Τυνησία: Κλείστηκαν οικειοθελώς σε εργοστάσιο για να φτιάξουν μάσκες

Συντάκτης: Share:

Οι 150 εργάτες, κυρίως γυναίκες, απομονώθηκαν οικειοθελώς μέσα στο εργοστάσιο για ένα μήνα, έχοντας ως κίνητρο τον πατριωτισμό τους, τη στιγμή που η χώρα προσπαθεί να κερδίσει τη μάχη με τον ιό, εξηγεί ο διευθυντής τους

 

Παράδειγμα αυτοθυσίας αποτελούν εν μέσω πανδημίας του κοροναϊού εργάτες ενός εργοστασίου στην Τυνησία, οι οποίοι αποφάσισαν να παραμείνουν εκεί κλεισμένοι προκειμένου να φτιάχνουν 50.000 μάσκες την ημέρα και άλλα ιατρικά είδη προστασίας.

 

Οι 150 εργάτες, κυρίως γυναίκες, απομονώθηκαν οικειοθελώς μέσα στο εργοστάσιο για ένα μήνα, έχοντας ως κίνητρο τον πατριωτισμό τους, τη στιγμή που η χώρα προσπαθεί να κερδίσει τη μάχη με τον ιό, εξηγεί ο διευθυντής τους, Hamza Alouini

 

Η Khawla Rebhi, μια από τις εργάτριες, λέει πως της έχει λείψει πάρα πολύ η οικογένειά της, ωστόσο «αποζημιώνεται» από το κέφι των συναδέλφων της. «Ο άντρας μου και η 16χρονη κόρη μου με στηρίζουν και με ενθαρρύνουν σε όλο αυτό» εξηγεί η ίδια, η οποία είναι επικεφαλής στην γραμμή παραγωγής.

 

Όπως αναφέρει το BBC, το εργοστάσιο εξάγει συνήθως εξοπλισμό προστασίας, αλλά αυτή τη στιγμή αποφάσισε να εστιάσει στην παραγωγή επαρκούς υλικού για να διασφαλιστεί η υγεία όσων μένουν σπίτι.

Πώς ζουν μέσα στο εργοστάσιο

Ανάμεσα σε εκείνους που έχουν απομονωθεί στο εργοστάσιο συγκαταλέγονται μάγειρες, ένας γιατρός και ένας φαρμακοποιός, ενώ δημιουργήθηκαν ξεχωριστοί κοιτώνες για τις 110 γυναίκες και τους 40 άντρες, έχοντας επίσης εξασφαλιστεί απόθεμα τροφίμων για ολόκληρο τον μήνα.

 

«Έχουμε ειδικό χώρο για κάθε είδους άσκηση και χορό για τις γυναίκες, ενώ οι άντρες έχουν δικό τους χώρο για παίζουν ποδόσφαιρο και μπάσκετ» εξηγεί η Khawla Rebhi. «Επίσης όλοι έχουμε ίντερνετ και κάνουμε βιντεοκλήσεις με τις οικογένειές μας, όταν δεν δουλεύουμε» προσθέτει.

 

Σύμφωνα με την ίδια, το εργοστάσιο λειτουργεί από τις 6:30 το πρωί μέχρι τις 10:30 το βράδυ καθημερινά σε δυο οκτάωρες βάρδιες, με τους άντρες να αναλαμβάνουν κυρίως την δεύτερη.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τους γιατρούς»

Διανύοντας την όγδοη ημέρα εγκλεισμού τους, ο Hamza Alouini επισημαίνει πως υπάρχει ακόμη «θετική ενέργεια» από όλους.

 

Όπως λέει, το προσωπικό ένιωσε την ανάγκη να απομονωθεί στο εργοστάσιο γιατί, εάν ο ιός εξαπλωνόταν στο εργατικό δυναμικό, οι γιατροί της χώρας δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας. «Αν δεν εργαστούμε, οι γιατροί μας δεν θα είναι προστατευμένοι απέναντι στον κοροναϊό» δηλώνει ο ίδιος.

 

«Προσπαθώ να κάνω το καλύτερό μου για όλη μου τη χώρα – για τα νοσοκομεία, για το στρατό, για την αστυνομία, για όλους» προσθέτει, μιλώντας στο BBC.

 

Από την πλευρά της, η Khawla Rebhi λέει πως η αίσθηση αποστολής για την οποία εργάζονται τούς δίνει ελπίδα, ωστόσο δεν αρνείται πως ανησυχούν για τις προσπάθειες αναχαίτισης του ιού Covid-19.

 

«Κοιτάζω πώς άλλες κυβερνήσεις παλεύουν με τον ιό στην Ευρώπη και αλλού και δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι πώς θα διαχειριστεί κάτι τέτοιο μια χώρα όπως η Τυνησία» καταλήγει.

Πηγή:in:gr