Νέες ποινές για το σκάνδαλο διαφθοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Συντάκτης: Share:

Το «κουβάρι» της υπόθεσης, άρχισε να «ξετυλίγεται» πέρυσι το καλοκαίρι στην Ιαπωνία, έναν χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες -που διεξήχθησαν τελικά το 2021 και σχεδόν κεκλεισμένων των θυρών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού- και έριξε «βαριά σκιά» στην υποψηφιότητα του Σαπόρο, για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2030.

Κατά την πρώτη τους ακρόαση τον Μάρτιο, οι δύο άνδρες δεν είχαν αμφισβητήσει τις πράξεις διαφθοράς μέλους της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων για τις οποίες κατηγορήθηκαν. Συνελήφθησαν τον Οκτώβριο μαζί με τον πρώην πρόεδρο της ADK, Σινίτσι Ουένο.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Ουένο παραδέχθηκε στο δικαστήριο τον Φεβρουάριο ότι πλήρωσε το ποσό των περίπου 100.000 ευρώ, στον Χαρουγιούκι Τακαχάσι, πρώην μέλος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων του Τόκιο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι αθώος, σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο.

Τον περασμένο μήνα, εκδόθηκε η πρώτη καταδίκη γι’ αυτό το σκάνδαλο, σε βάρος του πρώην προέδρου της ιαπωνικής αλυσίδας επαγγελματικών κοστουμιών Aoki Holdings, που επίσης ήταν χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο 84χρονος Χιρονόρι Αόκι, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 30 μηνών με αναστολή.

Σημειώνεται, ότι ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ιαπωνίας, Γιασουχίρο Γιαμασίτα δήλωσε τον περασμένο μήνα, ότι «θα ήταν δύσκολο να προχωρήσει η υποψηφιότητα του Σαπόρο, χωρίς την κατανόηση του κόσμου».