Αυτή είναι η τέταρτη εκδοχή της απόφασης του CAS για τον ΠΑΟΚ, αλλά…

Συντάκτης: Share:
Θέλει να προσφύγει στο CAS o Ολυμπιακός

O δόκτωρ αθλητικού δικαίου Γρηγόρης Ιωαννίδης, Θεσσαλονικιός στην καταγωγή αλλά επί χρόνια κάτοικος Αγγλίας, μίλησε στον FOCUS 103,6 FM και με την τεράστια εμπειρία του σε νομικές υποθέσεις στο CAS, αναλύει την υπόθεση πολυιδιοκτησίας του ΠΑΟΚ.

Ξεκαθάρισε πως το Ανώνατο Αθλητικό Δικαστήριο θα βγάλει απόφαση και δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να επιστρέψει η υπόθεση της έφεσης του ΠΑΟΚ στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, αναφέροντας όμως και μια τέταρτη εκδοχή της τύχης της προσφυγής στο CAS για την πλήρη δικαίωσή του.

Είπε: «Υπάρχει και μια 4η εκδοχή από πλευράς το CAS να πει ότι είναι αναρμόδιο το δικαστήριο, αλλά είναι μια περίπτωση που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Οι κανόνες της ΕΠΟ έχουν γίνει δεκτή από ΠΑΟΚ και από τον Ολυμπιακό και το δικαστήριο θα δει το συμβόλαιο μεταξύ των εμπλεκομένων, μόλις το δει θα δικάσει. Υπάρχει και η έφεση του Ολυμπιακού κατά της απόφασης της ΕΠΟ και θα πρέπει το CAS να αποφασίσει αν έχει έννομο συμφέρον να παρέμβει για μια απόφαση που αφορά μια άλλη ομάδα.

Δεν ήμουν παρών και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, αλλά από τα όσα έχω διαβάσει η παρουσία άλλου αντιδίκου δεν σημαίνει ότι έχει δικαίωμα παρέμβασης. Είναι θέμα ερμηνείας αυτό. Δεν έχω δει τα δικόγραφα των δυο πλευρών, αλλά αυτό που ορίζει η δικονομία του CAS είναι ότι μπορείς να ζητήσεις στο δικαστήριο να μην παραστεί η άλλη πλευρά. Δεν γνωρίζω αν το έχει βάλει ο ΠΑΟΚ μέσα στον φάκελο, αν το έχει βάλει θα εξεταστεί από το δικαστήριο. Συνήθως προτιμάει το δικαστήριο να προτιμάει το πάνελ των τριών δικαστών για να αποφασίσουν αυτοί όλα τα θέματα. Για λόγους ισότητας επιτρέπει ο πρόεδρος στους δικαστές να πάρουν αυτοί τις αποφάσεις επί της ουσίας, αλλά και για την διαδικασία γενικότερα.

Το CAS θα πρέπει να ακούσει όλες τις πλευρές. Η ακροαματική διαδικασία μπορεί να γίνει και μέσα σε έναν μήνα από την στιγμή που θα έχουν τελειώσει η διαδικασία κατάθεσης όλων των φακέλων. Δεν πιστεύω να πάρει πάνω από μια μέρα η ακροαματική διαδικασία, μετά από αυτή μπορεί να πάρει από 3 έως 8 εβδομάδες για να βγει απόφαση. Μπορεί να βγει και πολύ πιο νωρίς η απόφαση, απλά σας δίνω το περίγραμμα των νόμων.

Είναι μια πιθανή ημερομηνία να βγει η απόφαση μέχρι τις 19 Ιουλίου, αλλά δεν υπάρχει κάτι σίγουρο. Υπάρχει το ενδεχόμενο να γυρίσει η υπόθεση πίσω στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, αλλά θα πρέπει να κάνει ξεκάθαρο το «γιατί», από τους τρεις δικαστές. Πρώτα θα πρέπει το δικαστήριο να αναφέρει ότι είναι αναρμόδιο να δικάσει την έφεση. Το βλέπω δύσκολο να πει το δικαστήριο ότι δεν έχει δικαιοδοσία. Πιο πιθανό είναι να πει ότι ουσιαστικά ότι δεν τηρήθηκε η νομιμότητα, αλλά είναι το πιο… τραβηγμένο σενάριο να στείλει την υπόθεση πίσω. Όπως ξέρετε στο CAS όλες οι υποθέσεις εξετάζονται de novo, δηλαδή από την αρχή. Η δικονομία αυτή θα σε θεραπεύσει επειδή εξετάζονται όλα από την αρχή, για αυτό ακολουθείται από το Ανώτατο Δικαστήριο των αθλητικών διαφορών.

Αν πει το δικαστήριο της Λοζάνης ότι έχω δικαιοδοσία να δικάσω το ζήτημα, θα εξετάσει τους κανόνες, τα έγγραφα, τον πειθαρχικό κώδικα, μάρτυρες αν υπάρχουν. Είναι έφεση, αλλά ουσιαστικά γίνεται δίκη από την αρχή».

Scroll Up