Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης

Συντάκτης: Share:

«Έφυγε» σε ηλικία 73 ετών, ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Τάσος Κουράκης.

O Tάσος Κουράκης επί δεκαετίες υπήρξε ένας ενεργός πολίτης, δραστήριος στους χώρους της Αυτοδιοίκησης και του Πολιτισμού, ενώ επί σειρά ετών εκλεγόταν βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με το ΣΥΡΙΖΑ. Διετέλεσε αναπλ. Υπουργός Παιδείας και Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, ενώ, πέραν της πολιτικής, άφησε το στίγμα του και στη λογοτεχνία , έχοντας εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές

Ο Αναστάσιος (Τάσος) Κουράκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Αποφοίτησε από το Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης και ήταν πτυχιούχος και διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ. Είχε διατελέσει αναπλ. καθηγητής της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ στο εργαστήριο γενετικής και έχει την ειδικότητα του παιδιάτρου, χωρίς όμως να ασκεί την ιατρική ως επάγγελμα. Ασχολήθηκε επί 27 χρόνια αποκλειστικά με τη διδασκαλία και την έρευνα.

 

Εντάχθηκε στο ΚΚΕ  ως μέλος από το 1975 έως το 1990. Από το 1990 και μετά δραστηριοποιήθηκε στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ της Αριστεράς και στη συνέχεια στο ΣΥΡΙΖΑ. Επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος και μέλος νοσοκομειακών επιτροπών, καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ διετέλεσε γραμματέας του ίδιου συλλόγου την περίοδο 2000-2003. Το 2002 και 2006 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας». Στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΝ, το 2004, εκλέχθηκε μέλος της κεντρικής πολιτικής του επιτροπής. Στις βουλευτικές εκλογές του 2007, του 2009, του Μαϊου 20212 και του Ιουνίου 2012 εκλέχθηκε βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον Ιανουάριο του 2015 έγινε αναπληρωτής υπουργός Παιδείας. Από τις 4 Οκτωβρίου 2015βκατείχε το αξίωμα του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής, ενώ ήταν και πρόεδρος των επιτροπών κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής.