«Το γήπεδο της Τούμπας σημάδεψε την ζωή μου»

Συντάκτης: Share:

Στον «FAIR PLAY FM 96,1» φιλοξενήθηκε ο πρώην πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Μιλιτάδης Κανώτας, ο οποίος μίλησε για τις αναμνήσεις του από το γήπεδο της Τούμπας, για το τι αποτελεί το γήπεδο για τον ίδιο, για την πορεία του γηπέδου από το 1959 μέχρι σήμερα αλλά και για την ιστορία που έζησε ο ίδιος.

Για τις αναμνήσεις του από το γήπεδο της Τούμπας:

«Ήμουν μέσα στα εγκαίνια. Η Τούμπα με έκανε μηχανικό, όταν κατέβηκα στο σιντριβάνι και μου είπαν ότι ο ΠΑΟΚ ξεκινάει ένα νέο γήπεδο στην Τούμπα πήρα το λεωφορείο και έβλεπα την πορεία κατασκευής του γηπέδου, αυτό μου δημιούργησε το αίσθημα να ασχοληθώ ως αρχιτέκτονας. Το χτίσιμο της Τούμπας με έκανε να θελήσω να γίνω μηχανικός και όχι κάτι άλλο, επίσης με έκανε το 1963 να γίνω και δημοσιογράφος. Από την μέρα που άνοιξε η Τούμπα έλειψα μόνο όταν ήμουν άρρωστος ή είχα ταξίδι στο εξωτερικό. Μία φορά μάλιστα πήγα σε ένα παιχνίδι κεκλεισμένων των θυρών αλλά δεν μου άρεσε καθόλου, η Τούμπα είναι κρύα χωρίς τον κόσμο της, από τότε δεν έχω ξαναπάει σε παιχνίδι που είναι κεκλεισμένων των θυρών».

Για το παλιό γήπεδο της Τούμπας:

«Εκείνη η Τούμπα ήταν μισό γήπεδο. Θυμάμαι ότι είχε μία ροή πιο μπροστά επίσης με τα εγκαίνια και εγώ διαζόμουν να τελειώσει για να αρχίσει ο αγώνας. Μόλις έπεσε η μπάλα από το αεροπλάνο και ξεκίνησε ο αγώνας είχα καταχαρεί, μάλιστα κερδίσαμε 1-0 την ΑΕΚ σε φιλικό. Εκείνη την εποχή οι ΑΕΚτζήδες ήταν ξαδέρφια μας, άσχετα αν στην πορεία άλλαξε αυτός ο δρόμος μεταξύ των δύο ομάδων».

Για το τι αποτελεί η Τούμπα για τον ίδιο:

«Η Τούμπα έγινε μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, δεν γινόταν να πάει έξω από την πόλη το γήπεδο. Στο εξωτερικό όλα τα γήπεδα είναι στο κέντρο, γιατί άμα είναι εκτός δεν υπάρχει οργανωμένη συγκοινωνία. Εδώ βλέπουμε το Παλατάκι που είναι λίγο έξω και δεν σε αφήνει η συγκοινωνία ακριβώς τι κόσμο έχει. Η απόφαση να γίνει η Νέα Τούμπα στην θέση της παλιάς είναι μία εξαιρετική απόφαση. Εκεί η περιοχή ήταν γεμάτη τολ, του ΠΑΟΚ του πήραν το γήπεδο στο σιντριβάνι, ένα γήπεδο οπού αγόρασαν οι παράγοντες με δικά τους λεφτά. Η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο Εθνικής άμυνας βοήθησε στην κατασκευή του νέου γηπέδου, πήγαινε και κόσμος να βοηθήσει, έγινε έρανος για το χτίσιμο του γηπέδου, αυτή είναι μία ιστορία όμως που ανήκει στο παρελθόν. Δεν του χαρίστηκε τίποτα, έτσι η Τούμπα ήταν δική του».

Για την πορεία της Τούμπας:

«Από το 1959 που ξεκίνησε και είχαν μπει 15000 κόσμος κοντά στον Ζέρβα και τον Παντελάκη ξεκίνησαν το 1967 οπού δημιουργήθηκαν νέες κερκίδες. Συνέχισαν τα μεγάλα σχέδια, έγιναν συντονισμένες ενέργειες με τον Παντελάκη για να υπάρχει μία οικονομική παροχή, κατασκευάστηκαν κάποια πράγματα γύρω από το γήπεδο αλλά αυτό που το απογείωσε είναι ο ηλεκτροφωτισμός οπού ήταν εξαιρετικός. Το 1970 είχε δημιουργηθεί ένα γήπεδο οπού είχε 45000 θέσεις, τόσες περίπου είχαν κοπεί στο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα το 1975. Εν συνεχεία ήρθε ο σεισμός της Θεσσαλονίκης, η Τούμπα φιλοξένησε κόσμο εκείνη την εποχή, ήταν η ομάδα του κόσμου. Η Τούμπα είχε πληγεί από τον σεισμό και έτσι τελειοποιήθηκε, τα πρώτα δημοσιογραφικά θεωρεία έγιναν το 1984, μέχρι τότε γράφαμε επάνω στο πόδι μας και καθόμασταν δίπλα στον κόσμο. Η ανακαίνιση του 1999 ήταν η τελευταία που είχε γίνει, μετά με την απόφαση Μητρόπουλου η χωρητικότητα μειώθηκε ύστερα ξαναμειώθηκε και πήγαμε στις 28.000 θέσεις. Η τελευταία ανακαίνιση έγινε το 2004 με τους Ολυμπιακούς αγώνες, μετά στον 21ο αιώνα πλέον ο ΠΑΟΚ είχε το πενταόροφο γήπεδο, δημιουργήθηκαν οι σουίτες. Το 2008 άρχισαν να συζητείται το θέμα του νέου γηπέδου. Εν συνεχεία ήρθε ο Σαββίδης και άλλαξε πολλά στο εσωτερικό κομμάτι και τώρα αναλαμβάνει να χτίσει ένα καινούργιο γήπεδο».

Για τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του παλιού γηπέδου:

«Συνδέθηκε άριστα με το πάθος του κόσμου του ΠΑΟΚτση. Η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε ήταν απαράμιλλη, το «δαχτυλίδι της φωτιάς» ήταν το τέλειο. Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί η Τούμπα την νιώθει ο αντίπαλος όταν έρχεται από την πρώτη στιγμή που πατάει στο γήπεδο. Εκεί που κάθομαι τώρα στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια έρχονται οι απεσταλμένοι της ΟΥΕΦΑ, μόλις μπαίνουν οι δύο ομάδες στο γήπεδο βγάζουν όλοι τα κινητά τους και αποθανατίζουν τον πανζουρλισμό του κόσμου».

Για την ιστορία που έζησε ο ίδιος με τον ΠΑΟΚ:

«Όταν ήρθαν οι πρόσφυγες στην Θεσσαλονίκη ήθελαν να κάνουν έναν σύλλογο. Η διαφορά ήταν μόνο να την ονομάσουν ΑΕΚ ενώ οι υπόλοιποι ήθελαν κάτι που να δίνει το στίγμα της Θεσσαλονίκης και έτσι δημιουργήθηκε ο ΠΑΟΚ. Αυτό το συναίσθημα έμεινε στον κόσμο και ο ΠΑΟΚτσής δεν γίνεται από τους τίτλους αλλά από αυτό που ζούνε μέσα στο γήπεδο, αφού όπως λένε μία φορά στην Τούμπα για πάντα ΠΑΟΚ. Αυτό το βλέπουμε και με τους ξένους ποδοσφαιριστές. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός έξι χρονών, ο Άρης βρίσκονταν στις δόξες του και όλοι οι συμμαθητές μου φώναζαν «Άρης Άρης» έτσι γύριζα στο σπίτι και φώναζα το ίδιο, μετά από έναν μήνα όλοι φώναζαν «Ηρακλής Ηρακλής» και όταν γυρνούσα στο σπίτι φώναζα και εγώ το ίδιο, μετά από κάποιους μήνες ο ΠΑΟΚ κέρδισε και τον Άρη και τον Ηρακλή, έτσι οι συμμαθητές μου φώναζαν «ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ» οπότε εγώ έκανα πάλι το ίδιο, τότε η μητέρα μου με ρώτησε τι σημαίνει ΠΑΟΚ, εγώ τότε δεν ήξερα αλλά μόλις έμαθα της είπα «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών», τότε η μητέρα μου που κατάγονταν από την Κωνσταντινούπολη μου είπε «Μπράβο αγόρι μου, αυτή είναι η καλύτερη ομάδα», έτσι έγινε και ΠΑΟΚτσής».

Για την Νέα Τούμπα:

«Τα τριάντα στρέμματα που θα γίνουν εξήντα δίνουν περιθώρια ανάπτυξης. Μην ξεχνάμε ποιος είναι ο κόσμος του ΠΑΟΚ και τι μπορεί να κάνει. Έχει την σημασία του πόσο θα είναι η χωρητικότητα του, ένα γήπεδο 30 χιλιάδων θέσεων όταν έχει 20 χιλιάδες φαίνεται γεμάτο ενώ ένα γήπεδο 40 χιλιάδων θέσεων όταν έχει 20 χιλιάδες φαίνεται άδειο. Κατά την γνώμη μου ένα γήπεδο 35 χιλιάδων θέσεων φτάνει για τον ΠΑΟΚ. Ένα γήπεδο οπού θα ενσαρκώσει ο Ιβάν Σαββίδης που είναι ένα δώρο Θεού για τον ΠΑΟΚ».