Ματίγια στο SFINA.GR: «Ο Άρης ήταν πάντα η πρώτη μου επιλογή»

Συντάκτης: Share:

Η παραμονή του στην ομάδα αποτελούσε προτεραιότητα για τον Άρη. Όπως παραδέχεται και ο ίδιος, παρόμοιο στόχο είχε κι αυτός.

Αποστολή στα Τρία-Πέντε Πηγάδια: Γιάννης Παντελίδης

Ο Χαβιέ Ματίγια θα φορά τα Κιτρινόμαυρα για τα επόμενα δύο χρόνια, πήρε το περιβραχιόνιο και μιλά στο SFINA.GR για τον νέο Άρη, τον καινούριο ρόλο του και τους στόχους της ομάδας.

Είσαι πλέον «παλιός» στην ομάδα. Μπαίνεις στον τρίτο χρόνο στον Άρη…

«Είμαι πολύ χαρούμενος που ανανέωσα το συμβόλαιό μου. Ήταν από την αρχή η πρώτη επιλογή μου να μείνω στον Άρη. Η οικογένειά μου το ίδιο. Ήθελαν να μείνουμε κι άλλο εδώ γιατί είναι ευτυχισμένοι. Η ομάδα με αξιολόγησε αυτά τα δύο χρόνια. Έπαιξα στο 95% των παιχνιδιών, κάτι που με κάνει ακόμη πιο χαρούμενο. Κι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που αισθάνομαι όμορφα που είμαι από τους… παλιούς της ομάδας. Προσπαθώ να βοηθήσω τους νεαρούς παίκτες».

Τι ήταν εκείνο που μέτρησε τελικά ώστε να μείνεις στην ομάδα;

«Μιλούσα με την ομάδα μερικούς μήνες. Για μένα το πιο σημαντικό είναι να με αξιολογεί σωστά η ομάδα και να καταλαβαίνει την όποια αξία έχω ως παίκτης. Τα τελευταία δύο χρόνια, κατά την άποψή μου, ήμουν ένας σημαντικός ποδοσφαιριστής για το κλάμπ, προσπάθησα να βοηθήσω παντού, κυρίως βέβαια μέσα στο γήπεδο. Όταν ήρθα εδώ προερχόμουν από δύο σοβαρούς τραυματισμούς και στόχος μου ήταν να «κερδίσω» πάλι την καριέρα μου. Προφανώς κι όταν με πήρε ο Άρης, δεν ήρθα σαν σημαντικός παίκτης, αλλά έπειτα από δύο χρόνια, το άλλαξα αυτό. Όσο μιλούσα με την ομάδα αυτό που ζητούσα ήταν να με αξιολογήσουν σωστά πριν μου προσφέρουν συμβόλαιο. Όπως κι έγινε τελικά, κάτι πολύ σημαντικό για μένα. Ήρθα εδώ με λίγα χρήματα, αλλά αυτό δεν έχει τόσο σημασία. Πάνω απ’ όλα είναι η ευτυχία η δική μου και της οικογένειάς μου. Εννοείται ότι θέλω να είμαι καλά και στην ομάδα. Υπάρχουν κάποια μικρά πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε. Συζήτησα γι αυτά με την ομάδα. Επίσης πιστεύω ότι από φέτος κιόλας θα πρέπει να ανέβουμε ένα επίπεδο πιο πάνω. Και κάθε χρόνο ένα βήμα παραπάνω».

Στο πρώτο φιλικό ήσουν ο αρχηγός της ομάδας

«Για μένα αυτό είναι ίσως η καλύτερη στιγμή μου στην ομάδα. Για κάποια παιχνίδια ήμουν αρχηγός και στην Μπέτις, αλλά εδώ είναι κάτι ιδιαίτερο. Αισθάνομαι περήφανος που είμαι από τους αρχηγούς του Άρη. Είναι ένα ακόμη στοιχείο που μου δίνει επιπλέον ευθύνες, καθώς ως αρχηγός πρέπει να βοηθήσω περισσότερο την ομάδα μέσα στο γήπεδο. Είναι ένας επιπλέον λόγος για να αισθάνομαι χαρούμενος εδώ και θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα, τους συμπαίκτες και τον προπονητή μου, που μου δείχνουν τόση εμπιστοσύνη».

Στο πρώτο φιλικό, αλλά και στο εσωτερικό διπλό της ομάδας, ο προπονητής δοκίμασε 4-3-3, με σένα ένα κλικ πιο πίσω από τους Τζέγκο και Σάσα. Πώς το βλέπεις αυτό;

«Έχω παίξει πολλά παιχνίδια στην καριέρα μου με αυτό το σύστημα. Στη Βιγιαρεάλ κυρίως και κάποια στην Μπέτις. Ο προπονητής θέλει να έχει πολλές επιλογές για τα παιχνίδια και θέλει να δοκιμάσει και το 4-3-3. Πέρσι παίζαμε 4-4-2 και κάποια ματς με 4-2-3-1, αλλά είναι έχουν πολλές ομοιότητες. Το 4-3-3 είναι μία μεγάλη αλλαγή γιατί θα παίζεις με τρεις παίκτες στα χαφ, έναν φορ και δύο πλάγιους. Για μένα είναι μία ευχάριστη αλλαγή γιατί θα γίνουμε πιο συμπαγής σαν ομάδα. Νομίζω ότι θα χρειαστούμε αυτό το σύστημα σε αρκετά παιχνίδια για να μην απειλούμαστε στην άμυνα. Διότι με τέσσερις στην άμυνα και τρεις στο κέντρο, δύσκολα θα μας απειλήσουν.

Βέβαια, έχουμε δρόμο μπροστά μας. Θα πρέπει να το δουλέψουμε ποτέ στις προπονήσεις. Όμως απ’ ότι βλέπω ότι είμαστε σε καλό δρόμο».

Πες μου για τους καινούριους παίκτες. Πιστεύεις ότι μπορούν να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα;

«Έχουν εγκλιματιστεί γρήγορα στην ομάδα και μέσα στο γήπεδο βλέπω ωραία πράγματα. Τα παιδιά που ήρθαν έπαιζαν σε καλές ομάδες και είχαν γεμάτες χρονιές, που είναι σημαντικό για την ετοιμότητά και την εμπειρία τους. Και βλέπω επίσης πως υπάρχει και διάθεση. Κι αυτό θετικό, διότι φέτος υπάρχουν αλλαγές στην ομάδα. Πολλοί παίκτες έφυγαν, πολλοί παίκτες ήρθαν και θα έρθουν. Και είναι σημαντικό οι καινούριοι να εγκλιματιστούν γρήγορα, να μάθουν την ομάδα και τον προπονητή, γιατί φέτος δεν υπάρχει πολύς χρόνος για προετοιμασία, λόγω της κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί».

Ποια στοιχεία θα πρέπει να έχει η ομάδα για να πετύχει;

«Θα πρέπει να βλέπουμε παιχνίδι με το παιχνίδι. Δεν το λέω για να το πω. Το πιστεύω. Αν θέτεις μακροπρόθεσμους στόχους, μπορεί κάποιες φορές να σε επηρεάσει αρνητικά και για παράδειγμα, να πετύχεις συνεχόμενες νίκες και μετά να χαλαρώσεις. Όχι αυτό είναι λάθος. Το 100% σε όλα τα ματς, νίκη σε κάθε ματς και στο τέλος θα είναι πιο εύκολο να πετύχεις τον στόχο σου. Μπορούμε να κερδίσουμε όλες τις ομάδες. Το δείξαμε και πέρσι. Σκληρή δουλειά για να είμαστε έτοιμοι».

Γκολ με φάουλ ή ασίστ;

«Και τα δύο έχουν την ίδια σημασία φια μένα, Αν πετύχεις γκολ, σκοράρεις για την ομάδα και βοηθάς. Αν δίνεις ασίστ τότε κάνεις χαρούμενο κι ένα συμπαίκτη σου».

Αν μείνεις μέχρι το τέλος θα είσαι τέσσερα χρόνια «Έλληνας». Σκέφτεσαι το μετά;

«Δύσκολο είναι πολύ μακριά. Τώρα σκεφτόμαστε το παρόν. Τώρα εγώ και η οικογένειά μου είμαστε μισοί Ισπανοί και μισοί Έλληνες. Θα δούμε για το μέλλον. Να περάσουν αυτά τα δύο χρόνια, κανείς δεν ξέρει τι έρχεται. Αυτή τη στιγμή, εκτός από το ποδόσφαιρο, είμαστε χαρούμενοι στην πόλη, στο σπίτι μας, με τις οικογένειες των συμπαικτών μου που κάνουμε παρέα. Εννοείται ότι μας λείπει η Ισπανία, οι φίλοι και οι οικογένειές μας, αλλά εδώ έχουμε μια άλλη ζωή με νέους φίλους, παρέες».

Ένα μήνυμα για τον κόσμο. Τι θα πρέπει να περιμένουν από εσένα και γενικά από την ομάδα;

«Πρώτα απ’ όλα ζουν μια δύσκολη κατάσταση. Προφανώς πάνω απ’ όλα στην καθημερινότητά τους, με το πρόβλημα της πανδημίας. Έχουν βέβαια και το ποδόσφαιρο, που δεν μπορούν να έρθουν στο γήπεδο και βλέπουν την αγαπημένη ομάδα τους στην τηλεόραση. Και για μας δεν είναι εύκολο να παίζουμε χωρίς κόσμο. Χρειαζόμαστε την πίεση που κάνουν στον αντίπαλο. Είναι και για μας δύσκολο, αλλά πιο δύσκολο για αυτός. Ελπίζω το συντομότερο δυνατό τα πάντα να επανέλθουν σε μια κανονικότητα

Να είναι σίγουροι ότι η ομάδα θα δίνει το 100% στο γήπεδο. Θα πάμε για τη νίκη σε όλα τα παιχνίδια. Να φέρουμε τον Άρη στο επίπεδο που ανήκει και το οποίο είναι πάρα πολύ ψηλά».