Η τραγωδία της Θύρας 7, ο συγχωριανός διαιτητής Τυχάλας και η… τύχη της χαμένης άδειας!

Συντάκτης: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

O Γονιμιώτης διαιτητής, Κώστας Τυχάλας, συγγενής και συγχωριανός μου έτυχε να συμμετέχει ως επόπτης στον τραγικό αγώνα Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στις 8-2 -1981.

 

Μια μέρα χαραγμένη και σε μένα προσωπικά, καθώς αν και «βητάς» στην Σχολή Δοκίμων Τεθωρακισμένων της Αυλώνας, ζήτησα άδεια για να μεταβώ στο Καραϊσκάκη και να δω το παιχνίδι και τον Κώστα Τυχάλα ως επόπτη, αλλά  ευτυχώς δεν μου δόθηκε άδεια. Έτσι ακούγαμε από το ραδιόφωνο κρυφά την περιγραφή του αγώνα, ενώ το βράδυ μάθαμε τα τραγικά συμβάντα και τότε είπαμε να που σταθήκαμε τυχεροί, ενώ θλίψη και κατήφεια σκέπασε όλο το κέντρο της Αυλώνας .

 

 

Θυμάμαι τον διαιτητή «κόσμημα» του Σ. Δ. Σερρών, Κώστα Τυχάλα, να εμπνέει τότε τον σεβασμό όλων για την προσωπικότητα του και την ακεραιότητα του. Με την επιβλητικότητα του το ήθος και την αξιοπρέπεια του, «στόλιζε» με την παρουσία του τα γήπεδα  της Α΄ Εθνικής καθώς όλες οι ομάδες ήθελαν τον Κώστα Τυχάλα να διευθύνει τους αγώνες, διότι ήταν αψεγάδιαστος τίμιος και ακριβοδίκαιος παίζοντας 50- 50 τους ισχυρούς με τους αδύνατους για αυτό και κέρδισε με το σπαθί του τον σεβασμό των μεγαλύτερων παραγόντων της τότε εποχής, όσο και των μικρότερων σε εμβέλεια.

 

 

Δυστυχώς, όμως εκείνος ο αγώνας στιγμάτισε και τον ίδιο προσωπικά. Έλαχε να είναι στην τριπλέτα μαζί με τον Σερραίο διαιτητή, Δημήτρη Κωτούλα και τον Στέλιο Ευαγγελίδη, όπου σε εκείνο το ευρύ σκορ 6-0 στην Θύρα 7 έχασαν τη ζωή τους 21 φίλαθλοι του Ολυμπιακού, πάνω στο άνθος της ηλικίας τους με το χαμόγελο στα χείλη, τόσο άδικα κατά την αποχώρηση τους από το γήπεδο στην πιο αποφράδα μέρα του ελληνικού αθλητισμού.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν αποχωρούσαν από το Καραϊσκάκη και άκουγαν τα ασθενοφόρα νόμιζαν ότι ήταν πανηγυρισμοί του Ολυμπιακού, ενώ τα δυσάρεστα και τραγικά νέα τα έμαθαν και οι ίδιοι ραδιοφωνικά όταν έφτασαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Ο Κώστας Τυχάλας αφιέρωσε πολλά χρόνια στη διαιτησία, ως διαιτητής και επόπτης σε παιχνίδια Α’ Εθνικής βοηθώντας τους συνδέσμους Διαιτητών Σερρών και Κιλκίς.

 

 

Στην ανάρτηση του για την θλιβερή μέρα ο Κώστας Τυχάλας έγραψε στο facebook!

 

Σαν σήμερα 8.2.1981 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΑΕΚ 6-0 στη Θύρα 7 έχασαν τη ζωή τους 21 φίλαθλοι εντελώς άδικα κατά την αποχώρηση τους από το γήπεδο Θυσιάστηκαν για την αθλητική ιδέα, για το πιστεύω τους. Δυστυχώς από διαιτητικής πλευράς συμμετείχα και εγώ. Το διαιτητικό τρίο είναι των ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΤΟΥΛΑΣ-ΤΥΧΑΛΑΣ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ.

 

 

Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ… ΤΑΦΟΣ!

Μέχρι όμως το… μοιραίο, όλα ήταν ιδανικά για τους “ερυθρόλευκους”. Ο “Θρύλος” των Σαργκάνη, Γαλάκου, Αναστόπουλου και Νικολούδη, ήταν καταιγιστικός. Με τρία γκολ του Γαλάκου και ένα από τους Κουσουλάκη, Ορφανό και Βαμβακούλα, συνέτριψαν την ΑΕΚ με 6-0.

Οι Πειραιώτες στις κερκίδες του γηπέδου έστησαν γιορτή για τους μεγάλους θριαμβευτές αλλά στην Θύρα 7, η κατάληξη ήταν… τραγική. Με την έξαψη της χαράς να βρίσκεται στο απόγειο της, όλοι προσπάθησαν να βρεθούν κοντά στα ινδάλματά τους. Έτσι, το μοιραίο δεν άργησε να συμβεί, με εκατοντάδες κόσμου να ποδοπατούνται. Τραγικός απολογισμός: 21 ψυχές να χάνονται άδικα, βυθίζοντας στο πένθος, όχι μόνο τη φίλαθλη Ελλάδα, αλλά όλη τη χώρα. ‘Όλοι έκλαψαν για τον άδικο χαμό των παιδιών. Ευχή όλων μας, ανεξαρτήτως οπαδικών χρωμάτων, να μην ξαναζήσει ο τόπος μας παρόμοιες στιγμές.

 

 

Αιωνία η μνήμη των άδικοχαμένων… ψυχών.