Fairplay 96,1 Live

Υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed

Συντάκτης: Share:

Υπεγράφη στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη – Νίκου Αναστασιάδη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, η διακρατική συμφωνία κατασκευής του EastMed

 

Σε μία γεμάτη αίθουσα στο Ζάππειο και παρουσία πολλών πολιτικών οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ υπέγραψαν τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed υπό το βλέμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Μπένιαμιν Νετανιάχου και του Νίκου Αναστασιάδη.

 

Της υπογραφής προηγήθηκε  τριμερής συνάντηση μεταξύ των τριών ηγετών. Να σημειωθεί πως το μεσημέρι υπεγράφη το Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 12:00 στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Η διακρατική συμφωνία για τον East Med, υπεγράφη από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη, αντίστοιχα. Επίσης, παρόντες ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ κλήθηκαν και οι πρώην υπουργοί Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Σταθάκης.

 

Μητσοτάκης: Δεν αποτελεί απειλή για κανέναν

 

Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, είναι ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για το σημαντικό έργο.

 

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρθηκε εκτενώς στις θετικές εξελίξεις που θα φέρει η συμφωνία, ενώ έστειλε – εμμέσως – και ένα μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας ότι «δεν αποτελεί απειλή για κανέναν».

 

Κάνοντας λόγο για έναν ενεργειακό κόμβο, σημείωσε πως πλέον τα αποθέματα του φυσικού αερίου θα μεταφέρονται στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

 

«Η συμφωνία έχει διάσταση οικονομική, γεωστρατηγική, αναπτυξιακή», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «αποτελεί συμβολή στην ειρήνη και την γεωπολιτική σταθερότητα».

 

«Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

«Το φυσικό αέριο θα είναι ένα καύσιμο μετάβασης» στη νέα πράσινη εποχή που αποζητά η Ευρώπη, σημείωσε, και τόνισε πως θα επιτρέψει στο να «απαλλαχθούμε από ρυπογόνες πηγές».

 

«Ο αγωγός έρχεται να συμβάλει στην διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου, που σέβεται το διεθνές δίκαιο», είπε και αναφέρθηκε στην αμερικανική στήριξη που έχει λάβει η συμφωνία.

 

Η Ελλάδα καθίσταται, «κρίσιμος παίκτης στην Ευρώπη στο θέμα του φυσικού αερίου», δήλωσε και εξέφρασε την ελπίδα του να μεταφέρονται στο μέλλον – μέσω του ίδιου αγωγού – τα αποθέματα φυσικού αερίου που «αποβλέπουμε να υπάρχουν στην Κύπρο και το Ιόνιο».

 

Ολοκληρώνοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντα ανοιχτή σε όλους, με μία προϋπόθεση: «να σέβονται το διεθνές δίκαιο».

 

Αναστασιάδης: Όποια χώρα θέλει μπορεί να συμμετέχει

 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, τονίζοντας πως η συνεργασία Ελλάδα, Κύπρου, Ισραήλ δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας.

 

Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την «άψογη», όπως είπε, διοργάνωση και τόνισε πως «με την υπογραφή της συμφωνίας επιβεβαιώνουμε ότι η συνεργασία μας δεν περιορίζεται σε θεωρητικό επίπεδο. Προωθούμε με πρακτικό και πειστικό τρόπο τα στρατηγικά μας έργα».

 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε πως ο EastMed θα ωφελήσει την ευρύτερη περιοχή και θα εφοδιάσει με φυσικό αέριο της Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έδωσε έμφαση και στο γεγονός πως το έργο αναγνωρίζεται και από τις ΗΠΑ.

 

«Η τριμερής συνεργασία έχει θεμελιωθεί σε σχήμα αυτονόητης γεωπολιτικής σχέσης και έχει ως στόχο τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Κοινή μας πεποίθηση είναι πως η συνεργασίας μας είναι βασιζόμενη στο διεθνές δίκαιο», συνέχισε.

 

Μάλιστα, σε δύο σημεία της ομιλίας του ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε πως η συμφωνία δεν στρέφεται κατά καμίας άλλης χώρας, στέλνοντας κατά αυτόν τον τρόπο έμμεσα μήνυμα στην Τουρκία, ενώ τόνισε πως όποια χώρα θέλει μπορεί να συμμετάσχει στο σημαντικό και ιστορικό αυτό έργο.

 

Νετανιάχου: Το Ισραήλ γίνεται μια ισχυρή ενεργειακή χώρα

 

«Είναι μια ιστορική ημέρα για το Ισραήλ, που γίνεται μια πολύ ισχυρή ενεργειακή χώρα», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας.

 

«Χαιρετίζω την συνεργασία με Κύπρο και Ελλάδα, που προσθέτει στην ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή. Δεν στρεφόμαστε εναντίον καμιάς άλλης χώρας. Δουλεύουμε για το καλό των λαών μας», συνέχισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

 

Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε ακόμα σε μια ανωμαλία –όπως την χαρακτήρισε– από ιστορικής σκοπιάς: «Εμείς δημιουργήσαμε τα θεμέλια και τις αξίες που έχουν επικρατήσει στην ανθρωπότητα. Στην σύγχρονη εποχή υπήρχε έλλειψη επαφής των χωρών μας, κάτι που διορθώσαμε».

 

«Πέρα από τις εξωτερικές μας σχέσεις, έχουμε δημιουργήσει τώρα και μια κοινή συνεργασία με τις άλλες χώρες της Αν. Μεσογείου», πρόσθεσε.

 

«Θέλουμε να εντατικοποιήσουμε αυτά που είναι προς το κοινό συμφέρον μας», δήλωσε ακόμη.

 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στις συμφωνίες που υπέγραψε το Ισραήλ με τους Άραβες γείτονές του, λέγοντας ότι ενισχύουν την ειρήνη στην περιοχή.

 

«Αυτή τη μέρα θα την θυμόμαστε όλοι», κατέληξε.

 

Η σημαντική συμφωνία

 

Το σχέδιο για τον EastMed, συνολικού κόστους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Ιταλία, παρακάμπτοντας την Τουρκία.

 

Μάλιστα, όπως γράφει η βρετανική οικονομική εφημερίδα «Financial Times», στόχος είναι να καλύπτει το 10% των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο.

 

Ο αγωγός EastMed είναι η επιλογή που συγκεντρώνει τα περισσότερα οικονομικά και πολιτικά πλεονεκτήματα για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη -κάτι που προκύπτει από τις προκαταρκτικές μελέτες για το έργο που εκπονήθηκαν για λογαριασμό της εταιρείας ΥΑΦΑ Ποσειδών που διαχειρίζεται το έργο και στην οποία συμμετέχουν με ποσοστά 50%-50% η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison.

 

Οι προκαταρκτικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από τους οίκους IHS, Intec SEA και C&M Engineering εξετάζουν τις εναλλακτικές επιλογές για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, καθώς και τις τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους της κατασκευής του EastMed.

 

Το σημαντικότερο όφελος για τη χώρα μας είναι πως δίνει τη δυνατότητα «ανοίγματος» σε ενεργειακούς διαδρόμους για τα ελληνική κοιτάσματα, εφόσον εντοπιστούν και αξιοποιηθούν. Την ίδια ώρα, αναβαθμίζει ενεργειακά την Αθήνα, η οποία θα αποτελέσει έναν «κρίκο» στην αλυσίδα μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη.

 

Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ

 

Διεθνή ΜΜΕ υπογραμμίζουν πως την τελευταία δεκαετία, το Ισραήλ έχει δημιουργήσει στενούς ενεργειακούς δεσμούς με την Ελλάδα και την Κύπρο ενώ η συνεργασία τους έχει επεκταθεί και στον τομέα της ασφάλειας.

 

Αυτή η διπλωματική προσέγγιση, όμως, έχει θορυβήσει την Τουρκία.

 

Και αυτό γιατί η Άγκυρα ερμηνεύει τη συμμαχία αυτή ως προσπάθεια αποκλεισμού της από τις έρευνες αναζήτησης υδρογονανθράκων.

 

Μάλιστα, επιμένει να κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο ότι «χαράσσουν» τα θαλάσσια σύνορα της λεκάνης της Μεσογείου, χωρίς να διαπραγματευτούν με την Τουρκία.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκρυψε ούτε στιγμή την οργή του για τις εξελίξεις… Υποσχέθηκε δε, πως θα «χαλάσει τα “παιχνίδια” και τις προσπάθειες εγκλωβισμού της Τουρκίας σε χερσαία σύνορα».

 

Τις θέσεις αυτές επαναλαμβάνουν και Τούρκοι αξιωματούχοι, με τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι να διαμηνύει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ότι δεν θα επιτύχει κανένα σχέδιο που να αποκλείει την Τουρκία από την περιοχή και τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ να ανακοινώνει παραχωρήσεις οικοπέδων νοτίως του Καστελόριζου και της Κρήτης μέσα στο 2020.