Μπουτάρης για την επίθεση στον Λευκό Πύργο: «Μου επιτέθηκαν μόλις έκανε νεύμα ο Ψωμιάδης»

Συντάκτης: Share:

Ξεκίνησε, μετά από επτά αναβολές, η δίκη του Παναγιώτη Ψωμιάδη και άλλων 11 για τη φραστική και σωματική επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη τον Μάιο του 2018.

Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης κάθισαν συνολικά επτά από τους 12 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση του πρώην δημάρχου που εξιστόρησε τις στιγμές της βίαιης επίθεσης που συντάραξαν την πόλη, ενώ ακολούθησαν ο προσωπικός του αστυνομικός, ο οδηγός του, που ήταν παρόντες στην επίθεση καθώς και ένας μάρτυρας που έλεγξε τα βίντεο.

Οι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν σε επόμενη δικάσιμο καθώς η δίκη διεκόπη λόγω παρέλευσης ωραρίου.

Οι 12 κατηγορούνται κατά περίπτωση για διατάραξη κοινής ειρήνης και φθορά ξένης ιδιοκτησίας ενώ η κατηγορία που βαραίνει τον Παναγιώτη Ψωμιάδη αφορά στην προτροπή σε διάπραξη πλημμελήματος. Το αδίκημα της εξύβρισης λόγω και έργω παραγράφηκε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Μπουτάρης δέχτηκε φραστική και σωματική επίθεση από ομάδα ατόμων κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων στις 19 Μαΐου του 2018 στην Πλατεία του Λευκού Πύργου.

Βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας κατέγραψαν πολίτες να στρέφονται μαινόμενοι κατά του πρώην δημάρχου, τον οποίο προσπαθούσαν να φυγαδεύσουν ο προσωπικός του αστυνομικός και η τέως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα. Τα εν λόγω ντοκουμέντα εξετάστηκαν κατά την προκαταρκτική έρευνα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, βοηθώντας στην ταυτοποίηση των κατηγορουμένων.

Όσον αφορά στον πρώην περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, κατηγορείται ότι παρακίνησε το πλήθος να στραφεί εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη, καθώς την ώρα που έκανε δηλώσεις σε τοπικό μέσο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, τόνισε χαρακτηριστικά «να, αυτός έχει ξεπουλήσει τη Μακεδονία. Αυτή η χολέρα, αυτό το τραβέλι το πολιτικό» την ώρα που διακρίνεται να περνά ο πρώην δήμαρχος.

 

Στην κατάθεσή του ο Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε πως όταν μετέβη στο σημείο για τις εκδηλώσεις, ήδη είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου.

«Πέρασα μπροστά από τον Ψωμιάδη. Με έβρισε, με είπε τραβέλι. Όταν έφτασα απέναντί του, σήκωνε τα χέρια του στον κόσμο που με έβριζε άσχημα. Μου έλεγαν αισχρούς χαρακτηρισμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

«Αντιλήφθηκα πως με αυτήν τη κίνηση του Ψωμιάδη, τρεις ομάδες που ήταν διάσπαρτες ήρθαν προς το μέρος μου. Εγώ κατάλαβα ότι με το νεύμα αυτό κινήθηκαν προς το μέρος μου. Με περικύκλωσαν, με σκουντούσαν και με χτύπησαν. Δεν έβλεπα πρόσωπα», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια είπε πως ο προσωπικός του αστυνομικός, ο οδηγός του και η τότε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, προσπάθησαν να τον φυγαδεύσουν, ενώ πρόσθεσε πως χτυπήθηκε με ένα γεμάτο μπουκάλι νερό στο κεφάλι, τον έριξαν κάτω και τον χτυπούσαν. Ανέφερε ακόμα πως το μαινόμενο πλήθος προκάλεσε φθορές και στο υπηρεσιακό όχημα. «Όχι απλά δεν σταμάτησαν να με χτυπάνε αλλά έσπασαν και το αυτοκίνητο. Σταμάτησαν μόνο όταν μπήκα στο αυτοκίνητο και έφυγα», τόνισε ο δήμαρχος.

«Μόνο τον Ψωμιάδη μπορώ να αναγνωρίσω», ανέφερε ο πρώην δήμαρχος. «Παλαιότερα είχαμε καλές σχέσεις. Όταν με είπε πολιτικό τραβέλι και χολέρα τα είπε δυνατά για να τα ακούσω», κατέληξε στην απολογία του.

 

Πηγή: voria.gr