Βουλγαρικό βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.

Συντάκτης: Share:

Την εκτίμηση ότι η Βουλγαρία, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που προγραμματίζεται για την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, κατά πάσα πιθανότητα θα θέσει «βέτο» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με το Σκόπια, εξέφρασε σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ.

 

«Είμαι έτοιμος και προετοίμασα και τον λαό για ένα πιθανό μπλοκάρισμα, ένα πιθανό βέτο, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο. Αλλά δεν χάνω ποτέ την ελπίδα, γιατί η ευθύνη των πολιτικών είναι μεγάλη. Παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα συνεδριάσει στις 17 Νοεμβρίου, είπαμε ότι υπάρχει χρόνος, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη (ΕΕ-Σκοπίων)» δήλωσε σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ από τη γενέτειρά του στην πόλη, Στρούμιτσα, πολύ κοντά στα σύνορα Σκοπίων-Βουλγαρίας.

«Αν σταλεί ένα αρνητικό μήνυμα, όλοι γνωρίζουμε ότι μπορούν να εκδηλωθούν ανεπιθύμητες συμπεριφορές και από τις δυο μεριές. Δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο, χρειαζόμαστε φιλία, ένα χέρι βοήθειας για να περπατήσουμε μαζί τον ευρωπαϊκό δρόμο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Η Βουλγαρία έχει απειλήσει ότι, σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση στις γλωσσικές και ιστορικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, θα θέσει βέτο στο ενδεχόμενο έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Σκόπια