Διαψεύδει την μεταβίβαση της ΠΑΕ στον Έλληνα ομογενή “μεγιστάνα” Φιλάρετο Καλτσίδη η ΑΕΚ

Συντάκτης: Share:

Σύμφωνα με την ΑΕΚ δεν έχει βάση το δημοσίευμα για μεταβίβαση του 50% της ΠΑΕ στον Φιλάρετο Καλτσίδη.

 

Σε διάψευση δημοσιεύματος, του οικονομικού site emea.gr, το οποίο θέλει το 50% των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ να μεταβιβάζεται στον ελληνορώσο μεγιστάνα , Φιλάρετο Καλτσίδη (ένθετη φωτογραφία), προχώρησε η διοίκηση της Ένωσης.

 

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει στενή φιλική σχέση μεταξύ της οικογένειας Μελισσανίδη και της οικογένειας Καλτσίδη (μάλιστα ο γιος του κ. Φιλάρετου Καλτσίδη, Ηλίας είναι στενός φίλος με τον Γιώργο Μελισσανίδη και έχει βρεθεί στο ΟΑΚΑ σε ματς, απ’ όπου και η φωτογραφία) και προφανώς εκεί στηρίχτηκε το δημοσίευμα. Η ΠΑΕ ωστόσο διαψεύδει την είδηση της μεταβίβασης των μετοχών.

 

Διαβάστε όσα αναφέρει το δημοσίευμα του site emea.gr:

 

Σε νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς περνάει «Η Ένωση», μετά από 6,5 χρόνια υπό την διοικητική ηγεσία του Δημήτρη Μελισσανίδη, καθώς ο Έλληνας ομογενής, μεγιστάνας του εξωτερικού, Φιλάρετος Καλτσίδης φαίνεται να αποτελεί το νέο ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΚ.

 

 

Συμφωνία για την μεταβίβαση ποσοστού 50% των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ στον βαθύπλουτο Ελληνορώσου επιχειρηματία, Φιλάρετο Καλτσίδη φέρεται να έκλεισε πρόσφατα η πλευρά του διοικητικού ηγέτη της «Ένωσης», Δημήτρη Μελισσανίδη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

 

Όπως είχε αποκαλύψει πριν από λίγες ημέρες ο Joker του emea, η συμφωνία για την μεταβίβαση της ΠΑΕ σε νέο ιδιοκτήτη ολοκληρώθηκε κάτω από απόλυτη μυστικότητα, προκειμένου να μην υπάρξουν προσπάθειες…ναυαγίου από «εξωγενείς παράγοντες» σε μια τόσο κομβική στιγμή για την ΑΕΚ.

 

 

Η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην ΠΑΕ ΑΕΚ αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου μέσα στους επόμενους μήνες καθώς ο Φιλάρετος Καλτσίδης ανήκει στην παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ και είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ευρώπη και ο πλουσιότερος Έλληνας, παρότι κάτοικος εξωτερικού, σύμφωνα με τις ετήσιες αναλύσεις και δημοσιεύσεις των περιοδικών Forbes και Fortune καθώς και της εφημερίδας Wall Street Journal.

 

To 2013 είχε καταλάβει την θέση νούμερο 175 στην παγκόσμια λίστα του Forbes και ταυτόχρονα την 22η θέση ανάμεσα στους πλουσιότερους Ρώσους.

 

Στην ίδια λίστα παραμένει σταθερά τα τελευταία 6 χρόνια καθώς η περιουσία του κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ η αξία των περιουσιακών του στοιχείων συμπεριλαμβανομένου και των εταιρειών ξεπερνά τα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Ο ίδιος δηλώνει απλά «δισεκατομμυριούχος» και αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις, τις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις, καθώς θεωρείται άνθρωπος χαμηλών τόνων και διακριτικού προφίλ.

 

Στην Ρωσία, όπου βρίσκονται οι περισσότερες εταιρείες του είναι γνωστός ως «Filaret Galchev» καθώς η οικογένεια του, όπως και εκατομμύρια άλλοι Έλληνες επί Σοβιετικού καθεστώτος, είχαν αναγκαστεί να ρωσοποιήσουν το επώνυμό τους.

 

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ θεωρείται υποστηρικτής και φίλος του Βλάντιμιρ Πούτιν και το ελληνικό του όνομα είναι Φιλάρετος Καλτσίδης.

 

Μάλιστα, σε δημοσιεύματα τον αποκαλούν συχνά ως ο 56χρονος Ελληνοπόντιος, «βασιλιάς του τσιμέντου», αναγνωρίζοντας τις Ελληνικές του ρίζες, για τις οποίες ο ίδιος είναι εξαιρετικά υπερήφανος. Γι’ αυτό διαθέτει βίλα και ακίνητα στην Ελλάδα, έχει διπλή υπηκοότητα (ρωσική και ελληνική), ενώ το 2013 είχε πραγματοποιήσει τον γάμο της κόρης του σε μια εκπληκτική βίλα στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας.

 

Ο όμιλος Eurocement Group είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στη Ρωσία, ενώ ο Καλτσίδης δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς, όπως στο εμπόριο άνθρακα, στα λιπάσματα, στη ναυτιλία και στο Real Estate, με ανέγερση κτιρίων και εγκαταστάσεων αλλά και την απόκτηση εμπορικών και βιομηχανικών χώρων.

 

Πληροφορίες αναφέρουν πως η πλευρά του Δημήτρη Μελισσανίδη επιθυμεί την άμεση ενεργοποίηση της συμφωνία και την ανάληψη της ΠΑΕ ΑΕΚ μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου, ώστε η ομάδα να αποκτήσει μια νέα δυναμική στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και το σημαντικότερο να επιταχυνθούν τα έργα για την ολοκλήρωση του νέου σταδίου στην Ν. Φιλαδέλφεια.

 

Το συγκεκριμένο έργο φέρεται να ήταν άλλωστε και το κίνητρο της συμφωνίας καθώς ο βαθύπλουτος επιχειρηματίας από την Ρωσία διαθέτει την οικονομική άνεση να ανεβάσει το γήπεδο κατασκευαστικά και εμπορικά σε άλλα επίπεδα, επενδύοντας πολύ περισσότερα από τα 30 εκατομμύρια της αρχικής μελέτης.

 

Αντιθέτως η πλευρά Καλτσίδη θεωρεί ως καλύτερη χρονική στιγμή την ανάληψη της ΠΑΕ και την ενεργοποίηση της συμφωνίας στα τέλη Μάϊου ή στις αρχές Ιουνίου, ώστε να έχει τον χρόνο να επιλέξει τους συνεργάτες του γι’ αυτό το νέο εγχείρημα και να μελετήσει καλύτερα την ελληνική ποδοσφαιρική και οικονομική αγορά.

 

Αν δεν υπάρξουν διαφωνίες της τελευταίας στιγμής ή εμπόδια στην ενεργοποίηση της θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου καθώς η αξία των μετοχών της ΠΑΕ και του γηπέδου εκτιμώνται σε 55-60 εκατομμύρια ευρώ.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως παραμένει άγνωστο αν ο Δημήτρης Μελισσανίδης θα παραμείνει διοικητικά ενεργός διατηρώντας ένα μέρος των μετοχών ή θα αποστασιοποιηθεί σταδιακά, όπως είχε πράξει και στα μέσα της δεκαετία του ‘90.

 

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης επέστρεψε επίσημα στα διοικητικά της ΠΑΕ, το καλοκαίρι του 2013, όταν η ΑΕΚ υποβιβάστηκε διαδοχικά, αρχικά στη Β’ Εθνική και στη συνέχεια στη Γ’ κατηγορία, λόγω πτώχευσης της ΠΑΕ και ανέλαβε το ποδοσφαιρικό τμήμα με βασικό συνεργάτη τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Επίσης, μετά από μια πενταετία προσπαθειών, κατάφερε να ξεκινήσουν στις 15 Μαρτίου του 2018 τα έργα για την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, γνωστό και ως «Αγιά Σοφιά».

 

Τον Μάιο του 2018 πανηγύρισε με την ομάδα την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος, ύστερα από 24 χρόνια χωρίς τίτλους και διακρίσεις.

 

Επίσης είχε διατελέσει συνιδιοκτήτης (μαζί με τον Γιάννη Καρρά) και πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ από το 1992 μέχρι και το 1995, διάστημα που η ομάδα κατέκτησε 3 πρωταθλήματα Ελλάδας.