Οι Koσοβάροι κατηγορούν τον Τζόκοβιτς ότι επιτείνει την ένταση με την συμπεριφορά και τα λόγια του!

Συντάκτης: Share:

Η Oμοσπονδία Τένις του Κοσόβου κατηγόρησε τον Νόβακ Τζόκοβιτς ότι τροφοδοτεί την ένταση, με τα όσα έγραψε στην κάμερα μετά τον πρώτο του αγώνα στο Roland Garros και όσα είπε περί Κοσυφοπεδίου.

Ήταν αναμενόμενο ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις, μετά τη δράση του Νόβακ Τζόκοβιτς, που ακολούθησε τον πρώτο του αγώνα στο Roland Garros.

Οι Κοσσοβάροι κατηγορούν τον «Νόλε» ότι επιδείνωσε μια ήδη τεταμένη κατάσταση, αφού το Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης έγραψε, στην κάμερα που κάλυπτε τον αγώνα, ότι «Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας. Σταματήστε τη βία» μετά τη νίκη του στον πρώτο γύρο του Παρισινού grand slam, ενώ υπερασπίστηκε τη δήλωσή του:

«Ως γιος ενός ανθρώπου που γεννήθηκε στο Κόσοβο, αισθάνομαι την ανάγκη να δώσω την υποστήριξή μου στον λαό μας και σε ολόκληρη τη Σερβία», είπε στους δημοσιογράφους. «Η στάση μου είναι ξεκάθαρη: Είμαι κατά των πολέμων, της βίας και κάθε είδους σύγκρουσης, όπως έλεγα πάντα δημόσια. Συμπάσχω με όλους τους ανθρώπους, αλλά η κατάσταση με το Κόσοβο αποτελεί προηγούμενο στο διεθνές δίκαιο».

Περίπου 30 στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ τραυματίστηκαν τη Δευτέρα (29/5) σε συγκρούσεις με Σέρβους διαδηλωτές στην πόλη Ζβετσάν στο βόρειο Κόσοβο, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πατέρας του Τζόκοβιτς.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τένις του Κοσόβου, Τζέτον Χαντεργιονάι, δήλωσε: «Τα σχόλια που έκανε ο Νόβακ Τζόκοβιτς στο τέλος του αγώνα του στο Roland Garros εναντίον του Αλεξάνταρ Κοβάτσεβιτς, οι δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα και η ανάρτησή του στο Instagram είναι λυπηρά».

Ο Χαντεργιονάι κατηγόρησε τον Τζόκοβιτς ότι χρησιμοποίησε την ιδιότητά του ως γνωστή προσωπικότητα για να προκαλέσει εντάσεις: «Ο Νόβακ Τζόκοβιτς ήταν ήδη πρωταγωνιστής παρόμοιων ενεργειών στο παρελθόν.

Παρά το γενικό μήνυμα κατά της βίας, η δήλωση “Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας” και άλλες δηλώσεις μετά τον αγώνα, που έγιναν από ένα τέτοιο δημόσιο πρόσωπο, με αφορμή ένα παγκόσμια διοργάνωση όπως το Γαλλικό Όπεν, οδηγεί άμεσα στην αύξηση του επιπέδου της έντασης μεταξύ των δύο κρατών, της Σερβίας και του Κοσόβου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Γαλλική Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (FFT), η οποία διοργανώνει το Γαλλικό Όπεν, είπε στο Reuters ότι «δεν υπάρχουν επίσημοι κανόνες Grand Slam σχετικά με το τι μπορούν ή δεν μπορούν να πουν οι παίκτες. Η FFT δεν θα κάνει καμία δήλωση ή δεν θα λάβει θέση για αυτό το θέμα».

Οι Σέρβοι, που αποτελούν την πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, δεν αποδέχθηκαν ποτέ τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας το 2008 από τη Σερβία κι αντιδρούν στην τοποθέτηση δημάρχων χωρίς να έχουν οι ίδιοι δικαίωμα θα θέσουν τους δικούς τους υποψηφίους (κατά παράβαση σχετικής συμφωνίας).