Σχολή ΠΑΟΚ, το πρόγραμμα “πυραμίδα” – οι ακαδημίες δείχνουν τον δρόμο στην πρώτη ομάδα!

Συντάκτης: Share:

Σε αντίθεση με τις συχνές παλινωδίες στον σχεδιασμό της πρώτης ομάδας, οι ακαδημίες του ΠΑΟΚ βαδίζουν πάνω σε ένα πλάνο που τηρείται κατά γράμμα, χωρίς “μπρος – πίσω” και αμφιταλαντεύσεις. Γι’ αυτό και παράγουν θεαματικά αποτελέσματα και στην ανάδειξη παικτών που προωθούνται στην πρώτη ομάδα και στην κατάκτηση της πρώτης θέσης σε όλα τα πρωταθλήματα των μικρών ομάδων.

Οι ακαδημίες του ΠΑΟΚ, που είναι κατά κοινή ομολογία και οι καλύτερες στην Ελλάδα, δείχνουν τον δρόμο στην πρώτη ομάδα και αποτελούν πρότυπο σωστής και αποτελεσματικής λειτουργίας, ακολουθώντας σταθερά τις τάσεις και τις πρακτικές του σύγχρονου ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Εδώ και χρόνια υπάρχει μία δομή και εφαρμόζεται πιστά ένα πρόγραμμα “πυραμίδας”, που έχει ως βάση τις μικρές ηλικίες και σκοπό την καλύτερη δυνατή προετοιμασία τους απ’ όλες τις απόψεις για την ένταξή τους κάποια στιγμή στην ανδρική ομάδα, η οποία αποτελεί και την κορυφή της “πυραμίδας”.

Σε όλες τις μικρές ομάδες ο τρόπος προπόνησης έχει κοινά στοιχεία (με έμφαση στην ποικιλομορφία ασκήσεων, ταχύτητα, δύναμη), η νοοτροπία και ο τρόπος συμπεριφοράς είναι εννιαίος, μέχρι και το σύστημα τακτικής από φέτος είναι το ίδιο με την πρώτη ομάδα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΙΖΟΥΝ 4-2-3-1,

ΚΟΙΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Από τις εφηβικές ηλικίες μέχρι και την δεύτερη ομάδα το σύστημα προπόνησης όλων των ομάδων είναι το 4-2-3-1 που παίζει η πρώτη ομάδα με στόχο όποιος νεαρός ποδοσφαιριστής ανέβει στην μεγάλη ομάδα να ξέρει ήδη το σύστημά της και να μην χρειάζεται χρόνο προσαρμογής σε επίπεδο τακτικής.

Η προετοιμασία των νεαρών ποδοσφαιριστών γίνεται σε όλα τα επίπεδα. Πνευματικό, ψυχολογικό και αγωνιστικό. Έτσι μ’ αυτό τον τρόπο προοδευτικά φτιάχνονται παίκτες που μαθαίνουν να είναι μέρη μίας ομάδας με κοινή νοοτροπία και ίδιους στόχους. Όλοι – προπονητές, επιτελείο και παίκτες – κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, δημιουργώντας την σχολή ποδοσφαίρου ΠΑΟΚ, ενός ομοιογενούς συνόλου με συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα και φιλοσοφία.

Τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν αρκετά πράγματα από την αρχή, σε κάθε επόμενο ηλικιακό στάδιο προσθέτουν και κάτι καινούργιο, τα πάντα, όμως, εντάσσονται σε ένα κοινό πλαίσιο εξέλιξης που δεν διαφοροποιείται από ηλικία σε ηλικία. Ακολουθούν μία πορεία μετάβασης με μία συγκεκριμένη εννιαία αντίληψη που οδηγεί αρκετά απ’ αυτά τα παιδιά από το ένα σκαλοπάτι στο άλλο, από τις μικρές εθνικές ομάδες στην υπογραφή επαγγελματικών συμβολαίων και στην προώθησή τους στην δεύτερη ομάδα, στην πρώτη ομάδα, ή στον δανεισμό τους σε άλλες ομάδες για να πάρουν εμπειρίες.

ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΝΙΚΗΤΩΝ

Το ποδόσφαιρο, πλέον, απαιτεί ταχυδυναμικούς παίκτες που τρέχουν, πρεσάρουν, έχουν κίνητρο και φιλοδοξίες καριέρας και κυρίως δεν θέλουν να χάνουν. Και τα παιδιά στις υποδομές του ΠΑΟΚ έχουν διαπεδαγωγηθεί με την κουλτούρα του νικητή. Από την Κ12 μέχρι και την Κ19 είναι όλοι πρωταθλητές. Ακόμα και ισοπαλία, όταν φέρνουν, στεναχωριούνται… Όλες οι μικρές ομάδες του ΠΑΟΚ είναι δομημένες με την φιλοσοφία του πρωταθλητισμού και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα, ενώ αντίθετα οι ξένοι που ήρθαν με μεταγραφές τον περασμένο Δεκέμβριο ή το καλοκαίρι, έπαιζαν σε ομάδες ως επί το πλείστον μικρομεσαίες και δεν είχαν ιδέα του τι σημαίνει η πίεση των τίτλων και του πρωταθλητισμού.

Τα αποτελέσματα των ακαδημιών είναι αδιαμφισβήτητα και φέρνουν “χρυσάφι” στον ΠΑΟΚ. Τζόλης Μιχαηλίδης, Τσιγγάρας, Κωνσταντέλιας, Κουλιεράκης, Λύρατζης, Τσαούσης, Κούτσιας για να μην πάμε πιο παλιά σε Πέλκα, Σταφυλίδη και άλλους, ενώ υπάρχει και η νέα φουρνιά που έρχεται από πίσω με πολλούς ταλαντούχους στην β ομάδα και στις ομάδες υποδομών.