Αλεξανδρούπολη: “Έφυγε” ο “δάσκαλος” της ποντιακής λύρας Νίκος Σπυριδόπουλος και νονός του Ντέμη Νικολαίδη (vid)

Συντάκτης: Share:

“Έφυγε” σήμερα από την ζωή στην Αλεξανδρούπολη ο “δάσκαλος” της ποντιακής λύρας και της ποντιακής μουσικής Νίκος Σπυριδόπουλος, που ήταν επίσης και ο νονός του πρώην διεθνή Εβρίτη άσσου Ντέμη Νικολαίδη.

 

Ο Νίκος Σπυριδόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Πεύκα της Αλεξανδρούπολης και έζησε στην Αλεξανδρούπολη. Ο Γιάννης Μαλκίδης γνωστοποίησε μέσα από την προσωπική του σελίδα στο facebook, ότι “έσβησε” σήμερα αυτός ο άριστος γνώστης της ποντιακής μουσικής παράδοσης και σημαντικός δάσκαλος της ποντιακής λύρας. Πλέον θα παίζει την λύρα του στους ουρανούς για να τραγουδάει ο επίσης συγχωρεμένος κορυφαίος Πόντιος τραγουδιστής Χρύσανθος, με τον οποίο συνεργάστηκε.

Ήταν πάντα παρών σε χαρές και λύπες των Ποντίων της Αλεξανδρούπολης αλλά και όλης της Ελλάδας και παρουσίαζε με τη λύρα του, την οποία δίδαξε και σε πολλούς συμπατριώτες μας, τη μουσική και πολιτισμό του Πόντου. Πολλοί τον θυμούνται να παίζει σε ποντιακά κέντρα, σε χορούς συλλόγων αλλά και σε μουχαπέτια τις δεκαετίες ’70, ’80 και ’90.

 

 

Συνεργάστηκε με τον κορυφαίο Πόντιο τραγουδιστή, το “αηδόνι του Πόντου, τον επίσης συγχωρεμένο Χρύσανθο, με τον οποίο μπορείτε να τους δείτε στο ΒΙΝΤΕΟ από εμφάνιση τους το 1988.

 

Ήταν επίσης λάτρης του κορυφαίου Πόντιου λυράρη Γώγου Πετρίδη και άνθρωποι που τον γνώριζαν καλά, λένε ότι συνήθιζε να μην λογαριάζει τα χρήματα προκειμένου να βρεθεί σε εκδηλώσεις που αυτός έπαιζε, για να τον ακούσει με την παρέα του.

 

 

Αγαπούσε το ποδόσφαιρο, βάφτισε το Ντέμη Νικολαίδη και έγραψε τραγούδια με την λύρα του για τον “Άλεξ”

Ο αείμνηστος αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας και έμενε μόνος του. Αγαπούσε το ποδόσφαιρο και ήταν αυτός που έγινε νονός και βάφτισε τον κορυφαίο διεθνή Εβρίτη άσσο Ντέμη Νικολαίδη, με τον οποίο άλλωστε κατάγονταν από το ίδιο χωριό, τα Πεύκα.

 

Η κηδεία του θα γίνει αύριο το πρωί στις 10.00 από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου ΠΕΥΚΩΝ, του χωριού που γεννήθηκε αυτός ο σημαντικός άνθρωπος της ποντιακής μουσικής.  Δείτε σε βίντεο ένα απόσπασμα από συνέντευξη που παραχώρησε πριν από τέσσερα χρόνια, το 2016, στο κανάλι “ΠΟΝΤΟΣ TV” και θυμήθηκε στιγμές από την ζωή του.

 

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του, συγγενείς και φίλους και όσους συνεργάστηκαν μαζί του.

 

Πηγή: evros-news.