Πώς ο ΠΑΟΚ έγινε από “αργοκίνητο καράβι” πιο ανάλαφρη ομάδα – ο ρόλος της “4άδας” που άλλαξε τα δεδομένα

Συντάκτης: Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Πως έγινε ο ΠΑΟΚ στα τελευταία τρία ματς πιο ανάλαφρη ομάδα; Πώς από “αργοκίνητο καράβι” απέκτησε νεύρο και ταχύτητα; Ποια ήταν η διαφορά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν του;

Kαταρχάς, η ομάδα έγινε ξεκάθαρα πιο επιθετική και πιεστική στα ματς με Γιάννενα, Ιωνικό και Βόλο. Έχανε την μπάλα και την έκλεβε γρήγορα, χαρακτηριστικό ιδίωμα του ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου στην πρώτη του θητεία. Ανακτώντας γρήγορα την κατοχή, είχε και περισσότερες δυνάμεις, αφού αυτό συμβαίνει όταν διαχειρίζεσαι εσύ ως ομάδα την μπάλα.

Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξε η “4άδα” Αουγκούστο, Φελίπε Σοάρες, Κωνσταντέλιας και Ζίφκοβιτς, που άλλαξε τα δεδομένα του παιχνιδιού. Η χρησιμοποίηση του Φελίπε Σοάρες μαζί με τον Αουγκούστο και του Κωνσταντέλια με τον Ζίφκοβιτς στις θέσεις τους στα δύο άκρα, έκαναν την ομάδα πιο ταχυδυναμική, της έδωσαν μεγαλύτερες εντάσεις στο παιχνίδι της και την ώρα που επιτίθεται και την ώρα που αμύνεται.

Ο Σοάρες είναι αλήθεια πως υστερεί κάπως σε ποιότητα, αλλά πατάει στην περιοχή, κάτι που έλειπε από τα χαφ του ΠΑΟΚ. Στις εναλλαγές με τον Αουγκούστο, ως επιθετικογενές και ως αμυντικογενές οχτάρι, έχει την δυνατότητα και να μπει στην περιοχή, κάτι που δεν έκαναν οι άλλοι χαφ, αλλά και να μαρκάρει, όταν πρέπει. Έτσι, δεν τα “παίζει” ο Αουγκούστο που ήταν αναγκασμένος να τρέχει και να μαρκάρει παντού. Ο ντελικάτος Ντάντας αμυντικά υστερεί πολύ, λόγω και σωματότυπου, ενώ και επιθετικά δεν πατάει συχνά και κυρίως απειλητικά στην αντίπαλη περιοχή. Και ο Κούρτιτς υστερεί στα μαρκαρίσματα.

Ο Ζίφκοβιτς πηγαίνοντας στη δεξιά πλευρά ξαναβρίσκει την εαυτό του, αφού τον βολεύει να συγκλίνει με το ανάποδο πόδι προς τον άξονα και να σουτάρει. Ο Κωνσταντέλιας παίζει στη θέση ακριβώς που του ταιριάζει. Αριστερά.

Επίσης, ο Ελ Καντουρί είναι η ευχάριστη έκπληξη. Στο τελευταίο ματς με τον Βόλο έπαιξε με μεγάλη επιτυχία τον ρόλο του επιτελικού μέσου. Έπρεπε να περάσουν πέντε χρονιά για να τον χειροκροτήσει όλη η Τούμπα. Και γιατί έπαιξε τόσο καλά με τον Βόλο; Γιατί απελευθερώθηκε, δεν χρειαζόταν να τρέχει και να μαρκάρει σε όλο το γήπεδο, έφτανε μόνο να πρεσάρει τους αντίπαλους στόπερ και τα μπακ και έτσι εξοικονοκινωμούσε δυνάμεις και χρόνο.

Τόσο απλό είναι το ποδόσφαιρο, με δύο – τρεις κινήσεις και αλλαγές προσώπων και ρόλων μπορεί να μεταμορφωθεί μία ομάδα, όπως συνέβη με τον ΠΑΟΚ στα τρία τελευταία ματς. Οι δυνατότητες αυτής της μετάλλαξης βέβαια πρέπει να κριθούν και σε ματς με πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την φετινή πορεία του ΠΑΟΚ.