Πρωτιά στον γραπτό λόγο για μαθητή δημοτικού στη Θεσσαλονίκη

Συντάκτης: Share:

Το πρώτο βραβείο στον γραπτό λόγο απέσπασε μαθητής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ραιδεστού σε διεθνή διαγωνισμό για τον αντίκτυπο των ένοπλων συγκρούσεων

 

Άλλη μία πρωτιά σε μαθητικό διαγωνισμό ήρθε στον δήμο Θέρμης, αυτή τη φορά από το 2ο δημοτικό σχολείο Νέας Ραιδεστού. Ο λόγος για τον μικρό Ραφαήλ Παρλαπάνη, μαθητή της Στ1 τάξης, ο οποίος, με τη στήριξη της υπεύθυνης καθηγήτριας κ. Ηλιάννας Ιωαννίδου, συμμετείχε στο διεθνή διαγωνισμό Ποίησης, Τέχνης και Τραγουδιού “Never Such Innocence 2019 -20 “Ο αντίκτυπος των συγκρούσεων στις κοινότητες”, στην ηλιακή κατηγορία από 9 έως 11 ετών.

 

Ο μικρός Ραφαήλ έλαβε το πρώτο βραβείο στον γραπτό λόγο και μάλιστα στα αγγλικά για το κείμενο που έγραψε για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αφιερωμένος στα εβδομήντα πέντε χρόνια που πέρασαν από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο φετινός διαγωνισμός είχε 4.000 συμμετοχές από 44 χώρες.

 

Ο στόχος του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε από το Βρετανικό κοινωφελή οργανισμό Never Such Innocence σε συνεργασία με την Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, το Βρετανικό Συμβούλιο και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο, ηλικίας 9 έως 18 ετών,  να μιλήσουν και να προβληματιστούν σχετικά με τις ένοπλες συγκρούσεις που έχουν επηρεάσει ή επηρεάζουν την κοινότητά τους σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας και να ανταποκριθούν δημιουργικά σε αυτά τα ερεθίσματα μέσα από την ποίηση, το γραπτό λόγο, το τραγούδι και τη ζωγραφική.

 

Το κείμενο

Το κείμενο του μικρού Ραφαήλ Παρλαπάνη γράφτηκε στην αγγλική γλώσσα εδώ, όμως μπορείτε να δείτε τη μετάφρασή του.

“Ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος ξεκίνησε το 1939 και τελείωσε το 1945. Αιτία για το ξέσπασμά του ήταν η απαίτηση της Γερμανίας να επανεγκαθιδρύσει την κυριαρχία της στην Ελεύθερη Πόλη του Ντάντσιχ (το σημερινό Γκτανσκ)  και να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στην ανατολική  Πρωσσία.  Αυτή ήταν μόνο η αφορμή, αφού, ήδη, από τις αρχές    του 1939, ο Χίτλερ είχε αποφασίσει να επιτεθεί και να καταλάβει την Πολωνία,

Ήταν η μεγαλύτερη σε έκταση, κόστος και πόρους ένοπλη σύγκρουση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πάνω από  εκατό εκατομμύρια άνθρωποι πολέμησαν, ενώ  περισσότερες από τριάντα χώρες ενεπλάκησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο  αφιερώνοντας σε αυτόν και εν τέλει εκμηδενίζοντας όλους τους βιομηχανικούς, επιστημονικούς, ανθρώπινους, στρατιωτικούς πόρους τους.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος σημαδεύτηκε από μαζικές εκκαθαρίσεις και τον θάνατο τόσο στρατιωτικών όσο και πολιτών. Οι ναζιστικές δυνάμεις του Χίτλερ οδήγησαν μαζικά στον θάνατο πάνω από έντεκα εκατομμύρια ανθρώπους, πολίτες κυρίως εβραϊκής καταγωγής. Πρόκειται για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αυτό που ονομάστηκε Ολοκαύτωμα.

Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ”.

 

Πηγή: www.thessnews.gr