Η FINA μετά από σχετική απόφαση που δημοσίευσε θα προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές για το άθλημα της υδατοσφαίρισης με στόχο να γίνει πιο γρήγορο και εντυπωσιακό. Προστίθεται το βίντεο ρέφερι για την διευκόλυνση των διαιτητών.Στην συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου που πραγματοποιήθηκε στο Κουανγκζού της Κίνας, πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για την αλλαγή του αθλήματος, καθώς επιθυμούν να γίνει εντυπωσιακό και γρηγορότερο το άθλημα του πόλο. Σημαντικό ζήτημα ήταν και η τελική απόφαση για την προσθήκη του βίντεο ρέφερι που θα δώσει αξιοπιστία και βοήθεια στους διαιτητές των αγώνων για τις αμφισβητούμενες φάσεις.
Οι αλλαγές στο αγωνιστικό κομμάτι:
1) Αλλάζει ο χρόνος επίθεσης της ομάδας μετά από ανανέωση της. Δηλαδή έπειτα από κόρνερ, σουτ που σταμάτησε σε μπλοκ, στο δοκάρι ή τον αντίπαλο τερματοφύλακα και μετά από ποινή οι ομάδες θα έχουν 20 δευτερόλεπτα στη διάθεσή τους για να επιτεθούν και όχι 30 που ίσχυε μέχρι τώρα.
2) Αυξάνεται το όριο της περιοχής από τα πέντε στα έξι μέτρα μέσα στην οποία ο διαιτητής μπορεί να υποδείξει πέναλτι. Κάθε μαρκάρισμα από πίσω όταν ένας παίκτης κολυμπά με ή κρατώντας τη μπάλα την ώρα που προσπαθεί να εκδηλώσει σουτ, τότε πρέπει να σφυρίζεται πέναλτι (Εκτός αν ο αμυντικός αγγίξει μόνο τη μπάλα).
3) Φάουλ έξω από τα 6μ. μπορεί να εκτελεστεί είτε απευθείας, είτε μετά από προσποίηση ή ντρίμπλα όπου η μπάλα ακουμπάει στο νερό.
4) Το φάουλ πρέπει να εκτελείται από την τοποθεσία της μπάλας (Εξαιρούνται τα φάουλ εντός των δύο μέτρων).
5) Ο παίκτης που αναλαμβάνει την εκτέλεση ενός κόρνερ δεν χρειάζεται πλέον να δώσει πάσα για να σουτάρει, μπορεί να το κάνει απευθείας ή να κολυμπήσει και να σουτάρει χωρίς να έχει αλλάξει πάσα!
6) Οι τερματοφύλακες θα μπορούν να περνούν τη νοητή γραμμή του κέντρου.
Οι αλλαγές στη διαιτησία και τις συνθήκες των αγώνων:
1) Κάθε ομάδα έχει πλέον δύο τάιμ άουτ στη διάθεσή της σε όλο τον αγώνα (μπορεί να τα πάρει και τα δύο στο ίδιο οκτάλεπτο) αντί για ένα σε κάθε περίοδο.
2) Το ημίχρονο θα διαρκεί τρία λεπτά αντί για πέντε.
3) Οι διαιτητές θα έχουν ενδοεπικοινωνία μεταξύ τους για να μη χρειάζεται να πηγαίνουν από τη μία πλευρά στην άλλη.
4) Το βίντεο ρέφερι μπαίνει και στο πόλο σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη αφορά το εάν η μπάλα πέρασε τη νοητή γραμμή του τέρματος και η δεύτερη σε περίπτωση βιαιοπραγίας που δεν έγινε άμεσα αντιληπτή από τους διαιτητές