Fairplay 96,1 Live

Ανατέλλει… ο νέος πρωταθλητής

Συντάκτης: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Όλα δείχνουν, ότι μετά από πολλά χρόνια αλλάζει ριζικά το στάτους κβο στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

ΕΝΑΣ νέος, εκτός Αθηνών, πρωταθλητής… ανατέλλει με τον ερχομό του 2019. Ο ΠΑΟΚ με την διαφαινόμενη κατάκτηση του πρωταθλήματος δυνητικά μπαίνει σε μία τελείως διαφορετική τροχιά.

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ από το μονοπάτι των πρωταθλητών θα είναι σαφώς πιο βατή διαδικασία και η συμμετοχή στα γκρουπ της μεγάλης διασυλλογικής διοργάνωσης θα ανεβάσει το επίπεδό της ομάδας σε όλους τους τομείς.

ΜΕ ΤΗΝ σωστή διαχείριση σε θέματα αγωνιστικού σχεδιασμού – και νοοτροπίας του σωματείου στην ολότητά του – η κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2019, δεν θα είναι απλά ένα πυροτέχνημα, όπως οι τίτλοι του 1976 και του 1985, αλλά αφετηρία μίας νέας εποχής κυριαρχίας του ΠΑΟΚ στο ελληνικό ποδόσφαιρο και καθιέρωσής του στα ευρωπαϊκά σαλόνια του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ, λόγω Ιβάν Σαββίδη, σταδιακά επέρχεται. Τα κρούσματα βίας μειώθηκαν στην Τούμπα. Απαιτούνται, βέβαια, ακόμα σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, στο διάστημα αναμονής κατασκευής του νέου γηπέδου, που λογικά θα εκμηδενίσει τις παραβατικές συμπεριφορές. Λούμπεν καταστάσεις και ποδοσφαιρική ομάδα, ειδικά υψηλού επαγγελματικού θεάματος του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι έννοιες παντελώς ασύμβατες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ και διοικητικά ο ΠΑΟΚ είναι πανίσχυρος. Αγωνιστικά η υποδομή και ο ποιοτικός «κορμός» υπάρχουν. Ο Ραβζάν Λουτσέσκου έχει δημιουργήσει μία ρεαλιστική ομάδα που στοχεύει στην ουσία και είναι αποτελεσματική.

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ κινήσεις χρειάζονται, ιδίως για την νέα σεζόν. Στην άμυνα ο Μάτος δεν μπορεί να παίζει 40 παιχνίδια την σεζόν, είναι αναγκαίος κι ένας αριστερός μπακ, ως αντιΒιερίνια, καλύτερος από τον Τόσκα (ίσως ο Γιαννούλης), αλλά κι ένας ακόμα στόπερ κλάσης.

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ παρέμβαση, όμως, εντοπίζεται στον άξονα της μεσαίας γραμμής στις θέσεις «6» και «8».  Απαιτείται η προσθήκη ενός πιο γρήγορου χαφ από τους, ήδη, υπάρχοντες. Ο Μαουρίσιο και ο Βέρνμπλουμ έχουν ποιότητα, όπως και ο Κάνιας. Για το ελληνικό πρωτάθλημα μία χαρά είναι, αλλά μία ομάδα με ευρωπαϊκές φιλοδοξίες όπως ο ΠΑΟΚ, πρέπει να διαθέτει ταχύτητα στο κέντρο.

ΓΡΗΓΟΡΟΣ είναι μόνο ο Πέλκας, αλλά κι αυτός είναι «εννιαροδεκάρι», όχι καθαρός κεντρικός χαφ. Όλοι οι άλλοι μέσοι του Δικέφαλου είναι σχεδόν το ίδιο καλούπι.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, όπου ο ΠΑΟΚ έχει την κατοχή, δεν υπάρχει πρόβλημα. Μόλις, όμως, ήρθε η Μπάτε και πίεσε λίγο ψηλά, κατευθείαν η ανάπτυξη έγινε πολύ προβληματική, άρχισαν οι «γιόμες» και η ομάδα «κόπηκε» στα δύο.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ, είναι απαραίτητη και η απόκτηση μέσων που θα βάζουν γκολ, τομέας στον οποίο παρατηρείται, επίσης, σημαντική υστέρηση, όπως και ενός ακόμα σκόρερ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ, πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμα στην αναβάθμιση του στελεχιακού δυναμικού της ομάδας, αλλά και της ΠΑΕ, όμως, αναμφίβολα έχουν τεθεί οι βάσεις για ένα ευρωπαϊκό κλαμπ, που θα καταστήσει τα επόμενα χρόνια την Θεσσαλονίκη σημείο αναφοράς του ελληνικού ποδοσφαιρικού χάρτη διεθνώς.