Τα πάνω-κάτω στον δήμο Αλεξάνδρειας έφερε μία δικαστική απόφαση, η οποία δικαιώνει υποψήφια δήμαρχο που κατέθεσε ένσταση επί του εκλογικού αποτελέσματος της 8ης Οκτωβρίου 2023 με αποτέλεσμα να γίνουν επαναληπτικές εκλογές στις 7 Απριλίου.

Πρόκειται για τη Δώρα Κουρκουτά, επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί ΑλλάΖΟΥΜΕ» η οποία μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βέροιας μπαίνει στην κούρσα των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών και θα αναμετρηθεί με τον δήμαρχο Παναγιώτη Γκυρίνη που εξελέγη με το συντριπτικό ποσοστό του 80% και τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηλία Ιακωβίδη, ο οποίος εξελέγη με ποσοστό 20%.

Με βάση όμως την δικαστική απόφαση στις επαναληπτικές εκλογές μπορούν να συμμετέχουν μόνο οι συνδυασμοί των κ. Γκυρίνη, Ιακωβίδη, όπως και τον Οκτώβριο του 2023, ενώ στις 7 Απριλίου θα συμμετάσχει και η κ. Κουρκουτά, δεδομένου ότι προσέφυγε στο δικαστήριο για αυτόν ακριβώς το λόγο: για να προσβάλει το αποτέλεσμα των εκλογών στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, υποστηρίζοντας ότι κακώς οι εκλογές διεξήχθησαν ανάμεσα σε δυο υποψήφιους. Ο συνδυασμός της κ. Κουρκουτά, κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2023 στο Πρωτοδικείο, αλλά κόπηκε επειδή δεν πληρούσε την ποσόστωση του φύλου (είχε λιγότερες γυναίκες) που προβλέπει ο νόμος.

Άρχισε ο προεκλογικός αγώνας

Από προχθές πάντως η Αλεξάνδρεια μπήκε σε νέα προεκλογική περίοδο, καθώς η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου που εκδόθηκε στα τέλη του 2023 είναι εκτελεστή, με αποτέλεσμα η προκήρυξη των εκλογών να γίνει στις 8 Μαρτίου 2024 και οι εκλογές στον δήμο την Κυριακή 7 Απριλίου. Ως εκ τούτου οι υποψήφιοι άρχισαν ήδη τον προεκλογικό αγώνα, σε μια προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες να προσέλθουν ξανά στην κάλπη.

Στο μεταξύ ο δήμαρχος κ. Γκυρίνης και η κ. Κουρκουτά θα βρεθούν αντιμέτωποι στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στις 14 Μαρτίου, καθώς ο πρώτος κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Πρωτοδικείου η οποία και εκδικάζεται σε λίγες μέρες.

Ο προβληματισμός ωστόσο νομικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων είναι πως, αφενός κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της δίκης, αφετέρου τί θα γίνει στην περίπτωση, κατά την οποία η αντίπαλος του δημάρχου κερδίσει τις εκλογές, και το ΣτΕ αποφανθεί ότι κακώς διενεργήθηκαν εκλογές στο δήμο Αλεξάνδρειας.