«Προτιμώ το 5-4 από το 1-0… Χρειάζεται δουλειά»

Συντάκτης: Share:
«Προτιμώ το 5-4 από το 1-0… Χρειάζεται δουλειά»

Την πρώτη συνέντευξη Τύπου ως προπονητής του Άρη έδωσε ο Μίχαελ Ένινγκ. Ο Γερμανός τεχνικός ανέλυσε την αγωνιστική φιλοσοφία του, τους στόχους του με την ομάδα, τη σχέση του με τον Χαριστέα και… πολλά άλλα.

Στην αρχική τοποθέτησή του ανέφερε:

«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Αυτό που θέλω να πω σαν πρώτο σχόλιο είναι ότι θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα να έχουμε επιτυχίες, αλλά αυτό δε σημαίνει μόνο νίκες, αλλά να τα δίνουμε όλα σε κάθε παιχνίδι.

Για μένα ως Γερμανό έχει μεγάλη αξία η ομάδα του Άρη και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ειδικά εγώ που είχα παίκτη τον Άγγελο και παρακολουθώ τι κάνει, ιδιαίτερα από τότε που ανέλαβε τον Άρη. Έχω δει παιχνίδι της ομάδας.

Φυσικά έχουμε λίγο χρόνο, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Η πρώτη εντύπωση είναι καλή, υπάρχει ποιότητα και καλό κλίμα και είμαι αισιόδοξος».

Για τα θετικά στοιχεία και τα αρνητικά που θέλει να βελτιώσει: «Θα μπορούσαμε να μιλάμε πολύ γι αυτό το θέμα. Για τα αδύναμα δεν θέλω να πω για να μην ακούν οι αντίπαλοι. Στα θετικά μια ομάδα με ποιότητα, που δημιουργεί ευκαιρίες, αλλά λείπει η ισορροπία ανάμεσα στο να είναι 90 λεπτά συγκεντρωμένη και στην άμυνα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».

Για την φιλοσοφία: «Αυτό που γνωρίζετε είναι ότι ως ποδοσφαιριστής ήμουν επιθετικός, οπότε μου αρέσει η επιθετική φιλοσοφία. Δε μου αρέσει να υπερασπίζομαι. Προτιμώ το 5-4 από το 1-0, ωστόσο πρέπει να υπάρχει ισορροπία στο κομμάτι της άμυνας και της επίθεσης. Για το σύστημα εξαρτάται από το υλικό της ομάδας και θα μπορέσω να μιλήσω γι’ αυτό στην πορεία».

Για το αν έπαιξε ρόλο η παρουσία του Χαριστέα: «Είναι η τρίτη φορά που πρώην παίκτης μου, ως τεχνικός διευθυντής, με καλεί σε ομάδα. Ειδικά με τον Άγγελο πάντα υπήρχε σχέση εμπιστοσύνης. Αυτό είναι σημαντικό και ήταν ένας λόγος που ήρθα μόνος μου. Θεωρώ ότι μπορεί να βγει κάτι μεγάλο από αυτή τη συνεργασία».

Για την πενταετή απουσία του από πάγκους στο παρελθόν: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Καταρχάς από το 1998 δουλεύω επαγγελματικά. Είχα φτάσει σε ένα σημείο με το Αμβούργο χρειαζόταν να πάρω μια απόσταση από το προσκήνιο. Δεν έφυγα ποτέ από το ποδόσφαιρο. Δούλεψα ως σχολιαστής και αναλυτής αγώνων στην τηλεόραση. Έκανα κάποια πρότζεκτ σε άλλες χώρες. Πάντα είχα στο μυαλό μου να δουλέψω στο εξωτερικό, απλά περίμενα την κατάλληλη στιγμή. Αλλά την ουσία δεν έφυγα ποτέ από το ποδόσφαιρο».

Για το αν ο Άρης θα μπορέσει να πιάσει ξανά τα αγωνιστικά στάνταρ όπως στο ματς με τον Παναθηναϊκό (σ.σ. ήταν στο γήπεδο): «Το ελπίζω, αλλά αυτό εξαρτάται από το αν θα καταφέρει η ομάδα να αφομοιώσει γρήγορα τις ιδέες μου. Ήταν φυσικά ένα καλό παιχνίδι από τον Άρη αλλά και σε αυτό το ματς έκανε κάποια λάθη. Δεν είναι μόνο η νίκη, αλλά και η εμφάνιση».

Για το ότι αναλαμβάνει μια ομάδα που δεν είναι «δική» του: «Σίγουρα είναι πλεονέκτημα όταν έχει την ομάδα από την αρχή. Τώρα δεν έχουμε τον χρόνο. Δυστυχώς στο ποδόσφαιρο ένας προπονητής δεν είναι σταθερά πολλά χρόνια σε μια ομάδα. Κι έτσι παίρνουμε τη δουλειά από κάποιον άλλο. Έτσι έγινε και στο Μαγδεμβούργο, αν κι εκεί τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα. Εδώ είναι πιο εύκολη αυτή η αρχή, γιατί η ομάδα είναι δεμένη. Ο Άρης χρειάζεται όμως άμεσα αποτελέσματα».

Η άποψή του για το ρόστερ και τι αλλαγές θα κάνει άμεσα: «Πρέπει να δω όλους τους παίκτες, οπότε δεν είναι δίκαιο να μιλήσω για την ποιότητα του ρόστερ. Λείπουν κάποιοι διεθνείς, όπως για παράδειγμα ο Φετφατζίδης. Προφανώς δε θέλω να αλλάξω από τη ρίζα τα στοιχεία της ομάδας. Και προφανώς την Κυριακή δεν θα βάλω πέντε διαφορετικούς παίκτες. Το θέμα είναι να υπάρχει σχέδιο και το πλάνο».

Για τη σχέση κόσμου-ομάδας: «Έχω δουλέψει σε συλλόγους με δυναμική. Ξέρω τι σημαίνει πίεση κι αυτή ακριβώς είναι και η πρόκληση. Ξέρω πως σκέφτονται οι οπαδοί και δεν θα μου άρεσε κάτι διαφορετικό. Έχω γεννηθεί κοντά στο Ντόρτμουντ οπότε ξέρω τι περιμένει ο κόσμος».

Για το αν ταιριάζει το υλικό με την «ιδέα» που έχει για την ομάδα: «Δεν είμαι μάγος να βάλω το χέρι μου πάνω από την ομάδα και να γίνουν όλα σωστά. Ξέρω ότι υπάρχει πρόβλημα στη θέση του τερματοφύλακα και τα θέματα τα αμυντικά. Πρέπει να παίξουμε πιο σφικτά. Ό,τι και να πω τώρα σε πρόβλεψη ή υπόσχεση θα ήταν ασόβαρο. Χρειάζεται δουλειά…».

Για το ότι ήρθε μόνος του χωρίς συνεργάτη: «Και στις προηγούμενες ομάδες μου πήγα μόνος μου χωρίς τους συνεργάτες μου. Για μένα είναι σημαντικό να δω που υπάρχουν ανάγκες. Να δουλέψω με το υπάρχον τιμ και το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι έχω τον Άγγελο μαζί μου, ώστε να πραγματοποιήσω τις ιδέες που έχω».

Για το ότι έχει αναδείξει σπουδαίους παίκτες κι αν έχει στο μυαλό του κάτι αντίστοιχο και στον Άρη: «Μου αρέσει να δουλεύω με νεαρούς. Αλλά δεν είναι το πρωτεύον. Αν αξίζει κάποιος θα παίξει. Οι νεαροί φέρνουν και ταχύτητα. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει μια έμπειρη ομάδα, οπότε δεν είναι το κομμάτι που θα επικεντρωθώ χωρίς να κλείνω την πόρτα σε κανέναν».

Για το αν έχει μιλήσει με κάποιον άλλον για πληροφορίες, πλην Χαριστέα: «Έχω ένα μεγάλο δίκτυο γνωστών ποδοσφαιριστών συνεργατών. Έχω μιλήσει με τον Χρήστο Ορκα στη Μπόχουμ, ο οποίος μου τηλεφώνησε».

Για την άποψη ότι οι πρώτες χρονιές του είναι καλύτερες από τις δεύτερες στις ομάδες που δούλεψε: «Δεν ισχύει. Στη Βάσας, την πρώτη χρονιά η ομάδα σώθηκε, τη δεύτερη έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου, στην Τρίτη χρονιά έφυγε ο επενδυτής, οι παίκτες έφυγαν κι έμεινα με μια ομάδα διαλυμένη μέχρι την τελευταία ημέρα».

Με τι θα είναι ικανοποιημένος στο τέλος της χρονιάς: «Οι στόχοι που έχουν τεθεί από την αρχή συνεχίζουν να ισχύουν. Δεν ξέρω αν θα τους πετύχουμε, θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Για το ποιοι τον έχουν επηρεάσει ως προπονητή: «Έχω επηρεαστεί προσωπικά από τον Άντβοκαατ, τον Στίλικε, τον Χρούμπες, με τους οποίους έχω δουλέψει. Ωστόσο εξαρτάται και από την ομάδα που έχω στα χέρια μου. Στο μοντέρνο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να υποτιμήσεις τον αντίπαλο. Γι’ αυτό υπάρχει και η ανάλυση και η τακτική, την οποία μπορεί να αναπροσαρμόσουμε αναλόγως με τον αντίπαλο».

Για τις εγκαταστάσεις του Άρη και τον Θόδωρο Καρυπίδη: «Είναι θετικές οι πρώτες εντυπώσεις μου. Στην αρχή ο αγωνιστικός χώρος είχε κάποια θέματα, αλλά μου εξήγησαν ότι θα βελτιωθούν Οι συνθήκες προπόνησης είναι τέλειες κι αυτό είναι ένα επίτευγμα του προέδρου. Οπότε είναι θετικές οι πρώτες εντυπώσεις μου».

Scroll Up