Οριστική διακοπή και στην ΕΚΑΣΘ

Συντάκτης: Share:

Με επιστολή που απέστειλε προς τα Σωματεία της δύναμης της, η ΕΚΑΣΘ ενημερώνει για την διακοπή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων στα πρωταθλήματα που τελεί υπό την αιγίδα της.

 

Αναλυτικά η επιστολή:

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στη χώρα μας λόγω της πανδημίας του covid-19 είναι πρωτόγνωρη και επηρεάζει τις ζωές όλων μας. Τα κυρίαρχα θέματα της περιόδου που διανύουμε είναι υγειονομικά και οικονομικά σε μια προσπάθεια της πατρίδας μας να επιστρέψει στην κανονικότητα. Δεν θα πρέπει βέβαια να παραβλέψουμε και τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ζωής μας μέσα στις οποίες για μας που αγαπούμε και υπηρετούμε τον αθλητισμό, πρωταρχικό ρόλο έχει η ενασχόλησή μας με το σωματείο μας.

 

Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και η νεολαία, μας έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ σε μια ομαδικήπροσπάθεια για την εκκίνηση και πάλι του αθλητισμού της περιοχής μας. Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα αλλά θα πρέπει όλοι μας να βάλουμε ένα λιθαράκι για να μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε.

 

Η Ένωση από την πλευρά της μετά τις ανακοινώσεις του υφυπουργού αθλητισμού κ. Αυγενάκη έστειλε σχετική επιστολή προς την ΕΟΚ, την οποία σας παραθέτουμε παρακάτω, με τις απόψεις και τις προτάσεις της γενικά για θέματα υγιεινής-ασφάλειας, οικονομικών και αγωνιστικών προβλημάτων.

 

Τον Μάρτιο η αιφνιδιαστική διακοπή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων και όχι μόνο, δημιούργησε πολλές εκκρεμότητες τις οποίες θα πρέπει ψύχραιμα πλέον να αντιμετωπίσουμε. Ο πρόσφατος νόμος Νόμος 4684-2020 μας δίνει την δυνατότητα συμπληρωματικών προκηρύξεων για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, ώστε να υπάρξει μια λύση για την λήξη των πρωταθλημάτων έστω και με «ανορθόδοξο τρόπο». Βέβαια δεν σας κρύβουμε ότι προβληματισμός υπάρχει και για την επόμενη αγωνιστική περίοδο και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

 

Με βάση αυτούς τους προβληματισμούς αλλά και οτιδήποτε άλλο σας απασχολεί, θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε τις σκέψεις και απόψεις σας για το πρωτάθλημα που συμμετέχετε, στέλνοντάς μας συμπληρωμένη την επισυναπτόμενη φόρμα. Με την ευκαιρία θα θέλαμε να συμπληρώστε και τα ατομικά στοιχεία του εκπροσώπου σας που υπάρχουν στην συγκεκριμένη φόρμα, ώστε να αρχειοθετηθούν για την περίπτωση που χρειαστεί να υπάρξει περαιτέρω επικοινωνία μας.

 

Κλείνοντας ευχόμαστε γρήγορα όλοι μας υγιείς να συναντηθούμε και πάλι στα γήπεδα και σας παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή που αποστείλαμε στην ΕΟΚ.

 

 

Προς την E.O.K.

Κύριε πρόεδρε

θα θέλαμε μετά από τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν στον αθλητισμό της χώρας μας λόγω της πανδημίας του covid–19 να σας παραθέσουμε σκέψεις και προτάσεις μας, πιστεύοντας ότι θα βοηθήσουν στην ομαλή επανεκκίνηση και διατήρηση των ερασιτεχνικών σωματείων.

 

 

Υγεία και ασφάλεια

Η πανδημία του covit-19 μας έχει οδηγήσει σε αχαρτογράφητα νερά και καλούμαστε να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα χωρίς πιθανόν να μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος των προβλημάτων που θα προκύψουν. Τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα κατά την άποψή μας θα είναι η ασφάλεια και η υγεία αθλητών, προπονητών, διαιτητών και όλων όσοι εμπλέκονται στους αγώνες. Ας μην ξεχνάμε ότι η καλαθοσφαίριση, το άθλημα που υπηρετούμε, είναι κυρίως άθλημα επαφής των αθλητών και μάλιστα σε κλειστό χώρο.

 

Πιστεύουμε λοιπόν ότι με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία όλων των παραπάνω θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις για το άθλημα της καλαθοσφαίρισης (συνέχιση ή όχι των πρωταθλημάτων, προπονήσεις, αγώνες, αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων, ενημέρωση γονέων και πολλά άλλα σχετικά) από αρμόδιους παράγοντες και ειδικούς επιστήμονες που έχουν την ευθύνη διαχείρισης της κρίσης, για να αποφύγουμε τεράστια προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από διαφορετικές εκτιμήσεις και αποφάσεις των φορέων του αθλήματος.

 

Φυσικά δημιουργείται θέμα και με την συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας των ακαδημιών που για να λειτουργήσουν με ασφάλεια θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των μικρών αθλητών κάτι που προϋποθέτει περισσότερα τμήματα, περισσότερους προπονητές, περισσότερες ώρες προπόνησης στα γυμναστήρια και ουσιαστικά περισσότερα έξοδα.

 

 

Οικονομικά προβλήματα

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η οικονομική κρίση και τα συνεχόμενα μνημόνια των τελευταίων 10 ετών μας οδήγησαν οικονομικά σε μια δύσκολη κατάσταση, αφού η πολιτεία προχώρησε στην κατάργηση των επιχορηγήσεων προς τα σωματεία μας και επί πλέον στην μεγάλη μείωσή τους προς τις ομοσπονδίες και κατ΄επέκταση τις τοπικές Ενώσεις. Αποτέλεσμα να επωμιστούμε σαν σωματεία επί πλέον την πληρωμή διαιτητών, κριτών, γιατρών, οδοιπορικών, χρήσης εθνικών γυμναστηρίων και διαφόρων άλλων εξόδων, που τελικά με μεγάλη δυσκολία μπορούμε να καλύψουμε.

 

Δεν σας κρύβουμε ότι από συζητήσεις με παράγοντες σωματείων της περιοχής μας εισπράττουμε καθημερινά μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία για την επόμενη μέρα. Φοβόμαστε μήπως τα πρόσθετα οικονομικά βάρη από την πανδημία, οδηγήσουν αρκετούς από αυτούς, οικονομικά υγιείς, στην πόρτα εξόδου από τον αθλητισμό. Θεωρούμε καθήκον όλων μας να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αποτρέψουμε τέτοια φαινόμενα που θα είναι καταστροφικά.

 

Μπορείτε λοιπόν να αντιληφθείτε ότι τα επί πλέον οικονομικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας στο κύτταρο του αθλητισμού, το ερασιτεχνικό Σωματείο, θα μας δώσουν την χαριστική βολή. Δεν είμαστε επιχειρήσεις όπως λανθασμένα κάποιοι πιστεύουν, πασχίζουμε με κάθε τρόπο να κρατήσουμε την νεολαία του τόπου μας στα γήπεδα και με ελάχιστες πλέον εξαιρέσεις παραμένουμε εθελοντές, ρομαντικοί και ανιδιοτελείς εργάτες της καλαθοσφαίρισης.

 

Στην φάση αυτή που βαδίζουμε θα πρέπει να πιέσετε την κυβέρνηση ώστε να βοηθηθούμε με επιχορηγήσεις οι οποίες θα δίνονται στα σωματεία μας με κριτήριο την δραστηριότητα που αναπτύσσουμε (αριθμός αθλητών, ηλικιακά τμήματα, συμμετοχή σταπρωταθλήματα κ.α.) για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα πραγματικά μας έξοδα, (διαιτητών, κριτών, γυμνασιαρχών, γιατρών, προπονητών, οδοιπορικών) τα οποία έχουν κοστολογηθεί από την Ένωσή μας ανάλογα με το πρωτάθλημα για κάθε συμμετοχή σωματείου και είναι στη διάθεσή σας. Σε αντίθετη περίπτωση θα χρειαστεί να μεριμνήσετε να καλύψετε εσείς εξ΄ ολοκλήρου ή το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω εξόδων.

 

Επιπρόσθετα η οικονομική κρίση στη χώρα μας διαφαίνεται τουλάχιστον για το αμέσως προσεχές διάστημα ότι θα οδηγήσει πολλούς φίλους – υποστηρικτές της προσπάθειάς μας να μην μπορούν να μας βοηθήσουν οικονομικά.

 

Ακόμη ανάσα στα οικονομικά προβλήματά μας θα δώσει και η χρησιμοποίηση των Εθνικών Αθλητικών Γυμναστηρίων χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τα αγωνιστικά τμήματα των σωματείων μας. Ας μην ξεχνάμε ότι έτσι θα απαλλαγούμε από έναν μεγάλο οικονομικό βραχνά και θα επέλθει μία ισορροπία με τα σωματεία που χρησιμοποιούν δημοτικά γυμναστήρια και δεν έχουν οικονομική υποχρέωση για την χρήση τους.

 

 

Στελέχωση των γυμναστηρίων με προσωπικό παροχής πρώτων βοηθειών

Η Ένωσή μας έχει ζητήσει εδώ και καιρό από τους Δήμους, να εξοπλίσουν με απινιδωτές όλα τα γυμναστήρια αρμοδιότητάς τους, κάτι που ως γνωστό προβλέπεται και από τον αθλητικό νόμο για όλα γενικά τα γυμναστήρια. Με βάση αυτήν την υποχρέωση θεωρούμε αναγκαίο να στελεχωθούν αυτά, δημοτικά και μη, με άτομα εκπαιδευμένα στην παροχή πρώτων βοηθειών (όχι απαραίτητα γιατροί) που θα προσφέρουν κατά πρώτο λόγο υγειονομική κάλυψη στην διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων και κατά δεύτερο θα μας απαλλάξουν από την υποχρέωση αποζημίωσης γιατρού.

 

 

Κύριοι,

πιστεύουμε ότι η υλοποίηση αυτών των προτάσεών μας άμεσα είναι αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να βοηθηθούμε οικονομικά και να ξεκινήσουμε πάλι να λειτουργούμε.

 

Τρέχουσα αγωνιστική περίοδος

Πέρα όμως από τα οικονομικά προβλήματα είμαστε μπροστά σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση σχετικά με την τύχη των πρωταθλημάτων που διακόπηκαν απότομα λόγω της εμφάνισης της πανδημίας. Οι σκέψεις για σταδιακή προσπάθεια επιστροφής στην όποια κανονικότητα, τοποθετούν με πολλά ερωτηματικά το άνοιγμα των κλειστών αθλητικών γυμναστηρίων, στα μέσα του μεθεπόμενου μήνα. Εύλογα λοιπόν προκύπτουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει. Ερωτηματικά σχετικά με συνέχιση ή όχι πρωταθλημάτων, υγεία και ασφάλεια αθλητών – τριών και εμπλεκομένων παραγόντων (διαιτητών, κριτών, προπονητών, παραγόντων και άλλων), αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων που μπορεί να προκύψουν, χρόνος προετοιμασίας αθλητών-τριών σε περίπτωση επανέναρξης αγώνων και πολλά, πολλά άλλα. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που κατά την άποψή μας θα δημιουργηθούν προβλήματα σχεδιασμού και έναρξης ακόμη και της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

 

Πιστεύουμε ότι από την στιγμή που όπως γίνεται αντιληπτό δεν μπορούν να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου 2019-2020 και θα πρέπει να διακοπούν, αφού ξεπεράστηκε με νόμο η τροποποίηση των προκηρύξεών τους, η λύση που φαντάζει αυτή την στιγμή ως η καλύτερη και σίγουρα θα δώσει διέξοδο και ανάσα σε όλα τα εθνικά και κατ΄επέκταση στα τοπικά πρωταθλήματα είναι η συζητούμενη αναδιάρθρωση της Α2 Ανδρών σε δύο (2) ομίλους.

 

Η δημιουργία δευτέρου ομίλου στην Α2 Εθνική Ανδρών, αίτημα αρκετών ομάδων κυρίως επαρχιακών εδώ και πολλά χρόνια, την δεδομένη στιγμή και με τις παρούσες συνθήκες φαντάζει ως η καταλληλότερη λύση και αυτή που προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Πρώτον θα υπάρξει μείωση εξόδων λόγω των μετακινήσεων των ομάδων της Α2 σε κοντινότερες αποστάσεις. Δεύτερον αν επιλεγεί στις τροποποιήσεις των προκηρύξεων η διακοπή των πρωταθλημάτων και με βάση την τωρινή βαθμολογία υπάρχει μόνο άνοδος ομάδων και όχι υποβιβασμός θα μπορέσει να διατηρηθεί σε όλες τις κατηγορίες ακόμη και στην τελευταία κατηγορία της κάθε τοπικής ένωσης ο ίδιος αριθμός ομάδων που συμμετείχαν φέτος. Αποφεύγουμε με αυτόν τον τρόπο άλλες περίεργες καταστάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν χρόνια δυσεπίλυτα προβλήματα.

 

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε την σοβαρότητα της κατάστασης, να προσπεράσουμε πιθανά σωματειακά μικροσυμφέροντα που προβάλλουν το εγώ και όχι το εμείς και να προχωρήσουμε σε λύσεις που θα βοηθήσουν το άθλημα στις δύσκολες στιγμές που ζούμε. Εξάλλου θα μπορούσε η παραπάνω λύση να χρησιμοποιηθεί πειραματικά και σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν ήταν η ενδεδειγμένη να επιστρέψουμε στην σημερινή μορφή του συγκεκριμένου πρωταθλήματος.

 

 

Κύριε πρόεδρε,

παραμένουμε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συζήτηση προτάσεων προκειμένου να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και να συνεχίσουμε την προσπάθεια ανάπτυξης του αθλήματος που όλοι μας αγαπάμε. Σας επισημαίνουμε δε, την πρόθεσή μας μετά το τέλος της περιπέτειας του covid-19, να σας παρουσιάσουμε τις απόψεις μας για μία γενική αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων.

Τελειώνοντας ελπίζουμε πολύ σύντομα να βγούμε, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, από αυτή την περιπέτεια της πανδημίας και να συναντηθούμε στα γήπεδα. Ας μην παραβλέπουμε την ανάγκη συστράτευσης, προσπάθειας και συμμετοχής όλων μας.