O Kώστας Εφραιμίδης ξέρει καλά την πόλη της Θεσσαλονίκης! (pic)

Συντάκτης: Share:

Κώστας ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ: Το ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ της πόλης…

 

Γνωρίστηκα με τον Κώστα πριν καμιά τριανταριά χρόνια. Ακριβώς δεν λέμε γιατί φαινόμαστε μεγάλοι και δεν είμαστε! Στο πρώτο τότε ιδιωτικό, (για την ακρίβεια δημοτικό) τηλεοπτικό κανάλι της Ελλάδας, την περίφημη TV 100. Μαζί με καμιά δεκαριά ακόμα ανθρώπους ήμασταν η ομάδα που έστησε την ιδιωτική, τέλος πάντων την εκτός της κρατικής ΕΡΤ, τηλεόραση στην Ελλάδα.  Απίθανα πράγματα. Σπουδαίοι καιροί…

 

Η μικρή αυτή ιστορική αναδρομή έχει έναν και μόνο λόγο. Να πούμε λοιπόν μερικές αλήθειες για τον Κώστα. Ο οποίος ήταν η ψυχή της τηλεόρασης. Ζωσμένος με την κάμερα, τις μπαταρίες, τα τριπόδια, (και ήταν και τεράστια τους καιρούς εκείνους και βαριά) έτρεχε παντού, στα γήπεδα μαζί μου, στα πολιτικά θέματα με τους άλλους, στις συνεντεύξεις, στα κοσμικά events, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όποια πέτρα κι αν σήκωνες στην πόλη θα τον έβρισκες από κάτω. Να βιντεοσκοπεί. Να κάνει τον ηχολήπτη. Να φωτίζει. Να κάνει τον διευθυντή φωτογραφίας. Να σκηνοθετεί. Και μετά να γυρίζει στο μοντάζ και να μοντάρει (στα αναλογικά τότε μοντάζ), να δημιουργεί την εικόνα της πόλης. Είπα ότι ήταν η ψυχή της τηλεόρασης. Όχι λάθος. Ήταν η ψυχή της πόλης..,

 

Δεν υπήρξε πολιτικό, αθλητικό, πολιτιστικό, κοινωνικό γεγονός που να μην πέρασε από το φακό του εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Δεν υπήρξε Θεσσαλονικιός σπουδαίος, επιφανής, πολιτικός, διανοούμενος, καλλιτέχνης, δημιουργός, γιατρός, πανεπιστημιακός, που να μην καταγράφηκε από την κάμερά του. Ήταν εκεί μέσα στο χειρουργείο, όταν ο Παναγιώτης Σπύρου έκανε την πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην Ελλάδα. Ήταν εκεί στα σύνορα, όταν διαλύθηκε η Γιουκοσλαβία. Ήταν εκεί όταν ο Άρης με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, και τα άλλα παιδιά, πήρε το κύπελο στο μπάσκετ. Ήταν εκεί στο Ολύμπιον στα βραβεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ήταν εκεί στην πολιτιστική πρωτεύουσα το 1997 όταν έδωσε τη συναυλία η Αγνή Μπάλτσα (ο μόνος που επέτρεψε να βιντεοσκοπήσει ολόκληρη τη συναυλία της), ήταν εκεί στις μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις, ήταν εκεί στα υπόγεια θέατρα των νέων δημιουργών της πόλης, Ήταν και είναι εκεί εδώ και τρεις δεκαετίες, σε όλες τις στιγμές της.

 

Μετά την TV100, σειρά είχε η TV Makedonia. Το βιογραφικό του είναι γνωστό. Δεκάδες ντοκυμαντέρ, συνεργασία με την ΕΡΤ και με τα πανελλαδικά ιδιωτικά κανάλια, με ξένα δίκτυα, εκπομπές, περιοδικά. Όλα από και για την Θεσσαλονίκη.

 

Την ξέρει αυτή την πόλη ο Εφραιμίδης. Γιατί την έχει περπατήσει πόντο πόντο, την έχει φωτογραφίσει γωνιά γωνιά, την έχει φιλμογραφίσει καρέ καρέ. Κατέγραψε με τον φακό του τις εικόνες της, τους ανθρώπους της, την καθημερινή της ζωή. Έκανε ρεπορτάζ, εκπομπές, ντοκυμαντέρ, στις καλές και στις κακές στιγμές της, ανέδειξε όλα αυτά που την προβλημάτισαν αλλά και που την έκαναν περήφανη. Την ιστορία της, το παρελθόν της, το παρόν της αλλά και το μέλλον της.

Ξέρει κάθε πέτρα της. Κάθε γειτονιά της. Κάθε πρόσωπο που ζει και κυκλοφορεί μέσα της. Γνωρίζει τις αδυναμίες της. Τα προβλήματά της. Τα μυστικά της. Αυτά που θέλει να δείξει κι αυτά που θέλει να κρύψει! Τις υπέροχες διαδρομές της. Από τα Κάστρα ως την παραλία της. Γεννήθηκε εδώ και ζει στο κέντρο της όλη του τη ζωή. Και ακριβώς επείδή μέσα από τη δουλειά του το “βλέπω” και το “μοιράζομαι” είναι κυρίαρχο δεν μπορείς να είσαι ποτέ απλός θεατής των όσων διαδραματίστηκαν εδώ. Γι αυτό και πιστεύω ακράδαντα ότι είναι πολύτιμος, ότι μπορεί και πρέπει να προσφέρει και από την άλλη πλευρά της κάμερας. Γι αυτό και πιστεύω ότι το προεκλογικό σύνθημα της Κατερίνας Νοτοπούλου, με της οποίας τον συνδυασμό κατεβαίνει υποψήφιος στις εκλογές την Κυριακή το «προχωράμε μαζί» του ταιριάζει όσο σε κανέναν άλλον. Γιατί αυτός και η Θεσσαλονίκη πάνε ΜΑΖΙ.

 

* Ο Κώστας Εφραιμίδης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό της Κατερίνας Νοτοπούλου «Θεσσαλονίκη Μαζί»

 

Δείτε Επίσης

Scroll Up