Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού αλλά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος αύριο η Αλεξανδρούπολη παρουσία τεσσάρων πρωθυπουργών του Σαρλ Μισέλ, και του Τζέφρι Πάιατ – Το πρόγραμμα της συνεδρίασης 

Συντάκτης: Share:

Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού αλλά και του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, θα βρίσκεται αύριο η Αλεξανδρούπολη και η περιοχή μας γενικότερα, με την εκδήλωση έναρξης κατασκευής του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU), παρουσία πολύ υψηλών προσκεκλημένων.

 

Όλα αυτά, την στιγμή που η ενεργειακή κρίση κυριαρχεί παγκόσμια, οι τιμές της ενέργειας και ειδικότερα του φυσικού αερίου έχουν… πετάξει στα ύψη εξαιτίας και των εκβιασμών της Ρωσίας προς την Ευρώπη, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις απόλυτα δικαιολογημένες αντιδράσεις για την δολοφονική εισβολή της στην Ουκρανία. Η κατασκευή λοιπόν της πρώτης μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, σηματοδοτεί και σημαίνει για την Ελλάδα και την Ευρώπη πάρα πολλά.

 

Γι’ αυτό εξάλλου και θα βρεθούν αύριο το πρωί στην Αλεξανδρούπολη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και ηγέτες των βαλκανικών χώρων, οι οποίες είτε συμμετέχουν είτε θα συνεργαστούν στο συγκεκριμένο τεράστιο project. Όπως ο Πρόεδρος Σερβίας Αλεξάνδρα Βούτσιτς, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ και ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ντίμιταρ Κοσατσέφκι. Μαζί φυσικά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην Αλεξανδρούπολη θα βρεθεί και ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, του οποίου η συμβολή σε όλες αυτές τις εξελίξεις είναι γνωστό ότι υπήρξε καθοριστική και πολύ σημαντική.

 

Πέρα από τις οποίες ενστάσεις μπορεί να έχει οποιοσδήποτε για το συγκεκριμένο έργο που ξεκινάει και θα ολοκληρωθεί έως το 2023, για τα οφέλη που μπορεί να έχει από αυτό η χώρα μας αλλά και η περιοχή, είναι δεδομένο ότι η παρουσία τόσων πολλών ηγετών στην Αλεξανδρούπολη αύριο, στρέφει τα ευρωπαϊκά αλλά και τα παγκόσμια βλέμματα εδώ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε χώρο της ΑΑΔΕ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοργανώτριας εταιρείας GASTRADE του ομίλου Κοπελούζου η οποία είναι και αυτή που υλοποιεί το έργο έχοντας συνάψει… δυνατές συνεργασίες, το πρόγραμμα θα είναι:

 

-Ξεκίνημα 12:30 Εισαγωγικό βίντεο / Ιστορία της πόλης της Αλεξανδρούπολης

 

-Εναρκτήριος λόγος από τον κ.Κωστή Σιφναίο, Αντιπρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Gastrade Εταιρικό βίντεο

 

-Ομιλίες Τοπικών Αρχών, 12:45 Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ.Ιωάννης Ζαμπούκης

 

-Σύντομος χαιρετισμός Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κ.Χρήστου Μέτιου

 

-12:55 Βίντεο / Μήνυμα μετόχων

13:05 Κεντρική Ομιλία του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κυριάκου Μητσοτάκη -Κεντρική Ομιλία του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, κ.Kiril Petkov

 

-Σύντομη ομιλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ.Charles Michel

 

-Σύντομη ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας, κ.Aleksandar Vučić

 

-Σύντομη ομιλία του Πρωθυπουργού των Σκοπίων κ.Dimitar Kovačevski

 

13:35 Τελετή υπογραφής από τους Πρωθυπουργούς της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας

 

Λήξη συνεδρίασης, 13:40

 

Επιθεώρηση και εγκαίνια από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όμως, πέρα από αυτή την κορυφαία εκδήλωση, συνδυάζει την παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη με τρεις άλλες πολύ σημαντικές κινήσεις. Με την επιθεώρηση και τα εγκαίνια τριών εμβληματικών έργων. Πρώτον, θα επιθεωρήσει τα έργα κατασκευής της Ανατολικής Περιφερειακής οδού, που θα δώσει η κυκλοφοριακή “ανάσα” στην Αλεξανδρούπολη και παράλληλα θα αυξήσει την υπεραξία του λιμανιού της, όσον αφορά τις συνδυασμένες μεταφορές.

 

Τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η οποία θα δώσει λύσεις στην ανακύκλωση του όχι μόνο για την Αλεξανδρούπολη και τους άλλους δήμους του Έβρου, αλλά και γειτονικούς όπως αυτός της Κομοτηνής.

 

Επίσης, θα εγκαινιάσει το Ιωακείμιο Γηροκομείο της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί μία λύση φιλοξενίας για τους ηλικιωμένους συντοπίτες μας.  Το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο Πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης είναι:

 

Στις 09:30 ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το εργοτάξιο για την κατασκευή της ανατολικής περιφερειακής οδού της Αλεξανδρούπολης και των συνδέσεων με το λιμάνι της πόλης και την Εγνατία Οδό.

Στις 10:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης.

Στις 11:00 ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στα εγκαίνια του νέου Γηροκομείου της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.

Στις 12:30 ο Πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Στις 14:00 ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα στους ξένους ηγέτες που θα παραστούν στην εκδήλωση για τον σταθμό FSRU.

Πηγή:.evros-news.gr