ΕΚΤΑΚΤΟ:Εurogroup: Κατέληξαν σε συμφωνία οι 27 -Το κρίσιμο σημείο για τον ESM

Συντάκτης: Share:

Μετά από ένα… ηχηρό ναυάγιο, μετά από “οργιώδεις” παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, το Eurogroup έφτασε σε συμφωνία και η συνεδρίαση έληξε με χειροκροτήματα.

Μετά το “ναυάγιο” της περασμένης εβδομάδας, το ρεπορτάζ έλεγε πως το παρασκήνιο… οργίαζε και οι ηγέτες ήταν αποφασισμένοι να μην ξεκινήσουν την τηλεδιάσκεψη αν πρώτα δεν τα είχαν βρει, τουλάχιστον σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως αν κατάφερναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να “γεφυρώσουν” το χάσμα και η συνεδρίαση ξεκινούσε, τότε θα ήταν θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί κιόλας.

 

Όπερ και εγένετο, καθώς σε λιγότερο από μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, βγήκε ο… λευκός καπνός.

Με γεφυροποιούς την Γαλλία και την Γερμανία βρέθηκε η χρυσή τομή μεταξύ Ιταλίας και Ολλανδίας για πακέτο στήριξης 540 δισ. ευρώ.

Την είδηση για συμφωνία στο Eurogroup επιβεβαιώνει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι

Μένει βέβαια να δούμε το τελικό κείμενο που θα συμφωνήσουν οι «27» καθώς η τελική απόφαση θα είναι ασφαλώς προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των χωρών που στοιχίζονται πίσω από τη Γαλλία (Ιταλία, Ελλάδα κ.α. ) και εκείνων που συμφωνούν με τη Γερμανία (Ολλανδία, Αυστρία κ.α.).

Στο ανεπίσημο draft που έχει κυκλοφορήσει γίνεται λόγο για συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής των FT στις Βρυξέλλες το κρίσιμο σημείο έγκειται στην παράγραφο 16 για τον ESM: «Η μόνη απαίτηση για πρόσβαση στη γραμμή πίστωσης θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω του COVID 19».

ΠΗΓΉ:.ethnos.gr