ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Όλη η δικογραφία για τη δολοφονία του Άλκη! Η κάθε μία κατηγορία για τους δράστες!

Συντάκτης: Share:

Ο μαραθώνιος των απολογιών των 12 προφυλακισθέντων που κατηγορούνται για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού άνοιξε την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022 και έκλεισε την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022.

Η “Μακεδονία της Κυριακής” παρουσίασε ένα αναλυτικότατο ρεπορτάζ, με ονόματα και ρόλους, το οποίο και παραθέτουμε:

“Μέσα από τις πολύωρες καταθέσεις τους, υπάρχει η πρώτη σκιαγράφηση για τον ρόλο του καθενός το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας, ενώ δόθηκαν σημαντικές πληροφορίες για όσα εξελίχθηκαν κατά την διάρκεια της επίθεσης. Αυτές τις δύο εβδομάδες, κάποιοι από τους δράστες προσπάθησαν να διαφύγουν, άλλοι κρύβονταν αλλά τελικά οι περισσότεροι συνελήφθησαν τα πρώτα 24ωρα μετά την δολοφονία του 19χρονου και οι τελευταίοι παραδόθηκαν στις αρχές. Ο καθένας παρουσίασε μια δική του οπτική στην 7η τακτική ανακρίτρια, αλλά σε σημαντικό βαθμό η πλειοψηφία των καταθέσεων είχε κοινά σημεία αλλά και κενά.

Η πλειοψηφία των 12 υποστήριξε ότι δεν είχε ενεργό ρόλο στη δολοφονία του Άλκη αλλά περιφερειακό, δηλαδή είτε κυνήγησαν άτομα, είτε χτύπησαν τους φίλους του, είτε δεν απομακρύνθηκαν από τα τρία οχήματα. Το μεγάλο παιχνίδι των ευθυνών όμως εκτυλίχτηκε ανάμεσα σε δύο πρόσωπα: στον 21χρονο που κρατούσε το δρεπάνι και τον 25χρονο, γνωστό ως «Αθηναίο», που κατείχε το μαχαίρι τύπου καράμπιτ.

Τα δύο αυτά πρόσωπα αλληλοκατηγορούνται για τις μοιραίες μαχαιριές που δέχθηκε στο πόδι ο άτυχος 19χρονος. Ωστόσο και οι δύο παραδέχθηκαν την κατοχή των δύο όπλων, αλλά ισχυρίζονται ότι χτύπησαν τους φίλους του Άλκη και όχι τον ίδιο. Βέβαια από τις εξετάσεις του DNA στο δρεπάνι που εντοπίστηκε στο σημείο της δολοφονίας, βρέθηκε γενετικό υλικό του αδικοχαμένου νέου στη λεπίδα του δρεπανιού όσο και στη λαβή του. Ωστόσο αναμένονται και τα αποτελέσματα από τις εργαστηριακές εξετάσεις στο μαχαίρι καράμπιτ που είχαν πετάξει οι δράστες και εντοπίστηκε σε απόμερο μέρος κοντά στα κοιμητήρια Θέρμης.

Ποιοι φέρεται να χτύπησαν τα θύματα

Ο 21χρονος Ιωάννης Κουμαρόπουλος κατείχε και κρατούσε το δρεπάνι, όπως ομολόγησε, αλλά και όπως ανέφεραν στην ανακρίτρια και άλλοι συγκατηγορούμενοι του. Μάλιστα, στις πρώτες απολογίες κάποιοι συλληφθέντες έδιναν τον συγκεκριμένο ως το άτομο που μαχαίρωσε τον Άλκη. Το σενάριο αυτό κυριαρχούσε μέχρι τη στιγμή της δικής του απολογίας. «Εγώ κρατούσα το δρεπάνι. Δεν χτύπησα όμως τον Άλκη. Χτύπησα έναν φίλο του στον γλουτό την ώρα που έφευγε» είπε στην ανακρίτρια, υποστηρίζοντας ότι ο 19χρονος δέχθηκε τις μοιραίες μαχαιριές από ένα μαχαίρι καράμπιτ που πέταξαν μετά την δολοφονία σε απόμερο μέρος. Μάλιστα, ο ίδιος έδωσε στοιχεία για την τοποθεσία όπου πέταξαν το συγκεκριμένο μαχαίρι με σκοπό να το εντοπίσουν οι αρχές.

Το καράμπιτ, κρατούσε ο 25χρονος Αλέξανδρος Βελαλόπουλος. Ωστόσο και ο ίδιος δεν ανάλαβε την ευθύνη για τις μαχαιριές που δέχθηκε ο 19χρονος. «Έδωσα δύο τσιμπιές με το μαχαίρι (καραμπίτ) στην αριστερή πλευρά ενός παιδιού που ήταν όρθιο, χωρίς να ξέρω ποιος είναι. Υπήρχε αναταραχή, ακολούθησε κυνηγητό και έφυγα από εκεί» ανέφερε και σύμφωνα με πληροφορίες, υπέδειξε και αυτός από την πλευρά του τον 21χρονο ως το άτομο που μαχαίρωσε τον αδικοχαμένο νεαρό.

Στην 7η τακτική ανακρίτρια, παραδέχθηκε πως χτύπησε ένα άτομο και ο 20χρονος αλβανικής καταγωγής Αλέξανδρος Γκέγκα. «Ήμουν εκεί και συνεπλάκην με τον έναν εκ των παιδιών, αυτόν που είχε στο χέρι του κράνος, και όχι με τον θανόντα. Με χτύπησε με το κράνος και τον τραυμάτισα με μαχαίρι δύο φορές στο πόδι» ισχυρίστηκε. Η απολογία του ήταν επεισοδιακή, καθώς δεν απαντούσε στις ερωτήσεις ανακρίτριας και έκανε συνεχώς υπεκφυγές, με αποτέλεσμα η διαδικασία να διακοπεί για λίγη ώρα.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος φέρεται να είναι το άτομο που ρώτησε την παρέα των πέντε τι ομάδα είναι, πριν κατέβουν από τα αυτοκίνητα.

Με ένα κράνος, υποστηρίζει, πως επιτέθηκε σε ένα από τα θύματα και ο Kambo Geraldi. Ο 23χρονος από την Αλβανία, φέρεται να είπε πως πλησίασε την παρέα του Άλκη αλλά χτύπησε μόνο έναν φίλο του με ένα κράνος που κουβαλούσε μαζί του.

Οι κυνηγοί και οι… βοηθοί

Ο Ιωάννης Βερβέρης, υποστήριξε πως δεν κρατούσε κάποιο αντικείμενο στα χέρια του αλλά ότι βοήθησε τον Αλέξανδρο Γκέγκα που τον χτύπησε με κράνος ένας εκ των αμυνόμενων θυμάτων. «Έφτασα στο σημείο τελευταίος, χωρίς να κρατώ κάποιο αντικείμενο στα χέρια μου. Κατευθύνθηκα προς τα σκαλοπάτια της πολυκατοικίας, όπου εκεί βρισκόταν ένα από τα θύματα που τραυματίστηκαν το οποίο χτυπούσε με το κράνος του, έναν εκ των συγκατηγορουμένων του. Το μόνο που έκανα ήταν να τον πιάσω με τα χέρια μου και να τον τραβήξω» υποστήριξε στην ανακρίτρια. Ο 20χρονος Roxhers Demirazi, που διέφυγε στην Αλβανία μετά την δολοφονία αλλά τελικά παραδόθηκε στις αρχές, υποστήριξε ότι ο ρόλος του περιορίστηκε στην καταδίωξη ατόμων. «Κατέβηκε από το αυτοκίνητο και αμέσως καταδίωξα έναν από τους πέντε, ο οποίος διέφυγε. Δεν χτύπησα κανέναν. Ήταν ήδη αργά όταν επέστρεψα στο σημείο» είπε στις αρχές ο 20χρονος.

Όσοι δηλώνουν ότι δεν πλησίασαν στο σημείο

Οι υπόλοιποι έξι συλληφθέντες υποστηρίζουν ότι δεν πλησίασαν καν στο σημείο που ήταν ο Άλκης και η παρέα του. Κάποιοι λένε πως δεν κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και κάποιοι πως στάθηκαν όρθιοι μπροστά από τα οχήματα, χωρίς να απομακρυνθούν.

Ο πρώτος συλληφθείς, ο 23χρονος Αfksendos Carciu, αρνήθηκε πως κρατούσε οποιοδήποτε αντικείμενο και είπε στην ανακρίτρια ότι κατέβηκε για λίγο από το αυτοκίνητο (C3) που οδηγούσε και γύρισε πίσω επειδή ξέχασε το χειρόφρενο κατεβασμένο. «Δεν είχα τραβήξει το χειρόφρενο και το αμάξι ξεκίνησε να κατηφορίζει στην Πλαστήρα. Μπήκα αμέσως ξανά στο αμάξι και τράβηξα το χειρόφρενο. Άφησα ανοιχτή την πόρτα του οδηγού, κατέβηκα από το αμάξι, όταν όμως είδα τι γινόταν προς το σημείο της συμπλοκής, τρόμαξα και ουδέποτε πλησίασα» είπε.

Ο 23χρονος ήταν ο πρώτος που υπέδειξε ως κάτοχο του δρεπανιού τον 21χρονο Ιωάννη Κουμαρόπουλο. «Όταν αντιλήφθηκα ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει, χωρίς να έχω εικόνα για το τι ακριβώς συνέβαινε στο σημείο της συμπλοκής και βλέποντας να ανεβαίνουν από την Παπαναστασίου οπαδοί του Άρη που φώναζαν και έβριζαν, τρομοκρατημένος φώναξα: πάμε, πάμε. Τις περισσότερες λεπτομέρειες, για τη συμπλοκή τις έμαθα υστέρα από λίγη ώρα που επιστρέψαμε όλοι στα γραφεία του Συνδέσμου στην Παλαιών Πατρών Γερμανού. Εκεί έφτασαν και τα έτερα άτομα, που επέβαιναν στα άλλα δύο αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και ο Ι.Κ., ο οποίος μπροστά σε όλους μας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έκανα μ@λ@κί@. Ξέχασα εκεί το δρεπάνι!» αφηγήθηκε στην ανακρίτρια.

Να σημειωθεί, ότι ο 23χρονος έχει ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση 4 ετών και 3 μηνών χωρίς αναστολή, καθώς και με χρηματική ποινή 2.200 ευρώ, επειδή στην κατοχή του υπήρχαν τα κλειδιά του συνδέσμου του ΠΑΟΚ στην Παλαιών Πατρών, όπου οι αρχές εντόπισαν ένα μικρό «οπλοστάσιο».

Ο Οδυσσέας Τζούροβιτς, επίσης στήριξε ότι βλέποντας την εξέλιξη του περιστατικού γύρισε στο αυτοκίνητο. Ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου (Renault), Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου, ανέφερε στην ανακρίτρια πως «όταν έφτασα στο σημείο το επεισόδιο είχε τελειώσει και γύρισα στο αυτοκίνητο».

«Ζητώ συγγνώμη που ήμουν εκεί. Ήμουν γύρω από το αυτοκίνητο, δεν πήγα καθόλου στο σημείο και δεν χτύπησα κανέναν» υποστήριξε και ο Στέργιος Σαρακατσάνος. Όπως και ο Νίκος Καλαϊτζίδης, που είπε ότι έμεινε καθ’ όλη την διάρκεια δίπλα στο αυτοκίνητο. «Δεν είδα τίποτα από το επεισόδιο. Έμεινα έξω από το αυτοκίνητο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο 12Ος που αναζητούσαν 14 ημέρες

Μετά από 14 ημέρες και ενώ όλοι μιλούσαν για τον οδηγό «φάντασμα» του τρίτου αυτοκινήτου, ο ίδιος παραδόθηκε την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου στις αρχές. Κανείς από τους κατηγορούμενους δεν τον κατονόμαζε, καθώς δήλωναν πως δεν τον γνωρίζουν. Μόνο ο Ιωάννης Κουμαρόπουλος είπε το μικρό του όνομα και τον περιέγραψε σωματικά στην ανακρίτρια.

Ο γνωστός ως «Ντίνος» αρνήθηκε την συμμετοχή του στην δολοφονία και υποστήριξε πως δεν είναι οργανωμένος οπαδός αλλά και ότι δεν κατέβηκε στιγμή από το αυτοκίνητό του (γκρι Polo). «Εγώ έμεινα στο αυτοκίνητο, δεν βγήκα. Γνωρίζω μόνον των 25χρονο, οι άλλοι δύο μπήκαν στο αυτοκίνητο μου χωρίς να τους γνωρίζω. Δεν ήξερα αν είχαν κάτι στα χέρια τους» υποστήριξε ο 22χρονος στην ανακρίτρια.

Στο αυτοκίνητο που παρέδωσε ο 22χρονος στις αρχές, εντοπίστηκε ένα μαχαίρι και παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, καθώς σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία και για οπλοκατοχή. Η δίκη του αναβλήθηκε για την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου λόγω κωλύματος του συνηγόρου υπεράσπισης.

Οι ενδεχόμενες ποινές

Όλοι οι κατηγορούμενοι μετά την απολογία τους κρίθηκαν προφυλακιστέοι μέχρι την δίκη της υπόθεσης. Το κακούργημα που βαραίνει και τους 12 είναι η κατηγορία για από κοινού ανθρωποκτονία με δόλο τετελεσμένη και σε απόπειρα. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν κατηγορίες σε όλους αλλά ανά περίπτωση για επίθεση και οπλοκατοχή.

Μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα τον Νοέμβριο του 2021, η ποινή για ανθρωποκτονία είναι τα ισόβια, είτε με δόλο είτε με ενδεχόμενο δόλο. «Με τις τελευταίες αλλαγές, ακόμα και ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο αντιμετωπίζει τα ισόβια. Την ίδια ποινή αντιμετωπίζουν οι συναυτουργοί» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο ποινικολόγος Θανάσης Χατζηλίας.

Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηλίας, υπάρχει διαφορά στον συναυτουργία και στην άμεση συνέργεια. «Αν για παράδειγμα ένας κρατάει το θύμα από τα χέρια και ένας άλλος τον μαχαιρώνει, ο πρώτος κατηγορείται για συναυτουργία και θα αντιμετωπίσει και αυτός τα ισόβια. Όπως αν αποδειχθεί και ηθική αυτουργία, είναι ίδια η ποινή. Στην άμεση συνέργεια όμως υπάρχουν διακρίσεις και σημαντικό ρόλο παίζει αν αποδειχθεί βουλητική πρόθεση για αυτουργία. Δηλαδή, αν ένα άτομο απλά οδηγούσε ένα από τα αυτοκίνητα και μετέφερε κάποια άτομα, τα οποία κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και διέπραξαν ένα έγκλημα, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει τίποτα, δεν μπορεί να του αποδοθεί δόλος. Σε αυτή την περίπτωση είναι μειωμένη η ποινή» εξηγεί ο ποινικολόγος.

Τα ισόβια, σύμφωνα με τον κ. Χατζηλία, μπορούν να «σπάσουν» δυνητικά με το άρθρο 133 που εμπεριέχει το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. «Το άρθρο 133 παραπέμπει στο άρθρο 83, που αναγνωρίζει ως ελαφρυντικό την μετεφηβική ηλικία σε άτομα 18 έως 25 έτη. Παλιότερα ήταν έως τα 21 έτη. Αν αναγνωριστεί αυτό το ελαφρυντικό η ποινή φυλάκισης ορίζεται από 5 έως 15 έτη». Επίσης, ως ελαφρυντικό αναγνωρίζεται και ο πρότερος σύννομος βιός, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι ήταν σεσημασμένοι στις αρχές. Ωστόσο, η εκτίμηση του κ. Χατζηλία είναι ότι στην συγκεκριμένη υπόθεση πρωτόδικα δεν θα αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό και πως οι 12 κατηγορούμενοι θα βρεθούν όλοι αντιμέτωποι με τα ισόβια.

«Πρέπει να ξεκαθαριστεί πλήρως ο ρόλος του κάθε κατηγορούμενου και έτσι να καθοριστούν οι ποινές. Θα είναι δικαστική τραγωδία εάν δούμε κοινές ποινές σε όλους» τονίζει από την πλευρά της η δικηγόρος Ανθούλα Ανάσογλου.

Πώς μπορεί να αποδειχθεί εγκληματική οργάνωση

Ο συνήγορος της οικογένειας του 19χρονου Άλκη, Αλέξης Κούγιας, έχει ήδη δηλώσει πως η ομάδα των δραστών ίσως να αντιμετωπιστεί και ως εγκληματική οργάνωση. Ωστόσο, για να στοιχειοθετηθεί αυτή η κατηγορία χρειάζονται πειστήρια και αποδεικτικά στοιχεία.

«Η εγκληματική οργάνωση για να σταθεί ως κατηγορία, χρειάζεται να υπάρχει διάρκεια δράσης της συγκεκριμένης ομάδας. Δηλαδή να αποδειχθεί ότι αυτά τα άτομα ενώθηκαν και έχουν προχωρήσουν από κοινού και στο παρελθόν και σε άλλες κακουργηματικές ή πλημμεληματικές πράξεις. Χωρίς διάρκεια δράσης, δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση» αναφέρει η κ. Ανάσογλου. «Η τυχαία σύμπραξη, δεν οδηγεί σε εγκληματική οργάνωση. Καθοριστικό για αυτή την κατηγορία, είναι να αποδειχθεί ότι σε μία ομάδα υπάρχουν ρόλοι και μάλιστα ότι υπάρχει ένα ηγετικός στέλεχος (αρχηγός) που διευθύνει τα υπόλοιπα μέλη» συμπληρώνει η δικηγόρος.

Σύμφωνα με την Ανθούλα Ανάσογλου, η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης προσθέτει στην εκάστοτε ποινή συν 15 έτη φυλάκισης στον αρχηγό της και συν 8 έτη στα μέλη της. «Αν δεν αποδειχθεί όμως ότι δεν αποτελεί εγκληματική οργάνωση αλλά συμμορία, τότε είναι πλημμέλημα» σημειώνει”.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” (Μακεδονία της Κυριακής)