Τι χρειάζεται για να γίνει ο ΠΑΟΚ αυτάρκης, οι τρεις προϋποθέσεις – Ανάλυση των οικονομικών στοιχείων της τελευταίας εφταετίας

Συντάκτης: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Τι χρειάζεται για να εξελιχθεί ο ΠΑΟΚ σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή ομάδα, που θα είναι και ανταγωνιστική και κερδοφόρα; Τι χρειάζεται για να γίνει αυτάρκης και να μην στηρίζεται για την επιβίωσή του στον εκάστοτε μεγαλομέτοχο;

Αν προσεγγίσουμε τεχνοκρατικά το θέμα θα διαπιστώσουμε πως ακόμα και στα καλύτερά της χρόνια η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν έφτασε ποτέ στο σημείο να είναι αυτάρκης. Πάντα είχε – και έχει – κενά που χρειάζεται να καλύπτονται με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τον μεγαλομέτοχο.

Ήταν ένας από τους πρώτους στόχους και του Ιβάν Σαββίδη την εποχή που ανέλαβε τα ηνία της ΠΑΕ το 2012. Ο στόχος παραμένει ανεκπλήρωτος, έως τώρα, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να καλύπτει ο ίδιος τις ζημιές με αυξήσεις κεφαλαίου.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας εφταετίας.

Τα νούμερα αναφέρονται στο κόστος μόνο του αγωνιστικού τμήματος και στα συνολικά έσοδα της ΠΑΕ την ίδια χρονιά (πλην πωλήσεων παικτών).

Το λογιστικό έτος 2016-17 το κόστος του αγωνιστικού τμήματος ήταν 29,1 εκατ. ευρώ και τα συνολικά έσοδα 25 εκατ. ευρώ.

Το έτος 2017-18 το κόστος του αγωνιστικού ήταν 29 εκατ. ευρώ και τα έσοδα μόλις 15,5 εκατ. ευρώ.

Το έτος 2018-19, χρονιά του νταμπλ, το κόστος του αγωνιστικού εκτοξεύθηκε στα 42,5 εκατ. ευρώ και τα έσοδα έφτασαν στα 34, 2 εκατ. ευρώ.

Το έτος 2019 -20 το κόστος του αγωνιστικού τμήματος ήταν 43,2 εκατ. ευρώ και τα έσοδα έπεσαν στα 21,1 εκατ. ευρώ.

Το έτος 2020-21 το κόστος του αγωνιστικού ήταν 45,2 εκατ. ευρώ και τα έσοδα 38,9 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το έτος 2021-22 το κόστος του αγωνιστικού τμήματος ήταν 48,5 εκατ. ευρώ και τα έσοδα 32,7 εκατ. ευρώ.

Κάθε χρόνο, δηλαδή, υπήρχε έλλειμα.

Για να γίνει ο ΠΑΟΚ αυτάρκης πρέπει να πληρούνται μερικές βασικές προϋποθέσεις:

Πρώτον, να έχει καλές πορείες κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

Δεύτερον, να γίνεται λελογισμένη διαχείριση των εξόδων.

Τίποτα από τα δύο δεν συνέβη μέχρι τώρα.

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως η συμμετοχή πέρυσι στους “8” του Κόνφερενς Λιγκ, οι πορείες στην Ευρώπη κατά την τελευταία 10ετία της εποχής Σαββίδη δεν ήταν καλές (ενδεικτικοί οι αποκλεισμοί από Γκινγκάμπ, Μπάτε Μπορίσοφ, Έστερσουντ, Σλόβαν Μπρατισλάβας και Λέφσκι). Επίσης, οι άσκοπες σπατάλες σε διάφορους τομείς, κατά καιρούς, δεν αποφεύχθηκαν.

‘Ετσι φτάσαμε στο σημείο και η περσινή χρονιά να κλείσει με ζημιά 13 εκατ. ευρώ. Είναι ολοφάνερο ότι χωρίς την δημιουργία μίας ομάδας που θα προχωράει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς κάθε χρόνο δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Στην προσπάθεια των ισοσκελισμένων ισολογισμών θα είναι σαν να κυνηγάει ο ΠΑΟΚ την ουρά του…

ΥΓ: Βέβαια υπάρχει και μία τρίτη προϋπόθεση που οδηγεί στην αυτάρκεια. Η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών με την κατασκευή της νέας Τούμπας και του αθλητικού κέντρου, που θα δώσουν άλλη δυναμική στην προσέλκυση εσόδων.