Ολυμπιακοί Αγώνες: Νέα σύλληψη πρώην αξιωματούχου του Τόκιο 2020

Συντάκτης: Share:

Ενας πρώην αξιωματούχος των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, συνελήφθη την Τετάρτη (08/02) στην Ιαπωνία, για εμπλοκή σε υπόθεση «στημένων» διαγωνισμών, σύμφωνα με τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Πρόκειται για μια νέα εξέλιξη, στην σειρά των σκανδάλων που συνδέονται με την κορυφαία διοργάνωση του παγκόσμιου αθλητισμού. Η εισαγγελία του Τόκιο, αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία, αλλά αρκετά ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, δημοσίευσαν φωτογραφίες από αστυνομική έρευνα στο σπίτι του Γιασούο Μόρι, πρώην αναπληρωτή διευθυντή της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων του Τόκιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Asahi» και άλλα ειδησεογραφικά μέσα, ο 55χρονος Μόρι, είναι ύποπτος για «αντιανταγωνιστικές πρακτικές». Οι εισαγγελείς, φέρονται να τον κατηγορούν για μία σειρά «στημένων διαγωνισμών» συνολικής αξίας 40 δισ. γιεν (285 εκατ. ευρώ) για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μόρι και άλλοι αξιωματούχοι, δημιούργησαν δικούς τους καταλόγους υποψηφίων για τις εκδηλώσεις και οι περισσότερες κλήσεις έλαβαν μόνο μία προσφορά, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Asahi».

Οι εισαγγελείς, ερευνούν επίσης, υποψίες διαφθοράς σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, για τους οποίους ένας άλλος πρώην αξιωματούχος, ο Χαρουγιούκι Τακαχάσι, κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ιδίως για ανάθεση διαφημιστικών συμβάσεων.

Αυτό το τεράστιο σκάνδαλο, αμαύρωσε την υποψηφιότητα της πόλης Σαπόρο, στην βόρεια Ιαπωνία, για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2030.

Το Σαπόρο, έχει σταματήσει τις διαφημιστικές εκδηλώσεις και σχεδιάζει να ερευνήσει τον ιαπωνικό πληθυσμό για να μετρήσει την δημοφιλία της υποψηφιότητάς της.

Οι υποψίες για διαφθορά, βρίσκονται εδώ και καιρό στο προσκήνιο, σχετικά με τις προϋποθέσεις ανάθεση στο Τόκιο, των Ολυμπιακών Αγώνων που τελικά διεξήχθησαν το 2021 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Τον Μάρτιο του 2019, ο πρόεδρος της ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Τσουνεκάζου Τακέντα, παραιτήθηκε, λίγους μήνες αφού κατηγορήθηκε από την γαλλική Δικαιοσύνη.

Ο Τακέντα, είναι ύποπτος ότι πλήρωσε την Black Tidings, μια εταιρεία που εδρεύει στην Σινγκαπούρη και περιγράφεται ως «άδειο κέλυφος» από Γάλλους ερευνητές, πριν και μετά τον ορισμό της ιαπωνικής πρωτεύουσας από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), ως διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων.