Η ειδική προετοιμασία, η βελτίωση σε παιχνίδι υπεροχής, οι “εσωτερικές” μεταγραφές και το “διά ταύτα” στα επίσημα

Συντάκτης: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η προετοιμασία που ολοκληρώθηκε στην Κύπρο φυσικά και δεν ήταν μία οποιαδήποτε προετοιμασία. Να το διευκρινίσουμε αυτό. Ήταν μία ειδική προετοιμασία, όχι μία γενική προετοιμασία, όπως αυτές που έχουμε συνηθίσει κάθε καλοκαίρι.

Τι σημαίνει αυτό και ποιες είναι οι διαφορές; Στην προετοιμασία ειδικών συνθηκών, που έγινε για πρώτη φορά λόγω του Μουντιάλ, εν μέσω της σεζόν, ο Λουτσέσκου έκανε μία ευρεία αξιολόγηση του ρόστερ. Κι επίσης γνωρίζοντας τι πήγε και τι δεν πήγε καλά στον πρώτο γύρο δούλεψε επιμέρους πάνω στους τομείς στους οποίους η ομάδα υστέρησε, για να παρουσιαστεί πιο έτοιμη στον δεύτερο γύρο, στα πλέι οφ και στο κύπελλο.

Είδε τι ταίριαζε και τι δεν ταίριαζε στην ομάδα σε επίπεδο τακτικής προσέγγισης στον πρώτο γύρο και προσάρμοσε τις προπονήσεις κια τα φιλικά ανάλογα με στόχο την βελτίωσή της σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Να δώσω ένα πρακτικό παράδειγμα. Έγινε ολοφάνερο στον πρώτο γύρο, ότι ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν βελτίωση σε παιχνίδι υπεροχής για να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικός στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Είναι δεδομένο ότι ο Λουτσέσκου κέρδισε πράγματα στην προετοιμασία τουλάχιστον στην θεωρία. Αποθεραπεύτηκαν οι τραυματίες και έβαλε περισσότερους παίκτες στην ομάδα. Για παράδειγμα, έδωσε ρυθμό αγώνων μέσω των φιλικών στον Μουργκ, στον Κουαλιάτα, στον Ρικάρντο και γενικά σε όλο το ρόστερ. Μπορεί, δηλαδή, να του βγουν και “εσωτερικές” μεταγραφές, μέσω της ειδικής χειμερινή προετοιμασίας, εκτός από τις μία – το πολύ δύο – προσθήκες που προγραμματίζονται ούτως ή άλλως για την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Τα φιλικά της Κύπρου αποτέλεσαν μία συνέχεια των τριών σερί νικών που είχε κάνει ο ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα πριν από την διακοπή. Το γεγονός βέβαια ότι πέτυχε 11 γκολ στα φιλικά και δέχτηκε μόνο δύο και μάλιστα με οχτώ διαφορετικούς σκόρερ (Μπίσεσβαρ, Τόμας, Αουγκούστο, Σβαμπ, Φιλίπε Σοάρες, Ολιβέιρα, Νάρεϊ και Κωνσταντέλια) δεν αποτελεί κριτήριο.

Οι προετοιμασίες οποιουδήποτε τύπου και τα φιλικά παιχνίδια είναι μόνο για τους προπονητές. Για κανέναν άλλον. Είναι γνωστό αυτό. Κανείς δεν μπορεί να θριαμβολογήσει, ούτε το αντίθετο, κρίνοντας από τα αποτελέσματα των φιλικών και από τα διπλά της προπόνησης.

Πάμε στο “διά ταύτα”. Στα επίσημα παιχνίδια που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Λουτσέσκου είναι αισιόδοξος απ’ όσα είδε στην προετοιμασία, γνωρίζοντας, όμως, πολύ καλά, ότι όλα – μα όλα – θα φανούν στα επίσημα παιχνίδια. Εκεί θα αποτυπωθεί το αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε στην Κύπρο κατά το τελευταίο δεκαήμερο.