Νέες αντιδράσεις στη Βουλή για το νομοσχέδιο Αυγενάκη

Συντάκτης: Share:

Έντονη κριτική προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για το αθλητικό νομοσχέδιο, από τους εισηγητές των κομμάτων. Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για «διγλωσσία».

 

Από έντονη κριτική συνοδεύτηκε το αθλητικό νομοσχέδιο του Λευτέρη Αυγενάκη, την Τετάρτη 16/9, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη β’ ανάγνωση του, όπως είχε συμβεί και στην πρώτη ανάγνωση, όπου εναντίον του τάχθηκε ακόμη και η Ντόρα Μπακογιάννη, προκαλώντας εσωκομματική κόντρα.

 

Οι εισηγητές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον υφυπουργό Αθλητισμού, μεταξύ άλλων, ότι «εργαλειοποιεί» τους Ολυμπιονίκες, για «κρατική παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών, χωρίς να φέρνει μάλιστα την ανανέωση», για «προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει και να ποδηγετήσει το αθλητικό κίνημα και ότι θέλει να ελέγξει τις διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών.

 

– Ο εισηγητής της μειοψηφίας, Θάνος Μωραϊτης, κατηγόρησε τον υφυπουργό Αθλητισμού ότι «εργαλειοποιεί» τους Ολυμπιονίκες και τους πρωταθλητές, παρουσιάζοντας το βίντεο στήριξης στην αθλητική μεταρρύθμιση. «Οι Ολυμπιονίκες και οι πρωταθλητές ανήκουν στη χώρα και δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση να εργαλοποιούνται για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν πρόκειται να έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί τους, ούτε να φέρουμε επιστολές από άλλους Ολυμπιονίκες, που καταδικάζουν το νομοσχέδιο. Δεν θέλουμε να φέρουμε διχασμό στην αθλητική οικογένεια», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Επίσης, έκανε λόγο για «κατ’ επίφαση διαβούλευση εν μέσω θέρους» και ζήτησε ξανά από τον κ. Αυγενάκη να αποσαφηνίσει αν ισχύει ή όχι η αναδρομικότητα των θητειών. «Με τις διατάξεις που φέρνετε δεν προάγετε τον εκδημοκρατισμό, επιδιώκετε τον απόλυτο έλεγχο των ομοσπονδιών», υποστήριξε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος δήλωσε σύμφωνος με το Μητρώο Αθλητικών Φορέων και την εξάλειψη των σωματείων «σφραγίδα», κατηγόρησε όμως την κυβέρνηση ότι το χρησιμοποιεί για λάθος σκοπούς, συνδέοντας το μητρώο με τις αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών.

 

«Το νομοσχέδιο δεν σκοπεύει στην ανανέωση, αλά στην ανάδειξη των δικών σας ανθρώπων. Η μεταρρύθμιση είναι ένα κενό σαρκίο και μία συρραφή επιβολής και αυταρχισμού. Μία αντιδημοκρατική μεθόδευση στο χώρο του αθλητισμού», κατέληξε ο κ. Μωραϊτης.

 

Ο Λευτέρης Αυγενάκης αρνήθηκε τον όρο «εργαλειοποίηση» και υπογράμμισε ότι «οι Ολυμπιονίκες και οι πρωταθλητές δικαιούνται να έχουν άποψη». «Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, είμαστε κράτος δικαίου», πρόσθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

 

– Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, έκανε λόγο για «κρατική παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών, χωρίς να φέρνει μάλιστα την ανανέωση. Το ΚΙΝΑΛ στηρίζει την εξυγίανση του αθλητισμού και την καταγραφή των σωματείων που έχουν πραγματική δραστηριότητα» πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντόπουλος, εκφράζοντας όμως, επιφυλάξεις για τον τρόπο εφαρμογής του μητρώου. Σε σχέση με την άρση κωλυμάτων, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ υποστήριξη ότι «δημιουργείται κίνδυνος να ταυτίζονται ελέγχοντες και ελεγχόμενοι», ενώ παράλληλα προειδοποίησε για τον κίνδυνο κυρώσεων σε βάρος της χώρας μας, λόγω των παρεμβάσεων στις εκλογικές διαδικασίες των ομοσπονδιών. «Το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του αθλητισμού», κατέληξε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

 

– Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Μανώλης Συντυχάκης μίλησε για «προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει και να ποδηγετήσει το αθλητικό κίνημα, ανοίγοντας το δρόμο για την άλωση και του ερασιτεχνικού αθλητισμού από επιχειρηματικά συμφέροντα». Ο ειδικός αγορητής του Κουμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κατηγόρησε τον υφυπουργό Αθλητισμού ότι αγνόησε τις προτάσεις των αθλητικών φορέων, ενώ χαρακτήρισε «ψίχουλα» τα 12 εκατ. ευρώ που μοιράζονται ως ενίσχυση στα αθλητικά σωματεία και τόνισε ότι ο αθλητισμός λόγω κόστους έχει γίνει πολυτέλεια για τη λαϊκή οικογένεια.

 

– «Πού ακούστηκε αναδρομικότητα στις θητείες; Ούτε στα ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν υπάρχει αναδρομικότητα», επισήμανε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας που επανέλαβε ότι τα προνόμια των διακριθέντων αθλητών πρέπει να περιορίζονται στην είσοδο σε σχετικές πανεπιστημιακές σχολές, στις στρατιωτικές σχολές και στα Σώματα Ασφαλείας και όχι στις υπόλοιπες σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ακόμη, επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, «… για τον οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά στο παρόν νομοσχέδιο».

 

– Τέλος, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να ελέγξει τις διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών. «Είναι νομικά κατοχυρωμένη η διοικητική αυτονομία (σ.σ. των ομοσπονδιών) και περιορίζει τη δυνατότητα κρατικής παρέμβασης», τόνισε η κα. Σακοράφα που αμφισβήτησε τη σκοπιμότητα του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων. Αναφερόμενη στην παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη, για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους εκπροσώπους των αθλητών στο Δ.Σ. τη χαρακτήρισε θετική και ζήτησε να προβλεφθεί και εκπροσώπηση των εργαζομένων κάθε Ομοσπονδίας.

 

Ο Αυγενάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «διγλωσσία»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους παράγοντες που αντιδρούν στις διατάξεις του αθλητικού νομοσχεδίου, για «διγλωσσία» και προχώρησε στην ανάγνωση αποσπασμάτων από τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση του νόμου Βασιλειάδη, τον Μάρτιο του 2019, αναφορικά με τους περιορισμούς στις θητείες των μελών των Δ.Σ. ομοσπονδιών.

Μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, «η Ελένη Αυλωνίτου, εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προέρχεται και από το χώρο του αθλητισμού, υποστήριζε τότε ότι το νομοσχέδιο θεσπίζει επίσης θητείες για το συμβούλιο των ομοσπονδιών. Θέλει, με άλλα λόγια, να τελειώσει σχέσεις, που τυχόν δημιουργούνται, λόγω μακρόχρονης φιλίας σε τέτοιες θέσεις ευθύνης».

 

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε επιπλέον στην τότε τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του ΣΕΓΑΣ, Βασίλη Σεβαστή, ο οποίος κατά την ακρόαση φορέων είχε πει ότι «με τις θητείες και το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Εγώ, προσωπικά, εκφράζοντας και την ομοσπονδία μου, είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση να πούμε ότι οι θητείες είναι ένα μέτρο, το οποίο δεν είναι δημοκρατικό, σε μεγάλο βαθμό».

Αναφέρθηκε επίσης σε ανάλογη τοποθέτηση του γεν. γραμματέα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μανώλη Κολυμπάδη, ο οποίος είχε πει: «Θα σας πω τρεις από τις συστάσεις της ΔΟΕ που δεν συμπεριλήφθηκαν στο καταστατικό. Τρεις δεν έγιναν δεκτές. Δεν έγινε δεκτός ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος είναι το πρώτο θέμα, που θέλει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να ανήκουν οι Ολυμπιακές επιτροπές και όχι να είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Αυτό, όμως, κατά τη διαβούλευση του καταστατικού, δεν το θέλατε εσείς, κ. Βασιλειάδη. Το δεύτερο είναι οι θητείες, αλλά όχι υποχρεωτική σύσταση. Ελαφριά σύσταση, όχι υποχρεωτικότητα και τα όρια ηλικίας, όπως είπατε».

 

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε εκ νέου στο ψήφισμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην 23η συνεδρίαση της Ολομέλειάς της, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα, μεταξύ άλλων, ότι «τα μέλη της Ολομέλειας αποφάσισαν ότι μέσα σε διάστημα έξι μηνών, οι αθλητικές ομοσπονδίες τους θα προχωρήσουν στην εναρμόνιση των καταστατικών τους στο θέμα των θητειών και των ορίων ηλικίας με τις διατάξεις που ισχύουν στις αντίστοιχες διεθνείς ομοσπονδίες τους», επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ως τώρα.

Τέλος, αναφέρθηκε και σε επιστολή του Διευθυντή Αλληλεγγύης και Σχέσεων Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών της ΔΟΕ, Τζέιμς ΜακΛίοντ προς τα μέλη της ΕΟΕ, στις 18 Δεκεμβρίου 2019, όπου αναφερόμενος στην ψήφιση του προηγούμενου αθλητικού νόμου (4639/2019), σημείωνε χαρακτηριστικά: «Το ζήτημα του καθορισμού εύλογων ορίων ηλικίας ή /και θητειών είναι σαφώς σημαντικό στοιχείο των βασικών προτύπων χρηστής διακυβέρνησης.

 

Όπως γνωρίζετε, αυτό είναι κάτι που η ΔΟΕ έχει εφαρμόσει η ίδια εδώ και πολύ καιρό, και το οποίο συνιστάται έντονα στα μέλη του Ολυμπιακού Κινήματος ως μέρος των βασικών αρχών της χρηστής διακυβέρνησης. Ως εκ τούτου, δεν έχουμε, κατ’ ουσίαν, αντίρρηση στην αρχή της θέσπισης τέτοιων περιορισμών. Αυτό που μας λυπεί είναι ότι αυτό έπρεπε να αντιμετωπιστεί στο νόμο και όχι να έχει εφαρμοστεί άμεσα και ενεργά από κάθε αθλητική οργάνωση στο αντίστοιχο καταστατικό τους».