… ολοκληρωθεί όπως θα έπρεπε στο 90λεπτο του αγώνα.

 

Οι δύο ομάδες μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου προσέφεραν ένα πλούσιο εξαιρετικό ποδοσφαιρικό, σε ένα ντέρμπι με σφυγμό, νεύρο και όπως πρέπει να είναι όλα τα παιχνίδια αυτού του είδους. Μια ημέρα μάλιστα νωρίτερα, ο ποδοσφαιρικός κόσμος είχε παρακολουθεί μια σούπα όπως αυτή του Μάντσεστερ.

 

Όλα όσα ακολούθησαν μετά από αυτό με τον απίθανο Ολλανδό διαιτητή, με τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις, τις ύβρεις και τις καταγγελίες είναι απλά αηδίες. Προσπάθειες για εσωτερική κατανάλωση με τη χείριστη δυνατή σκέψη και την ακόμα χειρότερη εκτέλεση. Όλα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο.

 

Ας αφήσουμε έξω από τη συζήτηση τις αποφάσεις του επικίνδυνου και για τις δύο ομάδες   Ολλανδού διαιτητή. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό αποδείχθηκε πολύ κατώτερος ενός τέτοιου αγώνα, τόσο αυτός όσο και του ανθρώπου που βρίσκονταν στο VAR. Πάντα σε έναν αγώνα, όταν και οι δύο ομάδες έχουν σοβαρά παράπονα από τις διαιτητές αποφάσεις, υπάρχει γενικό πρόβλημα. Ωστόσο, δεν μπορεί να είναι τίποτα παραπάνω από μια κακή επιλογή της ΚΕΔ και του Κλάτενμπεργκ.

 

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά…

1. Τι σημαίνει η φράση που υπήρξε στην ανακοίνωση διαμαρτυρίας του ΠΑΟΚ, «αίρω την εμπιστοσύνη μου στον Κλάτενμπεργκ»; Πρακτικά τίποτα, να ‘χαμε να λέγαμε. Και δεν θα μπορούσε να σημαίνει κάτι παραπάνω όταν είσαι ένας από τους τέσσερις που στήριξαν την επιλογή του Άγγλου το καλοκαίρι. Οποιαδήποτε αντίρρηση έπρεπε να ακουστεί τότε και μόνο τότε. Ανακοινώσεις μπορείς να βγάλεις όσες θες, το ίδιο και διαμαρτυρίες τόσο σε επίσημο επίπεδο όσο και σε μορφή διαρροών και κύκλων. Είναι άλλο πράγμα το ένα και εντελώς διαφορετικό να λες ότι ο Κλάτενμπεργκ έχει έρθει στην Ελλάδα για να στήσει νέα παράγκα. Δηλαδή, άμα σήμερα ο Άγγλος στο βίντεο του σχολιασμού των φάσεων πει ότι ο ΠΑΟΚ αδικήθηκε 100-0 θα είναι καλός και τον επιστρέψουμε την εμπιστοσύνη ή θα σταματήσει το “χτίσιμο” της παράγκας;

 

2. Αμα η Super League και ΕΠΟ καλέσουν τον ΠΑΟΚ σε απολογία για την ανακοίνωση – που πρέπει να το κάνουν –, η πλευρά του Δικεφάλου θα πει για τα βίντεο της Τρίτης και τις λάθος αποφάσεις σε επιλογές διαιτητών; Όταν κάνεις τέτοιες καταγγελίες θα πρέπει να είσαι έτοιμος να τις αποδείξεις με στοιχεία, αλλιώς κινδυνεύεις πολύ σοβαρά να γίνεις κατά πολύ χειρότερος του Δον Κιχώτη που πολεμούσε ανύπαρκτους εχθρούς.

 

3. Είναι ξεκάθαρο λάθος για τον Άρη να μπλέκει σε μια ιστορία μέσω τρίτου ατόμου. Οποιοσδήποτε είναι αυτός. Από τον καντηλανάφτη της ενορίας της γειτονιάς μας μέχρι ένα στέλεχος άλλης ομάδας. Ακόμα και όταν αυτός έχει τα στοιχεία. Πας στο αυριανό ΔΣ της League και λες έχω αυτήν την καταγγελία… Αν δεν γίνει τίποτα εκεί, πας στον εισαγγελέα και καταθέτεις ότι στοιχεία έχεις και νομίζεις ότι αρκούν για να στοιχειοθετήσεις την καταγγελία σου. Όλα τα υπόλοιπα είναι καπνός που θα χαθεί, ακόμα και αν έχει όλα τα δίκαια με το μέρος σου.

 

4. Το ίδιο ισχύει και για τον Μάκη Γκαγκάτση, ο οποίος ξεκάθαρα υπονόησε σχέσεις τρίτου τύπου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Άρη. Όταν έχεις στοιχεία και μπορούν αυτά να εξασφαλίσουν ότι δεν θα γίνεις ρόμπα, πας στον εισαγγελέα και λες, έχω αυτά κάνω επίσημη καταγγελία. Οι αναρτήσεις, τα ποσταρίσματα στα social media μόνο σοβαρά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και δυστυχώς  οδηγούν και σε αυτήν την περίπτωση στη δημιουργία καπνού.

 

5. Το να κάνουμε ένα ποστάρισμα ως μια μορφή απάντησης και να λέμε χοντράδες κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Έχει κουράσει άπαντες και γενικώς είναι επικίνδυνα και άστοχα. Ειδικά όταν υπογράφονται από νέους ανθρώπους με μόρφωση. Υποκοριστικά, παιδοβουβαλάκια, χοληστερίνες δούλους των κοιλιών, μέρη που μεγαλώσαμε, κοριτσάκια ή αγοράκια και οσφυαλγίες, είναι τουλάχιστον άστοχα, μέχρι και προσβλητικά όχι μόνο για τον αποδέκτη τους αλλά για την ίδια την κοινωνία.

 

6. Να ανοίξουν οι τηλεφωνικές συνομιλίες να μας πούνε τι? Αν ο Καραπαπάς ή ο Γκαγκάτσης μίλησαν σε πέντε ή δέκα άτομά… Ακόμα και αν αυτοί είναι άνθρωποι που περιθωρίου, ακόμα και αν στο παρελθόν ή το παρόν ασχολούνται με παρανομίες. Σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία μπορούν να προκύψουν από όλο αυτό; Τρίχες… Όταν δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες δεν μπορεί να φανεί και να πολύ περισσότερο να αποδειχτεί απολύτως τίποτα.

 

Όχι άλλο κάρβουνο λοιπόν… γιατί υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν το ποδόσφαιρο σαν άθλημα περισσότερο και από την ίδια την ομάδα που υποστηρίζουν. Σε αυτούς κάνετε κακό στο βωμό μια υποτιθέμενης αθλητικής κόντρας που δεν έχει τίποτα περισσότερο από την εύνοια του κάθε μορφής επιχειρηματία και αφεντικού.  Σε αυτούς που θέλουν επιτέλους να δουν το ελληνικό ποδόσφαιρο ως ένα-δύο 90λεπτά (ανάλογα πόσους παιχνίδια έχει η ομάδας τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας), να κάνουν την πλάκα τους, την καζούρα τους και να προχωρήσουν… Μακριά σας και χωρίς εσάς!

 

Όχι άλλο κάρβουνο…