Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έγινε γνωστός με το προσωνύμιο «Ιταλός».

Ο Μ. Χαραλαμπίδης υπήρξε μέλος του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος στα χρόνια της επταετούς χούντας των συνταγματαρχών. Μαζί με άλλους συνυπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ που παρουσιάστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974 από τον ιδρυτή του κόμματος, Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Μ. Χαραλαμπίδης πέθανε μόνος του στο σπίτι του στη Γλυφάδα.

Είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 1951 και σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες. Αργότερα έκανε μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.

Λόγω σοβαρών πολιτικών διαφωνιών αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 1999 και ιδρύει τον κομματικό σχηματισμό «Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση», με την οποία μετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2000 (32.068 ψήφοι, ποσοστό 0,47%).

Το 1988 στην εισήγησή του στο Δεύτερο Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο είχε προτείνει τη δημιουργία μιας πόλης στα παράλια της Θράκης με την ονομασία Ρωμανία και να προστεθεί στο όνομα Θράκη και το όνομα Ρωμανία, έτσι ώστε η περιφέρεια να ονομάζεται Θράκη – Ρωμανία. Το 1997, 204 βουλευτές κατέθεσαν πρόταση στο Κοινοβούλιο για τη δημιουργία της, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το 1994, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρότασή του για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών και μέλος της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και ερευνητής στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών.

Το 1999 ίδρυσε το κόμμα Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση Πήρε μέρος στις βουλευτικές εκλογές του 2000, πετυχαίνοντας ποσοστό 0,47%, με 32.068 ψήφους και στις ευρωεκλογές του 2004, πετυχαίνοντας ποσοστό 0,73%, με 44.541 ψήφους
Το 2010 έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στο Διαδίκτυο βιντεοσκοπημένο απόσπασμα από την ομιλία του το 1996 στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όπου αναφερόταν στην πιθανότητα έλευσης οικονομικής κρίσης στη χώρα στο τέλος του τότε ιστορικού κύκλου που ο ίδιος τοποθετούσε «το 2004 ή το 2010».

Με αφορμή τον θάνατο του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει:

«Οι προσωπικότητες, που τους στενούς κακοτράχαλους δρόμους μεταμορφώνουν σε πλατιές φωτεινές Λεωφόρους, είναι σχεδόν πάντα οντότητες μοναχικές, ευγενικές και ταπεινές.

Γιατί ενδόμυχα γνωρίζουν από την απαρχή των αγώνων τους ότι ο τρόπος για τον δρόμο είναι πικρός, στριφνός, άδικος, με απογοητεύσεις και απώλειες.

Ο Μιχάλης.
Εκ Σάντας Επτακώμου.

Με το μικρό του όνομα τον τίμησαν οι συμπατριώτες του.

Όχι όσο του άξιζε διότι ήταν αχώρητος και ασυμβίβαστος.

Πολλοί εξ ημών τον αδικήσαμε.

Μερίδα εξ ημών του ζητήσαμε ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ως οφείλαμε.

Τώρα ήρθε η ώρα δυστυχώς πολύ πρόωρα να τον αποχαιρετήσουμε από την ζωή, χωρίς να προλάβουμε να υλοποιήσουμε τα κοινά μας σχέδια

Δυστυχώς ΑΡΓΗΣΑΜΕ και ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ.

Με τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη.

Τον εμπνευστή και διαπρύσιο κήρυκα της Αλήθειας για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Μιχάλη ήσουν πολύ μεγαλύτερος της εποχής σου διαχρονικά.

Εμείς οι πατριώτες σου δεν σε μετρήσαμε στο σωστό σου μέγεθος.

Εκτός από λίγους που γνωρίζεις .

Ο Θεός να σε αναπαύσει.

Η εκδημία σου παρά τον πόνο της, ας κάνει πάραυτα ένα καλό, αφού κακό δεν έχεις πράξει σε κανέναν.

Ας δίει φώτισην σ’ εμετέρτς να ήντανε έναν μούσταν»