Αταλάντα η ομάδα που καταρρίπτει τα πρότυπα “των αρίστων”

Συντάκτης: Share:

Η Αταλάντα ήταν πάντοτε μια αδιάφορη ομάδα . Είτε σε αγωνιστικό είτε σε οπαδικό επίπεδο δεν είναι τίποτα απολύτως να προσφέρει . Μία ομάδα την οποία υποστήριζαν φανατικά οι εγχώριοι κάτοικοι του Μπέργκαμο

Τον τελευταίο καιρό όμως έχει εξελιχθεί σε μία ανταγωνιστική ομάδα με πολλές προοπτικές εξέλιξης

Όλα ξεκίνησαν με την εξωφρενική πορεία της στο κύπελλο κυπελλούχων . Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί την αφετηρία για πρόκειται να γίνουν και για όσα θα γίνουν ενδεχομένως στη συνέχεια . Στην εν λόγω πορεία έφτασε έως τον τελικό το 1987 . Από εκεί και πέρα έχει κάνει ελάχιστες εμφανίσεις στη μεγάλη κατηγορία όλες με καθοδική πορεία έως το 2018 . Τη χρονιά εκείνη προκρίθηκε στο Europa League . Πετυχαίνοντας νίκες επικές όπως το 1-5 επί της Έβερτον ή το 1-0 επί της Λυών . Την επόμενη χρονιά προχώρησε σε ακόμη μεγαλύτερα βήματα . Τερμάτισε 4η στη βαθμολογία θέση που οδηγεί σε πρόκριση τους ομίλους του Champions League ενώ πήγε και στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας όπου ηττήθηκε από την Λάτσιο .

Και η εξωφρενική πορεία της ξεκινά από φέτος . Όχι απλά κατάφερε να προκριθεί από τους ομίλους στους 16 ενώ με συνολικό σκορ 4-8 κατάφερε να περάσει στους 8 της διοργάνωσης από την ιστορική Βαλένθια .  Πλέον ελπίζει σε πολύ μεγάλη συνέχεια αφού δεν έχει κανέναν να φοβηθεί όπως όλα έχουν δείξει .

Αυτή η εκπληκτική πορεία έχει προκαλέσει κακία σε πλήθος άλλων ομάδων που έχουν αυτοχαρακτηριστεί “μεγάλες” και βλέπουν αυτό να διαψεύδεται μέρα με τη μέρα . Μία από αυτές είναι η Γιουβέντους των πολλών δισεκατομμυρίων της οποίας το πρωτάθλημα φέτος διεκδικούν πολλοί ¨μνηστήρες” αλλά και στο Champions League βρίσκεται σε μειονεκτική θέση από την 4η του γαλλικού πρωταθλήματος Λυών . Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του προέδρου της Ανιέλι ο οποίος δήλωσε ευθέως ότι δεν αξίζει μία ομάδα να βρίσκεται εκεί λόγω καλής πορείας .

Παρόμοιες δηλώσεις κατά καιρούς έχουν κάνει και άλλες ομάδες που επιθυμούν στο όνομα του brand name τους να διαλύσουν το ποδόσφαιρο στα πρότυπα του μπάσκετ . Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας κλειστής λίγκας με μεγάλα συμβόλαια που δεν θα διακόπτονται εύκολα . Έτσι τα εγχώρια πρωταθλήματα δεν θα έχουν καμία απολύτως αξία και το θέαμα θα είναι ελάχιστο . Όπως ακριβώς και το μπάσκετ όπου ομάδες της Α2 μπορούν να παίζουν στις μεγάλες διοργανώσεις της Ευρώπης  .

Ένα είδος αριστείας εκεί , δηλαδή που δεν βασίζεται στην καλή πορεία των ομάδων αλλά στο χρήμα . Μια οικονομική αριστεία που θα εξυπηρετεί ομάδες μόνο και μόνο γιατί είναι πλούσιες και όχι απαραίτητα καλές . Έτσι θα μετατραπεί το ποδόσφαιρο σε μηδενικής ουσίας θέαμα αφού στις εθνικές διοργανώσεις θα παίζουν δεύτερες ομάδες χωρίς καμία προοπτική ενώ στις ευρωπαϊκές θα παίζουν μόνο οι συγκεκριμένοι χωρίς κανένα απολύτως θέαμα και καμία ανατροπή .

Το σίγουρο είναι όσο υπάρχουν ομάδες σαν την Αταλάντα θα καταρρέουν τέτοιες “άριστες” σκέψεις .