SMS για την τρίτη δόση εμβολίου: Ξεκινούν από αύριο οι ενημερώσεις

Συντάκτης: Share:

Περίπου 285.000 ανοσοκατασταλμένοι θα λάβουν από αύριο, Δευτέρα, ενημερωτικά μηνύματα για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό.

Η σχετική πλατφόρμα όπου θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού για εμβολιασμό θα ανοίξει την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου.

Όπως είχε διευκρινίσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η τρίτη δόση θα παρασχεθεί κατά προτεραιότητα σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν λόγω μειωμένης ανοσιακής λειτουργίας στον πρώτο εμβολιασμό, σε άτομα που τα αντισώματα έχουν μειωθεί λόγω παρέλευσης μακρού χρόνου από ηλικία εμβολιασμού.

Επίσης, η επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει για την τρίτη δόση σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω νοσημάτων που δεν οικοδομούν ανοσία. Στην ομάδα αυτή ανήκουν:

 

Μεταμοσχευμένοι

 

Ατομα με καρκίνο

 

Νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση

 

Άτομα με άλλα χρόνια σοβαρά προβλήματα ή νοσήματα σε ειδική θεραπεία που μειώνει τη νοσιακή αντίδραση και καθιστά τα άτομα ευάλωτα.

 

Οι επόμενες ομάδες ατόμων που θα ακολουθήσουν

 

Η επιτροπή μελετά και έχει καταλήξει στις ομάδες ατόμων που θα ακολουθήσουν και αυτά είναι άτομα που διαμένουν σε διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα άνω των 60 ετών.

 

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, αξιολογούνται επίσης τα δεδομένα για τη συνέχιση της κατάταξης των ομάδων που θα ακολουθήσουν για την τρίτη δόση λόγω αυξημένης έκθεσης ή υποκείμενων νοσημάτων.

 

Η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κοροναϊό θα είναι υποχρεωτική για τις επαγγελματικές κατηγορίες που ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολίου, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

 

Παράλληλα, είπε ότι τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στο να κάνει την τρίτη δόση ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και ότι είναι απαραίτητη στους ανοσοκατασταλμένους.

 

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμού θα αποφασίσει και πως είναι σημαντικό όσοι έκαναν το εμβόλιο νωρίς να κάνουν την τρίτη δόση. «Έχουμε αιτήματα από τους υγειονομικούς στους οποίους θα είναι υποχρεωτική. Πιστεύω ότι πρέπει να την επεκτείνουμε και σε άλλους».