Ανάλυση: Τι συμβαίνει με τον Ματέο Γκαρσία;

Συντάκτης: Share:

Αποτέλεσε την πολύ ευχάριστη έκπληξη του Άρη των πρώτων αγωνιστικών. Ματέο Γκαρσία, περί ου ο λόγος. Γκολ, ασίστ, εξαιρετικές κι ελπιδοφόρες, για το μέλλον εμφανίσεις. Μεταγραφικά σενάρια… Τον θέλει η μισή Super League. Ομάδες πλησίασαν την Λας Πάλμας για τον αγοράσουν. Και ξαφνικά, μετά το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, ο Αργεντινός χάθηκε… Αλήθεια τι συμβαίνει με τον 22χρονο Αργεντινό μεσοεπιθετικό;

Η εύκολη εξήγηση, το προφανές που λέμε, είναι ότι τον “εμαθαν”. Μελέτησαν τον τρόπο παιχνιδιού του, την σμμετοχή του στην επιθετική ανάπτυξη του Άρη και τον σταμάτησαν. Αυτή η εξήγηση δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Μελετώντας τα παιχνίδια των “κιτρινόμαυρων” από τον ΠΑΟΚ κι έπειτα θα διαπιστώσει κανείς ότι ο Ματέο Γκαρσία (όπως και ο Μπρούνο Γκάμα) αποτελούν τα σημεία αναφοράς κάθε αντίπαλης άμυνας. Διαρκώς με δύο και τρεις παίκτες απέναντί του και μπόλικο… ξύλο.

Υπάρχει και κάτι ακόμη όμως. Ο Ματέο είναι μόλις 22 ετών. Για πρώτη φορά έφυγε εκτός Ισπανίας. Μακριά από μία χώρα, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Εκεί όπου, όσο απλό κι αν ακούγεται, μιλούν τη μητρική γλώσσα. Και ήρθε στην Ελλάδα. Ξένος σε μια ξένη πόλη. Άρα υπάρχει πάντα και το στοιχείο της προσαρμογής.

Είναι ξεκάθαρο πως ο Ματέο διανύει μία περίοδο ντεφορμαρίσματος. Το καταλαβαίνει και ο ίδιος και μπορεί να γίνει αντιληπτό και από το γεγονός ότι εδώ και καιρό προσπαθεί να κάνει το κάτι παραπάνω. Έχει βάρος και άγχος κι ένα αν μη τι άλλο χαρακτηριστικό στιγμιότυπο ήταν αυτό που καταγράφηκε στα αποδυτήρια του Άρη στο Περιστέρι, όπου σχεδόν έβαλε τα κλάματα.

Ο Γκαρσία είναι ενα μικρό παιδί. Έπεσε πολύ βάρος επάνω του, για πρώτη φορά παραπάνω απ’ ότι ίσως είχε μάθει να… σηκώνει. Χρειάζεται πλέον ειδική διαχείριση για να μην καεί. Κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνει στον πάγκο, ας είναι…