Η Άγκυρα δέσμευσε δισ. δολάρια καταθέσεων της Λιβύης λόγω κραχ

Συντάκτης: Share:

Ο Ερντογάν “στραγγίζει” τις καταθέσεις της Λιβύης για να σώσει την τουρκική οικονομία

 

Εκτίθεται το αληθινό πρόσωπο των Τούρκων μετά την απόφαση ολοκληρωτικής δέσμευσης όλων των καταθέσεων της κυβερνήσεως της Τρίπολης της Λιβύης (Σαράτζ) σε τουρκικές τράπεζες, με σαθρές δικαιολογίες λόγω της πιθανής χρεοκοπίας της Τουρκίας. Μιλάμε για δεκάδες δισ. δολάρια που ανήκουν στο λιβυκό λαό.

 

Ο επικεφαλής του τμήματος ρευστότητας της λιβυκής κεντρικής Τράπεζας Ramzi Al-Agha αποκάλυψε ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα ενημέρωσε τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας στην Τρίπολη, Al-Siddiq Al-Kabeer, ότι τα κεφάλαια της Λιβύης που κατατέθηκαν σε τουρκικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέχρι την εξόφληση του χρέους της χώρας στην Τουρκία.

Πρόκειται για χρέη που αφορούν την αγορά όπλων και πυρομαχικών, τη θεραπεία των τραυματιών και το κόστος μεταφοράς των Σύριων Τζιχαντιστών στη χώρα.

Η ιστοσελίδα «Erm News» ανέφερε ότι εκτός από αυτά τα σημαντικά έξοδα, υπάρχουν και αντισταθμιστικές αποφάσεις εκ μέρους των τουρκικών δικαστηρίων υπέρ των τουρκικών εταιρειών που συνάπτουν συμβάσεις με το κράτος της Λιβύης, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν παλαιά χρέη του καθεστώτος του Muammar Gaddafi, τα οποία είχαν διακοπεί λίγο μετά την επανάσταση της 17ης Φεβρουαρίου.

 

Ο Λίβυος ειδικός εξήγησε ότι αυτή η ενέργεια οφειλόταν στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία και στην πιθανότητα μείζονος κατάρρευσης της τουρκικής λίρας, ειδικά μετά την κατάρρευση του τουριστικού τομέα και των επικείμενων εσόδων λόγω της επιδημίας του ιού.

 

Τόνισε δε επίσης ότι το “πάγωμα” των λιβυκών κεφαλαίων στην Τουρκική Κεντρική Τράπεζα δεν περιλαμβάνει την κατάθεση που έκανε ο Σαράτζ με μηδενικό επιτόκιο πριν από λίγους μήνες και αφορούσε το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηριχθεί η καταρρέουσα τουρκική οικονομία, καθώς αυτό το ποσό  δεν μπορεί να δοθεί αν δεν παρέλθουν 4 χρόνια.

 

Ο Aga δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα της Λιβύης διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεγάλο μέρος των οποίων μεταφέρθηκε σε τουρκικές τράπεζες την τελευταία περίοδο.

Τα ποσά αυτά δεσμεύτηκαν με απόφαση της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο επικεφαλής του τμήματος ρευστότητας της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης αναμένει ότι αυτό το μέτρο θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της Λιβύης, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κατάσταση στην χώρα, εφόσον η κεντρική τράπεζα δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα αποθέματά της ενώ το πετρέλαιο κατρακύλησε στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πολλά χρόνια.

Τούρκοι στρατιωτικοί και Τζιχαντιστές πολεμούν στη Λιβύη

Ο εκπρόσωπος του LNA στρατηγός Αχμέτ αλ-Μισμάρι επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία κινητοποιεί στρατιωτικό προσωπικό και εξοπλισμό για να πραγματοποιήσει επιθέσεις στην πόλη της Ταρχούνα.

 

 

Σε συνέντευξη Τύπου ο Αλ Μισμάρι σημείωσε ότι ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), αποκάλυψε τις τουρκικές κινήσεις για κινητοποίηση ομάδων με σκοπό τη διεξαγωγή επίθεσης στην πόλη Ταρχούνα πριν από την επίσημη έναρξη της.

 

Ο Αλ-Μισμάρι ανέφερε ότι η Άγκυρα εκμεταλλεύτηκε την κρίση πανδημίας του κορονοϊού και την κατάπαυση του πυρός, ώστε να μεταφέρει μισθοφόρους και εξοπλισμό στην Τρίπολη, τη Μισράτα και τη Ζουβάρα για να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις.

 

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία και η Αλ Κάιντα είναι εκείνες που μετακινούν τις πολιτοφυλακές σε όλες τις περιοχές της Λιβύης, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει τουρκική εποπτεία για όλα στις νοτιοδυτικές περιοχές.

 

Αποκάλυψε επίσης ότι μια πρόσφατη επίθεση κατά της πόλης Σαμπρατάχ, απο ξηράς και αέρα (drone), επέφερε εκτός από τη σύλληψη δεκάδων κρατουμένων και την κατάσχεση τουρκικής κατασκευής εξοπλισμού που άφησαν οι μαχητές στο πεδίο της μάχης.

 

Με λίγα λόγια οι Τούρκοι καταλήστευσαν την Λιβύη δεσμεύοντας τις καταθέσεις της κεντρικής τράπεζας στην Τρίπολη, εκτός όλων των άλλων και για χρέη από την εποχή Καντάφι, κάτι που αφορά και την Ελλάδα που έχει και αυτή λαμβάνειν όπως και άλλες χώρες, αλλά τους πρόλαβε ο Ερντογάν

Πηγή: pentapostagma.gr