Σκάνδαλο! Τι λέει η παγκόσμια οδηγία ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ για τις αρμοδιότητες του VAR στα πέναλτι- ήταν πρέπον ο διάλογος Τρεϊμάνις – Πινέιρο;

Συντάκτης: Share:

Κίνηση ματ φαίνεται ότι έκανε ο ΠΑΟΚ ζητώντας το βίντεο με τον διάλογο του διαιτητή Αντρίς Τρεϊμάνις με τον Πορτογάλο VARίστα Ζοάο Πινέιρο. Σε κάθε περίπτωση αμφότεροι είναι “στριμωγμένοι” από τα γεγονότα και ο διάλογός τους θα αποκαλύψει πολλά.

Ακόμα και ο “πρέπον” να ήταν ο διάλογός τους στην φάση του πέναλτι, με βάση την λογική, έχουν κάνει παράβαση κανονισμών. Και εξηγούμε τι ακριβώς εννοούμε. Η παγκόσμια οδηγία της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ προς τους διαιτητές και τους Varίστες λέει με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο πως τον πρώτο λόγο σε περιπτώσεις πέναλτι, εν προκειμένου, έχει ο διαιτητής στον αγωνιστικό χώρο.

Μόνο εάν ο Varίστας είναι 100% σίγουρος πως δεν υπάρχει πέναλτι καλεί τον διαιτητή να δει ξανά την φάση. Σε περίπτωση αμφιβολίας του Varίστα αναφέρει η παγκόσμια οδηγία ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ πρέπει ο Varίστας να συμφωνήσει με την απόφαση του διαιτητή.

Σε μία τέτοια φάση πέναλτι, όπως του Ολιβέιρα, στην οποία ο διαιτητής σφύριξε άμεσα την παράβαση, δίνοντας και κάρτα στον αμυντικό (Μπα), μπορεί να πει ένας Varίστας ότι είναι σίγουρος πως δεν υπάρχει πέναλτι και να το αιτιολογήσει με βάση τους κανονισμούς; Πολύ δύσκολο έως απίθανο. Εάν το έκανε αυτό ο Πινέιρο πρέπει να στηρίχθηκε σε κανονισμούς που δεν υπάρχουν.

Εάν, όπως είναι λογικότερο, ο Πινέιρο είπε στον Τρεϊμάνις, ότι έχει αμφιβολίες για το πέναλτι και τον κάλεσε γι’ αυτό τον λόγο να το ξαναδεί, τότε, ξεκάθαρα και ο Λετονός και ο Πορτογάλος έχουν παραβλέψει την παγκόσμια οδηγία γι’ αυτές τις περιπτώσεις που λέει ξεκάθαρα πως ο Varίστας πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιος ότι δεν υπάρχει πέναλτι για να καλέσει στο VAR τον διαιτητή.

ΟΙ ΑΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΩΛΟΥ…

Συνεπώς, γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ο διάλογος του Τρεϊμάνις με τον Πινέιρο στην επίμαχη φάση του πέναλτι, ο οποίος με την ικανοποίηση του αιτήματος του ΠΑΟΚ θα γίνει γνωστός στις εμπλεκόμενες ομοσπονδίες της Πορτογαλίας, της Λετονίας και την Επιτροπή Διαιτησίας της UEFA, ενώ πρέπει δικαιωματικά να γνωστοποιηθεί και στην θιγόμενη ομάδα που είναι ο ΠΑΟΚ. Το βίντεο με τον διάλογο θα διασαφηνίσει με βάση ποια κριτήρια αποφάσισαν ο Τρεϊμάνις και ο Πινέιρο να καταστρατηγήσουν κάθε έννοια των κανονισμών, ανακαλώντας μία καταφανέστατη περίπτωση πέναλτι, που εμπίπτει στον ορισμό του απρόσεκτου μαρκαρίσματος.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ…

Πέραν, όμως, από τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τον περιβόητο διάλογο Τρεϊμάνις – Πινέιρο και τα οποία ίσως ανοίξουν τους “ασκούς του αιώλου”, με αφορμή την διαιτησία στο Καραϊσκάκη επανέρχονται κι άλλα ακανθώδη ερωτήματα…

Για ποιο λόγο η αίθουσα του VAR βρίσκεται στην Αθήνα και όχι σε κάποια άλλη πόλη της περιφέρειας με εύκολη πρόσβαση απ’ όλη την Ελλάδα, όπως είναι ο Βόλος; Τι και ποιους εξυπηρετεί αυτή η απόφαση;

Για ποιο λόγο έρχονται για ένα ματς διαιτητής και Varίστες από διαφορετικές χώρες, άρα και με διαφορετική νοοτροπία παιξίματος; Η επίκληση τη μη διαθεσιμότητας ενδεχομένως διαιτητών και Var από την ίδια χώρα δεν λύνει το πρόβλημα. Η υπόθεση έχει ζουμί και αναμένονται με έκδηλο ενδιαφέρον οι εξελίξεις…