Η δύσκολη εξίσωση που καλείται να λύσει η διοίκηση – ο κίνδυνος του φαύλου κύκλου

Συντάκτης: Share:

Μία δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει η διοίκηση Σαββίδη από δω και πέρα.

Για να μην εγκλωβιστεί ο ΠΑΟΚ σε έναν αδιέξοδο φαύλο κύκλο πρέπει να παρθούν το καλοκαίρι δραστικές αποφάσεις και να εκπονηθεί ένα πλάνο τριετίας από γνώστες του αντικειμένου διεθνώς αναγνωρισμένους, που θα αναλάβουν τις επιλογές για τον αγωνιστικό σχεδιασμό των επόμενων χρόνων (ο Ολυμπιακός, για παράδειγμα, έχει το τιμ του Καρεμπέ).

Ποιος είναι ο φαύλος κύκλος;

H πορεία του, βασικού προς το παρόν ανταγωνιστή, Ολυμπιακού και φέτος στην Ευρώπη του έφερε έσοδα στα ταμεία του. Η συμμετοχή του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ του έδωσε 38 εκατ. ευρώ. Μαζί με την πρόκριση στους “16” του Γιουρόπα Λιγκ τα ευρωπαϊκά έσοδα του Ολυμπιακού μόνο φέτος θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ (συν τα 20 εκατ. ευρώ της πώλησης του Ποτένσε). Έτσι η ομάδα του Πειραιά διαθέτει την ευχέρεια να εμφανίζει αυξημένα έσοδα και μην έχει δεσμεύσεις από το FFP, για να κάνει πολυδάπανες μεταγραφές.

Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ έχασε πάνω από 25 εκατ. ευρώ από τους δύο πρόωρους αποκλεισμούς από τον Αύγουστο από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την τελευταία τριετία, γεγονός που του δημιούργησε αναπόφευκτους περιορισμούς, λόγω FFP. Γι’ αυτό και δεν έγινε καμία μεταγραφή τον περασμένο Ιανουάριο, παρότι ο Ιβάν Σαββίδης ήθελε να δαπανήσει όσα χρήματα χρειάζονταν για να δυναμώσει η ομάδα στην προσπάθεια κατάκτησης του πρωταθλήματος.

Εντυπωσιακή αύξηση εσόδων από χορηγούς κ.τ.λ δεν αναμένεται στο σημερινό ελληνικό ποδόσφαιρο. Η λύση συνεπώς είναι μονόδρομος στην παρούσα φάση. Να “ξεφορτωθεί” η ομάδα τα μεγάλα συμβόλαια όσων είναι πάνω από 30 και αποδεδειγμένα ό,τι είχαν να προσφέρουν το πρόσφεραν και να πάει σε μία μεταγραφική πολιτική απόκτησης νεαρών παικτών οι οποίοι μαζί με τους ήδη υπάρχοντες θα χτίσουν μία νέα ομάδα με ορμή και ενθουσιασμό, αφού η φουρνιά των τίτλων, λόγω ηλικίας, κλείνει το κύκλο της με την μορφή που την γνωρίσαμε.