ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ δεν σταματάει ο Ιβάν Σαββίδης! Δείτε σε ποιον διαγωνισμό για δημόσιο οργανισμό, μπήκε!

Συντάκτης: Share:

Λίγες μέρες μένουν για την κατάθεση προσφορών την ερχόμενη Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου για τον Λιμένα Αλεξανδρούπολης και φαίνεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι περιφερειακές εντάσεις έχουν ήδη αναγάγει το λιμάνι σε μοναδικό προς απόκτηση asset.

Αυτά γράφει το evros-news.gr και εμείς συμπληρώνουμε ότι και σε αυτόν τον διαγωνισμό για την αγορά του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, μπαίνει ΚΑΙ ο Ιβάν Σαββίδης, που φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνει τίποτα σχετικά με τις επενδύσεις του στην Ελλάδα, είτε με Τσίπρα, είτε με Μητσοτάκη! Διαβάστε το ρεπορτάζ:

Είναι άλλωστε γνωστό ότι προαλείφεται να μετατραπεί ουσιαστικά σε μια από τις σημαντικότερες εναλλακτικές οδούς ανεφοδιασμού που θα παρακάμπτει τα στενά που ελέγχονται από την Τουρκία προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Τη σημασία του λιμένα αναδεικνύουν και αναφορές στα διεθνή μέσα και δη σε αμερικανικά, όπου αναφέρεται ότι η ποσότητα πολεμικού υλικού που μεταφέρθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της Αλεξανδρούπολης αυξήθηκε σχεδόν 14 φορές πέρυσι, πριν από τον πόλεμο.

Στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ οι ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες για το λιμάνι είναι οι Quintana Infrastructure & Development (αμερικανικών συμφερόντων), Cameron S.A. – Goldair Cargo AE – Bollore Africa Logistics, International Port Investments Alexandroupolis, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group – Euroports-EFA Group και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΛΘ ΑΕ (Ιβαν Σαββίδης).

Περνώντας στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας, η απόκτηση του Λιμένα Φίλιππος II της Καβάλας από το επενδυτικό σχήμα Black Sumitt-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θεωρείται από πολλούς προάγγελος για το διαγωνισμό της Αλεξανδρούπολης.

Υπενθυμίζεται δε όσον αφορά στην αμερικανική πλευρά ότι τον Οκτώβριο του 2021 οι ΗΠΑ και η Ελλάδα επέκτειναν τη διμερή συμφωνία τους Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία μεταξύ άλλων όριζε την ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης, ως μέρος του στόχου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να μετακινήσουν δυνάμεις στα Ανατολικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο μεγάλος προβλήτας του λιμανιού, το παρακείμενο διεθνές αεροδρόμιο, η οδική και σιδηροδρομική σύνδεσή του με αντίστοιχα δίκτυα και το διαθέσιμο μεγάλο πλησίον στρατόπεδο αποτελούν βασικά πλεονεκτήματα και ενισχύουν το ρόλο του.