Κοροναϊός: «Δεν υπάρχει χρόνος για προσευχή, οι νεκροί φτάνουν κατά κύματα»

Συντάκτης: Share:
Κοροναϊός: «Δεν υπάρχει χρόνος για προσευχή, οι νεκροί φτάνουν κατά κύματα»

Όπως περιγράφει σε δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα El Pais, δεν υπάρχει χρόνος για να διαβαστούν προσευχές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν καθόλου συγγενείς στις τελετές

 

Τις 10.000 ξεπέρασαν την Πέμπτη οι νεκροί στην Ισπανία, καθώς 950 άνθρωποι προστέθηκαν στη μακάβρια λίστα των θυμάτων του νέου κοροναϊού στη χώρα, με τις δραματική και πρωτόγνωρη κατάσταση να αποτυπώνεται καθημερινά στις κηδείες και τις ταφές που λόγω συνθηκών γίνονται μαζικά και βιαστικά.

 

Όπως περιγράφει σε δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα El Pais, δεν υπάρχει χρόνος για να διαβαστούν προσευχές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν καθόλου συγγενείς στις τελετές.

Η εφημερίδα περιγράφει πώς το φέρετρο με τη σορό γυναίκας θάβεται βιαστικά, καθώς αναμένει… κομβόι με νεκροφόρες πίσω από την είσοδο σε νεκροταφείο. Τα αποτεφρωτήρια λειτουργούν επίσης 24 ώρες την ημέρα.

Όπως αναφέρει, τα νεκροταφεία στη Μαδρίτη δέχονται περίπου 120 σώματα καθημερινά από τις 9 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημοτικής Υπηρεσίας Τελετών. Σήμερα, πραγματοποιούνται 40 ταφές την ημέρα, όταν πέρυσι το περισσότερο ήταν 20, ενώ έχουν αυξηθεί οι αποτεφρώσεις από 30 σε 70.

 

Ο ιερέας σε ένα παρεκκλήσι δηλώνει πως έχει τριπλάσια δουλειά σε σχέση με παλιότερα. Όταν μπορεί να ξεκουραστεί, βρίσκει καταφύγιο στο πίσω μέρος του παρεκκλησίου, όπου διαβάζει Πλάτωνα ή βιβλία για την εσχατολογία, τον κλάδο της θεολογίας που αφορά τον θάνατο και την κρίση. «Αλλά σήμερα δεν υπάρχει πολύς χρόνος για ανάγνωση. Οι νεκροί φτάνουν κατά κύματα».

 

Άλλαξαν τα έθιμα των κηδειών

Η πανδημία άλλαξε τα έθιμα των κηδειών. Μόνο τρεις πενθούντες επιτρέπονται. Μερικοί έρχονται μόνοι τους και παραμένουν σιωπηλοί. Άλλοι μεταδίδουν τη στιγμή στην υπόλοιπη οικογένειά τους μέσω βίντεο από τα κινητά τους. Κάποιοι εμφανίζονται με το στόμα τους καλυμμένο, με μάσκες και γυαλιά. Διατηρούν δύο μέτρα απόσταση, ενώ δεν μπορούν ούτε να ανοίξουν τα φέρετρα, απλά για να βεβαιωθούν ότι είναι το αγαπημένο τους πρόσωπο μέσα.

 

Στην Ισπανία, οι κηδείες τελούνται 24 ή 36 ώρες μετά το θάνατο, τη στιγμή που σε άλλες χώρες η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες. Αλλά από τη στιγμή που έφτασε ο κοροναϊός, τα χρονικά πλαίσια έχουν επιμηκυνθεί.

 

Το σύστημα δεν είναι έτοιμο να επεξεργαστεί τόσα πολλά σώματα και η γραφειοκρατία περιπλέκει τη διαδικασία, με κάποιους να αναζητούν τους νεκρούς τους σε νοσοκομεία και νεκροταφεία μη γνωρίζοντας καν αν έχουν ήδη ταφεί.

Πηγή: in.gr

 

Scroll Up