Προ των πυλών ο καύσωνας

Συντάκτης: Share:

Σε τροχιά ανόδου βρίσκεται ο υδράργυρος αυτή την εβδομάδα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και στην Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με το meteo.gr και τους Σ. Ντάφη και Κ. Λαγουβάρδο, οι πολύ θερμές αέριες μάζες από τη Δυτική Μεσόγειο κινούνται προς την Κεντρική Ευρώπη, και προς το τέλος της εβδομάδας θα επηρεάσουν και τη χώρα μας,με τη θερμοκρασία να ξεπερνάει τοπικά τους 40°C.

Αντίθετα στη Βορειοδυτική Ευρώπη, ψυχρές αέριες μάζες κινούνται γρήγορα ανατολικά και θα οδηγήσουν σε έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη σήμερα Τρίτη 28 και αύριο Τετάρτη 29 Ιουλίου.

 

Στη χώρα μας, η κορύφωση του κύματος ζέστης εκτιμάται το τριήμερο Πέμπτη 30/07 – Σάββατο 01/08, οπότε συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τον υδράργυρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 40 βαθμούς.

Παράλληλα το μελτέμι στο Αιγαίο θα συνεχίσει να πνέει ισχυρό τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 28/07, φτάνοντας τοπικά τα 7 μποφόρ στις Ανατολικές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Ο επόμενος χάρτης (Χάρτης 2) δείχνει την αιτία της διατήρησης του μελτεμιού, καθώς συνδυάζονται οι υψηλές πιέσεις στα Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μικρά Ασία.