Στην Αθήνα έφτασε ο Χαλίφα  Χαφτάρ- Αύριο η συνάντηση με Μητσοτάκη – Δένδια

Συντάκτης: Share:

Στην Αθήνα έφτασε λίγο μετά τις 19:50 της Πέμπτης (16/1) ο στρατάρχης της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, κάτω από άκρα μυστικότητα για λόγους ασφαλείας.

Το «αντίπαλο δέος» του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ-Σάρατζ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (19/1) και από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.

Ο στρατάρχης της ανατολικής Λιβύης θα συναντηθεί την Παρασκευή (17/1) στις 13:00 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, ενώ νωρίτερα, στις 09:30, θα έχει συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος φρουρείται από ΕΚΑΜ και Αντιτρομοκρατική, δεν είναι αρχηγός κράτους και έτσι το πρωτόκολλο δεν προβλέπει υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επίσης, θα υπάρξει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά τις επαφές του με τους Έλληνες αξιωματούχους θα επιδιωχθεί μια συνεννόηση με την Αθήνα ενόψει της διάσκεψης στη γερμανική πρωτεύουσα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για την Λιβύη στο Βερολίνο που δεν περιλαμβάνει ρητή αναφορά ότι η Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρη.

Δείτε Επίσης

Scroll Up