Σαν σήμερα γεννήθηκε κι «έφυγε» ο Αρειανός Βασίλης Τσιτσάνης (vid)

Συντάκτης: Share:

Σαν σήμερα, το 1984 ένας από τους θρύλους της ελληνικής μουσικής, κατά πολλούς ο κορυφαίος ρεμπέτης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, άφησε την τελευταία πνοή του σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Δεν άντεξε σε εγχείρηση στους πνεύμονές του. Κατά… διαβολική σύμπτωση, την ίδια μέρα είχε και τα γενέθλιά του, αφού ήρθε στον κόσμο στις 18 Ιανουαρίου του 1915.

Για την προσφορά του και την πορεία του στο ρεμπέτικο τραγούδι δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Κορυφαίος και πρωτοπόρος στο είδος του, μας «χάρισε» μερικούς από τους πιο όμορφους και θρυλικούς ήχους και στίχους. Σε τούτη εδώ τη γωνιά ωστόσο, σήμερα θα ασχοληθούμε με την άλλη μεγάλη αγάπη του Βασίλη Τσιτσάνη. Τον Άρη.

Ο Τσιτσάνης υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία του στη Θεσσαλονίκη. Στην πόλη παρέμεινε για μία οκταετία, γνώρισε την γυναίκα του, Ζωή και συνέθεσε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, όπως «Αρχόντισσα», «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Νύχτες Μαγικές», «Όταν συμβεί στα πέριξ» και άλλα πολλά. Μάλιστα μαζί με τον κουνιάδο του άνοιξαν ένα ουζερί στην οδό Παύλο Μελά, το πασίγνωστο σε όλους «Ουζερί Τσιτσάνη».

Η επαφή με τον Άρη ήρθε μέσα από τη σύζυγό του, η οποία ήταν αθλήτρια κολύμβησης στο σχετικό τμήμα των Κιτρινόμαυρων. Κατά την διαμονή του στη Θεσσαλονίκη και όποτε του το επέτρεπαν οι υποχρεώσεις του, πήγαινε στο γήπεδο για να δει τον Άρη, ενώ πολλές φορές συνδύαζε περιοδείες του σε άλλες πόλεις με εκτός έδρας παιχνίδια της αγαπημένης του ομάδας.

Δείτε ένα απόσπασμα από την εκπομπή «Στην υγειά μας», στην οποία ο Γιώργος Παπαστεφάνου διηγείται περιστατικό όπου ο Βασίλης Τσιτσάνης του δηλώνει ότι δεν μπορεί να πάει σε εκπομπή της τηλεόρασης επειδή θέλει να δει ματς του Άρη!