Ιτούδης: «Τεράστια ευθύνη η Εθνική, τώρα οι συνθήκες ήταν διαφορετικές»

Συντάκτης: Share:

Ο Δημήτρης Ιτούδης έκανε λόγο για τεράστια ευθύνη, με αφορμή την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής ομάδας και έκανε λόγο για διαφορετικές συνθήκες που έφεραν την συμφωνία. Τι είπε για την πρόσληψη του Στέφανου Δέδα στο προπονητικό σταφ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

 

Αναλυτικά όσα είπε ο Δημήτρης Ιτούδης στην εκπομπή «Τζάμπολ»:

Αρχικά τόνισε: «Τεράστια ευθύνη η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής. Έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ και οι παίκτες, αλλά και οι συνεργάτες μου», ανέφερε αρχικά.

 

Για το τι άλλαξε από την τελευταία φορά που τον πλησίασε η ΕΟΚ: «Θέλω να απευθύνω ακόμη μια φορά το ευχαριστώ μου στον Αντρέι Βατούτιν και την ΤΣΣΚΑ, όπως και την ΕΟΚ και τον κύριο Λιόλιο. Φυσικά ευχαριστώ και τον κ.Βασιλακόπουλο που είχε έρθει εδώ στη Μόσχα και εκείνος, όμως τότε ήταν πρώτες σεζόν στην ΤΣΣΚΑ και οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Ελπίζουμε να ξαναέχουμε μπάσκετ που δεν θα έχει αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά θα είναι ενιαίο»

 

Για την επιστροφή στο… πάνω ράφι στο θέμα των προπονητών της Εθνικής και για το αν αρχίζουν τώρα τα δύσκολα: «Δεν θεωρώ πως και το ελληνικό μπάσκετ δεν είχε δυσκολίες να αντιμετωπίσει μεταξύ της δικής μου θητείας και του Φώτη Κατσικάρη. Όλα τα προπονητικά τιμ έκαναν σπουδαία δουλειά. Επιτυχία είναι το μετάλλιο, όμως επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί και όταν ένας προπονητής αναδεικνύει ένα αθλητή ή την επόμενη σεζόν ολοκληρώνεται η προσπάθεια που άφησε ο προηγούμενος κόουτς».

 

Για την αισιοδοξία για το πληρέστερο ρόστερ της Εθνικής και το ταξίδι της ΕΟΚ στις ΗΠΑ για τους Αντετοκούνμπο: «Είμαι σε ανοικτή γραμμή και είναι σημαντική η κίνηση της ΕΟΚ για το ταξίδι τις ΗΠΑ για τον Γιάννη και τον Θανάση. Υπάρχει αισιοδοξία σε κάθε νέα αρχή, αρκεί να στηρίζεται σε βάσεις. Υγεία να υπάρχει πάνω απ’ ολα και να χτίσουμε ένα καλό σύνολο. Σπουδαίο ρόλο παίζει και η χημεία σε μια ομάδα».

 

Για την διαφορά ανάμεσα σε Εθνική ομάδα και σύλλογο: «Θα πρέπει να βοηθήσουν και οι παίκτες, εκεί που θα πρέπει να πηγαίνουν τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές. Θυσιάζουν πράγματα για την Εθνική, ατομική βελτίωση και χρόνο. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Μιλάω αθλητές που θα απαρτίζουν το ρόστερ του Eurobasket, όπως και οι υπόλοιποι παίκτες που αγωνίστηκαν στα… παράθυρα».

 

Για την ομάδα που θα φτιάξουμε στο Eurobasket: «Να τελειώσουν με υγεία τα πρωταθλήματα όλων των αθλητών μας. Ο αθλητής θα πρέπει να ξεκουραστεί σε πνεύμα και σώμα μέχρι να έρθει στην Εθνική. Θεωρώ και η FIBA πως προσπαθούσε να βάλει τα ματς στις καλύτερες δυνατές ημερομηνίες. Θα πρέπει να διαχειριστείς την αλλαγή της ομάδας από τα… παράθυρα μέχρι την τελική φάση του Eurobasket, αφού υπάρχουν ελάχιστες μέρες».

 

Για τον Στέφανο Δέδα και τη συνεργασία που έρχεται στην ΤΣΣΚΑ και το αν μπαίνει ένα «πρέπει» μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής: «Το “πρέπει” το αποδέχομαι στη ζωή γενικότερα. Χρειάζεται ολόκληρη ανάλυση για το «πρέπει». Είτε έχουμε να κάνουμε με ένα φιλικό είτε ένα πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Όσο για τον Στέφανο (Δέδα) είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με την ΤΣΣΚΑ. Νιώθω περηφάνια για τον Ανδρέα (Πιστιόλη) που πήγε στη Γαλατάσαραϊ γιατί είμαστε μαζί 16 χρόνια. Μας συνδέει στενή φιλία με τον Αντρέα. Η ομάδα αντέδρασε γρήγορα και θα έρθει ένας έμπειρος σαν τον Στέφανο Δέδα».