Το “total football” του Φερέιρα

Συντάκτης: Share:
Το "total football" του Φερέιρα

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι περισσότεροι προπονητές επιδιώκουν τον απόλυτο έλεγχο με κατοχή της μπάλας επηρεασμένοι από το “total football” που καθιέρωσε ο μεγάλος Κρόιφ και εξέλιξαν προπονητές όπως ο Γκουαρδιόλα και ο Κλοπ.

Ο Φερέιρα, λοιπόν, ακολουθεί πιστά τις σύγχρονες τάσεις του ποδοσφαίρου, που εφαρμόζουν οι ομάδες που πρωταγωνιστούν και διεκδικούν τίτλους.

Σε φάση επίθεσης θέλει να έχει πολλούς παίκτες μπροστά. Οι δύο ακραίοι μπακ παίρνουν ρόλο εξτρέμ και οι εξτρέμ γίνονται μεσοεπιθετικοί διεισδύοντας ανάμεσα στην αμυντική και στη μεσαία γραμμή του αντιπάλου.

Το αποτέλεσμα είναι να βγάζει ο ΠΑΟΚ περισσότερους παίκτες κοντά ή μέσα στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή, κάτι που συνεπάγεται την αύξηση των πιθανοτήτων διάσπασης της αντίπαλης άμυνας και της επίτευξης του τελικού στόχου που είναι φυσικά το γκολ.

Γι’ αυτό τον λόγο, ο φετινός ΠΑΟΚ παίζει σε αρκετά ματς ελκυστικό ποδόσφαιρο και δημιουργεί πολλές ευκαιρίες.

Αυτό το σύστημα εμπεριέχει, όμως, κινδύνους σε φάση άμυνας, διότι εάν δεν γίνει γρήγορα η ανάκτηση της μπάλας δημιουργούνται χώροι στην πλάτη της οπισθοφυλακής και μένουν ακάλυπτα τα μετόπισθεν σε αντεπίθεση του αντιπάλου.

Γι’ αυτό τον λόγο και μέχρι να προσαρμοστούν οι παίκτες στο νέο σύστημα του Φερέιρα εμφάνισε ο ΠΑΟΚ αρκετά αμυντικά προβλήματα και δεχόταν εύκολα γκολ. Έτσι εξηγείται η καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 21 γκολ και η κακή αμυντική επίδοση των 11 γκολ σε 10 αγώνες.

Scroll Up