Εισβολή και κατάληψη στην πρεσβεία του Τσαντ στο Παρίσι

Συντάκτης: Share:

Περίπου 20 πολίτες του Τσαντ εισέβαλαν σήμερα στην πρεσβεία της χώρας τους στο Παρίσι απαιτώντας να τους χορηγηθούν διαβατήρια από τις προξενικές αρχές, όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή αλλά και από έναν αντιφρονούντα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Τσαντ, Μπασίρ Ίσα Χαμίντι, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι “γύρω στις 10.00” το πρωί, μια “συμμορία 20 παρανόμων εισέβαλε” στην πρεσβεία, επιτέθηκε στους υπαλλήλους και κατέστρεψε διάφορα έγγραφα και άλλα υλικά.

Το υπουργείο καταδίκασε την κατάληψη της πρεσβείας και συνεχάρη τις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας που συνέλαβαν τους δράστες. Η αστυνομία του Παρισιού έκανε λόγο για 21 συλλήψεις.

Σύμφωνα με έναν αντιφρονούντα που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, οι μετανάστες διαμαρτύρονταν επειδή οι αρχές της χώρας τους δεν τους παραδίδουν τα διαβατήριά τους. Σε ένα βίντεο που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της κατάληψης της διπλωματικής αποστολής και αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ακούγεται ένας από τους ανθρώπους αυτούς να κατηγορεί τη Γαλλία ότι προστατεύει το καθεστώς του προέδρου Ιντρίς Ντεμπί, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 1990 ανατρέποντας τον Χισέν Χαμπρέ με τη βοήθεια του Παρισιού.

Ο ίδιος άνθρωπος καταγγέλλει και την πρόσφατη επέμβαση του γαλλικού στρατού στο Τσαντ. Στα τέλη Ιανουαρίου, αντάρτες από το Τσαντ πέρασαν από τη Λιβύη στο βορειοανατολικό Τσαντ αλλά τα πλήγματα των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ανέκοψαν την προέλασή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ