Ξεκάθαρο μήνυμα Νόβακ για προστασία των εθνικών πρωταθλημάτων

Συντάκτης: Share:

Η γερμανική «Frankfurter Rundschau», λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Προκριματικών για το Eurobasket 2021, δημοσίευσε θέμα σχετικά με την διαμάχη FIBA – Euroleague στεκόμενη στην πρόσφατη «δικαστική» νίκη της παγκόσμιας ομοσπονδίας και φιλοξενώντας δηλώσεις του Κάμιλ Νόβακ.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της FIBA Europe ανέφερε πως «θα ήταν ωραίο να βάλουμε και το ΝΒΑ στο τραπέζι, αλλά πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα ρεαλιστικά» εκτιμώντας προφανώς πως η συζήτηση FIBA – Euroleague είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει τριμερής με την παρουσία του ΝΒΑ, που αποτελεί μία λίγκα με «κύκλο εργασιών ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Προσφάτως η FIBA βγήκε κερδισμένη από μία δικαστική διαμάχη της με την Euroleague, με την σχετική απόφαση ουσιαστικά να καταρρίπτει το επιχείρημα της Euroleague πως εν μία νυκτί η παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ είχε καταλήξει στην αλλαγή στο σύστημα και το καλεντάρι της.

Στο πλευρό της FIBA, στην συγκεκριμένη αντιπαράθεση, βρίσκεται εδώ και καιρό η ULEB, η ένωση των 11 μεγαλύτερων εθνικών λιγκών της Ευρώπης. Ο πρόεδρός της, Τόμας Βαν Ντεν Σπίγκελ, εξήγησε: «Όλοι νιώσαμε την υποχρέωση να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, όταν είδαμε πώς οι αποφάσεις της Euroleague επηρεάζουν το καλεντάρι τα τελευταία χρόνια και τη διαδικασία πρόσβαση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Στο άρθρο της «Frankfurter Rundschau» υπογραμμίζεται η λειτουργία της Euroleague ως μια κλειστή κοινωνία εντός του μπάσκετ, που δεν θέτει αγωνιστικά κριτήρια για το ποιες ομάδες θα παίζουν σ’αυτή. Μάλιστα, γίνεται αναφορά στο παράδειγμα του Ολυμπιακού που αποφάσισε να υποβιβαστεί στην δεύτερη κατηγορία ύστερα από τα περσινά γεγονότα, αλλά αγωνίζεται κανονικά – με διαφορετικό ρόστερ – στις δυο διοργανώσεις. Επισημαίνει παράλληλα πως ο μόνος τρόπος για μια ομάδα να μπει σ’ αυτή τη λίγκα είναι μέσω wildcard ή συμβολαίου τύπου Β κι όχι μέσω της κατάκτησης ενός εθνικού τίτλου, για παράδειγμα.

Όσον αφορά στον «κίνδυνο» να οριστούν μελλοντικά παιχνίδια της Euroleague εντός του Σαββατοκύριακου, ο εκτελεστικός διεθυντής της γερμανικής λίγκας, Στέφαν Χολζ, κάνει λόγο για «κόκκινη γραμμή» που έχει μπει, ενώ χρησιμοποιούνται τα λόγια του Τζόρντι Μπερτομέου επί του θέματος σε συνέντευξη του στο περιοδικό «BIG». «Δεν προγραμματίζουμε αλλαγές. Ωστόσο, όσο καλύτερη γίνεται αυτή η λίγκα, τόσο περισσότερο θα απομακρύνεται από τις εθνικές λίγκες και τόσο δυσκολότερο θα γίνεται για τις ομάδες να συμμετέχουν σ’ αυτές» είχε πει σε μια… ανησυχητική δήλωση.

Ο Κάμιλ Νόβακ πάντως ξεκαθάρισε πως «το πιο σημαντικό για εμάς είναι να προστατεύσουμε τα εθνικά πρωταθλήματα. Πρέπει να βρούμε κοινό σημείο με την Euroleague». Ασφαλώς, η FIBA προτίθεται να υπερασπιστεί τη θέση της στο χώρο του παγκόσμιου μπάσκετ και συνεχίζεινα το κάνει.