Μπένετ: «Στόχος να βελτιώσουμε την εικόνα – Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία»!

Συντάκτης: Share:

Συνέντευξη στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και τον Δημήτρη Μαλισιώβα παραχώρησε ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Στιβ Μπένετ και μίλησε μεταξύ άλλων για την παρουσία του στην κεφαλή της ελληνικής διαιτησίας, τον δεύτερο γύρο που έρχεται, αλλά και το ντέρμπι της Λεωφόρου, επισημαίνοντας την ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας όλων.

 

«Ο δεύτερος γύρος θα έχει καλύτερες διαιτησίες, αφού οι περισσότεροι είδαν τη διαφορά στον πρώτο. Στόχος είναι να βελτιώσουμε την εικόνα και ευελπιστώ πως θα τα καταφέρω. Λάθη γίνονται και θα γίνονται σε όλο τον κόσμο και στο ελληνικό πρωτάθλημα και πάνω σ’ αυτά δουλεύουμε όλα τα μέλη της ΚΕΔ. Είμαι μόλις πέντε μήνες στην Ελλάδα, αλλά πιστεύω πως έχω την ικανότητα να τα καταφέρω .Μελετώ την κουλτούρα των Ελλήνων και προσπαθώ να μπω στη σκέψη σας. Είναι ρίσκο να εργάζεσαι στην Ελλάδα στον τομέα της διαιτησίας, όμως και ποια δουλειά σε υψηλό επίπεδο δεν αποτελεί ρίσκο; Ουσιαστικά πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία όλων στην Ελλάδα, αν θέλετε να δείτε καλύτερα αποτελέσματα», ανέφερε.

Ο 61χρονος πρώην διαιτητής FIFA, ξεκαθάρισε για τους ορισμούς πως: «Εγώ είμαι υπεύθυνος αποκλειστικά για τους ορισμούς. Υπάρχει πίεση, αλλά δεν επηρεάζομαι. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία παρέμβαση από κανέναν, ούτε από τον Πρόεδρο με τον οποίο σε άλλα συμφωνώ και σε άλλα διαφωνώ όταν συζητάμε στο πλαίσιο της λειτουργίας. Αν τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι ένας λόγος να σκεφτώ την αποχώρηση μου από την ΕΠΟ».

 

Ο Μπένετ πήρε θέση και για το πέναλτι στη Λεωφόρο, στον αγώνα Παναθηναικός-Ολυμπιακός: «Οι φίλαθλοι φορούν χρωματιστά γυαλιά σ’ όλο τον πλανήτη, όπως και στην Ελλάδα άρα χαίρονται για πέναλτι υπέρ των ομάδων τους. Να τονίσω όμως πως οι διαιτητές πρέπει να λαμβάνουν την απόφαση μέσα στο γήπεδο και να την λαμβάνουν πρώτοι κι όχι ο VAR. Ο VAR πρέπει να αναρωτηθεί, αν για αυτόν υπάρχει ξεκάθαρο λάθος για να παρέμβει .Ο διαιτητής επί προκειμένω καταλόγισε φάουλ, με τον VAR να παρεμβαίνει για το αν ήταν εντός η εκτός περιοχής κι όπως είδαν όλοι στο τέλος ήταν εντός περιοχής. Ξεκαθαρίζω, πως για την ΚΕΔ σημασία έχει η απόφαση να λαμβάνεται από τον διαιτητή εντός γηπέδου κι έτσι έγινε».

 

Ο άνθρωπος που ορίζει τις τύχες της ελληνικής διαιτησίας εξήγησε γιατί η ΚΕΔ δεν μπορεί να τιμωρήσει τους ξένους διαιτητές που διευθύνουν τα ντέρμπι στην Ελλάδα ,ενώ στην ερώτηση για την τοξικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου και το αν μπορεί να την εκτονώσει είπε: «Τα θαύματα συμβαίνουν, όντως είναι πολύ δύσκολο, αλλά όλα είναι θέμα εκπαίδευσης, αφού πολλοί δεν γνωρίζουν τους κανονισμούς. Σημαντικό είναι να εκπαιδεύσουμε πρώτα τους διαιτητές να μην κάνουν λάθη και μετά τους δημοσιογράφους και το κοινό, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση. Επίσης να ξεκαθαρίσουμε πως τους ξένους διαιτητές τους προσκαλούμε στην Ελλάδα και ανήκουν σε άλλες Ομοσπονδίες. Ξέχωρα πως δεν είναι εύκολο να βρεις διαιτητές υψηλού επιπέδου στο χρόνο που θέλουμε, γιατί έχουν προτεραιότητα το εγχώριο πρωτάθλημα τους ή τα ματς των ευρωπαικών διοργανώσεων, δεν έχουμε δικαίωμα βάσει κανονισμών να παρέμβουμε αν κάνουν λάθη. Αρμόδια για αυτό είναι η UEFA και η FIFA».

 

Με τον Κλάτενμπεργκ όμως μιλά ως πρώην συνεργάτες, τη στιγμή που πλέον εργάζεται στη Superleague 1; «Ίσως δεν ξέρουν πολλοί, πως για τρία χρόνια ήμουν ο προσωπικός κόουτς του κ Κλάτενμπεργκ και μιλούσαμε πάρα πολύ. Παρ όλα αυτά ,δεν μπορώ να πω πως συμφωνώ 100/ 100 με τον τρόπο που λειτουργεί. Εγώ λειτουργώ βάσει κανονισμών και λαμβάνω ή κρίνω μια απόφαση, βάσει κανονισμών…».

 

Ο κ Μπένετ πήρε θέση και για την Επαγγελματική διαιτησία που είναι προ των πυλών θέτοντας ένα κρίσιμο ερώτημα: «Στην Αγγλία η επαγγελματική διαιτησία έχει Άγγλους διαιτητές. Το θέμα στην Ελλάδα είναι με ποιους θα κάνουμε την επαγγελματική διαιτησία; Με τους ξένους που καλούμε συνεχώς η με τους Έλληνες; Μπορούμε πάντως να προχωρήσουμε σταδιακά, αφού πρέπει να δούμε τα συμβόλαια, αλλά και τον τρόπο που θα συνδυάσουν την εργασία τους οι διαιτητές. Πάντως αν εξοικονομούσαμε τα χρήματα που δίνονται για την έλευση των ξένων με σεμινάρια και πολλή δουλειά θα είχαμε καλά αποτελέσματα».

 

Για την πιθανότητα να δούμε Έλληνα ρέφερι στα ντέρμπι απάντησε: «Μπορείτε να μου απαντήσετε εσείς σ αυτή την ερώτηση; Εγώ πάντως προσπάθησα να ορίσω, αλλά αντέδρασαν οι μεγάλοι σύλλογοι, αντέδρασε ο κόσμος οπότε αυτό μας πήγε πίσω και είναι λυπηρό. Θέτω παράλληλα το ρητορικό ερώτημα, γιατί οι σύλλογοι ή οι παίκτες αλλάζουν συμπεριφορά σε έναν άγνωστο ρέφερι που παίζει στο ελληνικό πρωτάθλημα ή σε αγώνα τους για τα Κύπελλα Ευρώπης; Μήπως κρύβεται κάτι πίσω από αυτή τη συμπεριφορά, μήπως πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη συμπεριφορά»;

 

Ο Μπένετ σχολίασε και τη διαμάχη των παραγόντων της διαιτησίας στην προσπάθεια τους να εκπροσωπηθούν στην ΕΕ της ΕΠΟ λέγοντας: «Δεν μπορώ να καταλάβω από πού προκύπτει η ανάγκη να υπάρχουν παλαιοί διαιτητές ως Ένωση στην ΕΕ, αφού η ΚΕΔ κάνει πολύ καλά τη δουλειά της, συνομιλεί με την ΕΕ, ώστε να ληφθούν αποφάσεις και να δώσει λύσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί υπάρχει αυτή η διάθεση να βρεθούν πρώην διαιτητές στην ΕΕ της ΕΠΟ».

 

Όσον αφορά την έλλειψη διαιτητών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα τοπικά πρωταθλήματα είπε «Όντως συμβαίνει, αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Η παραβατικότητα παραγόντων – παικτών, η βία από φιλάθλους είναι αποτρεπτικοί παράγοντες να έλθουν νέα παιδιά στο χώρο. Πρέπει να δούμε, αν είναι ελκυστικό το προϊόν που προσφέρουμε στη νέα γενιά. Δεν είμαι σε θέση να πω, αν το πρόβλημα αφορά αποκλειστικά τη διαιτησία».

 

Ο Άγγλος αριχιδιαιτητής μίλησε και για την καθημερινότητα του στην ΕΠΟ και για την πιο δύσκολη μέρα απ τη στιγμή που ανέλαβε αυτό το εγχείρημα. «Στην Ελλάδα όντως κάθε μέρα έχει τη δυσκολία της. Παρ όλα αυτά υπάρχουν πολλές προκλήσεις που κάνουν ενδιαφέρουσες τις ημέρες. Κάνοντας πολλά σεμινάρια αναλύουμε εκθέσεις, βλέπουμε αγώνες εργαζόμενοι όλη μέρα, επτά μέρες την εβδομάδα, εγώ κι όλα τα μέλη της ΚΕΔ που είναι εξαιρετικοί συνεργάτες. Κάθε μέρα λοιπόν είναι μια μέρα πρόκλησης. Θα ήταν ενδιαφέρον να έλθετε και σας προσκαλώ, ώστε να καταγράψετε για μια εβδομάδα τον τρόπο που εργαζόμαστε και να μεταφέρετε στο κοινό ,πως κινούμαστε, γιατί δεν είναι κατανοητό από πολλούς τι δουλειά γίνεται με αποτέλεσμα να λέγονται ανυπόστατα πράγματα τα οποία με ενοχλούν».

 

O κ. Μπένετ ρωτήθηκε για την ομάδα που θα κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα: «Το φετινό πρωτάθλημα μπορεί να το πάρει οποιαδήποτε ομάδα. θα το πάρει όποια ομάδα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς» ,απάντησε χαμογελώντας για να συνεχίσει: «Βρισκόμαστε στη θέση να λέμε, πως μπορούν πολλές ομάδες να το κατακτήσουν. Υπάρχουν πολλές καλές ομάδες, άρα έντονος ανταγωνισμός. Όποια είναι πιο τυχερή θα το κατακτήσει».