Άνω του 94% οι ανεμβολίαστοι σε ΜΕΘ Covid στη Β. Ελλάδα

Συντάκτης: Share:

Χωρίς προστασία από τον κορωνοϊό μένουν οι ανεμβολίαστοι σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από την 3η και 4η Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

 

Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται λόγω Covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 28 νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης ξεπερνά το 94%. Το δε ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, κυμαίνεται απο 83,8% έως 85,2%.

Αναλυτικά, στα 14 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 3ης ΥΠΕ σήμερα, ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων, λόγω Covid-19 σε απλές κλίνες ανέρχεται σε 356 εκ’ των οποίων οι 283 (79,5% ) ανεμβολίαστοι και 73 (20,5%) εμβολιασμένοι. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνο ανέρχεται σε 27 εκ των οποίων 23 (85,2%) ανεμβολίαστοι και τέσσερις (14,8%) εμβολιασμένοι, ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 77 ασθενείς εκ’ των οποίων 73 ανεμβολίαστοι (94,8%) και τέσσερις εμβολιασμένοι (5,2%).

 

Στα 14 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ σήμερα ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων λόγω Covid-19 σε απλές κλίνες ανέρχεται σε 293, εκ των οποίων οι 222 (75,8%) ανεμβολίαστοι και οι 71 (24,2%) εμβολιασμένοι. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνο ανέρχεται σε 37, εκ’ των οποίων 31 ανεμβολίαστοι (ποσοστό 83,8%) και έξι εμβολιασμένοι (16,3%), ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 51 ασθενείς εκ’ των οποίων 48 ανεμβολίαστοι (94,1%) και τρεις εμβολιασμένοι (5,9%).

Δεν υπάρχει αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στη Βόρεια Ελλάδα, σημαντικό μέρος του πληθυσμού δεν έχει πειστεί για τα οφέλη του εμβολιασμού, ενώ ζουν στις πλέον βεβαρημένες περιοχές προειδοποίησε την Πέμπτ η Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.

 

Ειδικά για Ξάνθη και Δράμα η Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για σημαντική αύξηση νοσηλειών – θνητότητας, ενώ παρατηρείται μετατόπιση του επιδημιολογικού κινδύνου σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με αύξηση νοσηρότητας και κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

“Οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν 11 φόρες χαμηλότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από κορωνοϊό. Όλοι οι νέοι που έχασαν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού ήταν ανεμβολίαστοι. Λέμε όχι στον εφησυχασμό δε λέμε ότι τέλειωσε η πανδημία πετάξαμε τις μάσκες και ξεχάσαμε” τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ